Αξιολόγηση: Θέμα διαφοράς φιλοσοφίας
Με δύο διαφορετικές φιλοσοφίες προσήλθαν κυβέρνηση και ΔΝΤ στην κρίσιμη συνάντηση του Σαββάτου. Ο ρόλος της Κομισιόν και το δύσκολο “παλαντζάρισμα” πρωτογενών διαρθρωτικών
- 04 Μαρτίου 2017 21:33
Με… φιλοσοφικές διαφορές προσήλθαν η κυβερνητική πλευρά και η πλευρά του ΔΝΤ στην κρίσιμη συνάντηση του Σαββάτου στο Χίλτον, που ήταν μόνο η αρχή, καθώς όπως έγραψε το NEWS247 όλα τα θέματα παραπέμπονται ξανά σε επεξεργασία από τα τεχνικά κλιμάκια.
Από το πρωί είχε φανεί η διαφορά φιλοσοφίας για το θέμα των αντισταθμιστικών, με την Κομισιόν να επιχειρεί ρόλο γεφυροποιού. Η Αθήνα θεωρεί πως τα αντισταθμιστικά, που συμφωνήθηκε επί της αρχής στο τελευταίο Eurogroup ότι θα ληφθούν, αποτελούν ευκαιρία ελάφρυνσης από βάρη, που έχει ήδη επωμιστεί η κοινωνία. Το ΔΝΤ όμως λέει πως δεν πρέπει τα μέτρα να είναι επιδοματικά, αλλά καθαρά αναπτυξιακά.
Η συμφωνία στο τελευταίο Eurogroup επομένως -μία επιτυχία αδιαμφισβήτητη της Αθήνας- έφερε τους θεσμούς πίσω στην Ελλάδα, όμως η συγκεκριμενοποίηση των αντισταθμιστικών είναι αναγκαία για να μην ξαναφύγουν.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει μεν στο θέμα αυτό μία συναντίληψη με το ΔΝΤ, δηλαδή θεωρεί ότι ένα μεγάλο κομμάτι των αντισταθμιστικών πρέπει να αφορά αναπτυξιακά μέτρα, όμως σε αντίθεση με το Ταμείο που είναι “κολλημένο” η Κομισιόν συζητά το θέμα των επιδοματικών, υπό τον απαράβατο όρο όμως να μην ανοίξουν κι άλλες “τρύπες”.
Βέβαια στις Βρυξέλλες δεν έχουν και την καλύτερη γνώμη για τα… ξαδέρφια από την Ουάσινγκτον, καθώς δεν θαυμάζουν κιόλας το ΔΝΤ για την ακρίβεια των προβλέψεών του: Οι διαφορετικές εκτιμήσεις για τα στοιχεία είναι γνωστές και το Ταμείο ουσιαστικά έχει αναγνωρίσει τη δική του αδυναμία αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο επανεξέτασης.
Μεγάλο ζήτημα της εν εξελίξει διαπραγμάτευσης συνιστά και η ποσοτικοποίηση της δημοσιονομικής προσπάθειας μετά το 2018. Υπάρχει κινητικότητα στην κατεύθυνση μίας απόφασης να μειωθεί το ύψος της, αυτό όμως συνδέεται με τα διαρθρωτικά μέτρα: Εάν μειωθεί ο στόχος για το πρωτογενές, δεν θα γίνει καμία έκπτωση στα διαρθρωτικά.