Στουρνάρας: Μείωση πλεονασμάτων στο 2% μετά το 2021
Την άποψη ότι η Ελλάδα πρέπει να διαπραγματευθεί μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, αλλά μετά το 2021, καθώς και ότι πρέπει να αλλάξει το δημοσιονομικό μείγμα ώστε “να μην είμαστε πλέον μία φοροκεντρική οικονομία” εξέφρασε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας από το βήμα του 2oυ Delphi Economic Forum
- 04 Μαρτίου 2017 15:34
Πρόταση για διαπραγμάτευση μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2021 έκανε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας από το βήμα του 2oυ Delphi Economic Forum και ενώ στην Αθήνα συνεχίζονται οι συζητήσεις με τους θεσμούς.
«Πρέπει να πείσουμε τους εταίρους μας για μείωση του στόχου των πλεονασμάτων από το 3,5% στο 2% για το διάστημα μετά το 2021. Αυτό θα μας δώσει δημοσιονομικό χώρο για μείωση της φορολογίας, η οποία θα ενισχύσει την ανάπτυξη και θα αλλάξει προς το καλύτερο την ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους», είπε ειδικότερα ο κ.Στουρνάρας, με το βλέμμα στραμμένο στις μεσοπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, για τις οποίες εμφανίστηκε αισιόδοξος, υπό την προϋπόθεση ότι θα κλείσει η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατόν.
Καθώς όμως η ελληνική επιθυμία για μείωση των στόχων για το πρωτογενές φαίνεται να μην βρίσκει ευήκοα ώτα στους κύκλους των δανειστών, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος πρότεινε ουσιαστικά μία αλλαγή στους στόχους της διαπραγμάτευσης, ώστε να διασφαλιστεί η μείωση των πρωτογενών έστω σε δεύτερο χρόνο προκειμένου να υπάρξει όπως είπε η προοπτική μείωσης της φορολογίας.’
Ο κ. Στουρνάρας υπογράμμισε εξάλλου ότι η Τράπεζα της Ελλάδας θεωρεί πως το δημοσιονομικό μείγμα πρέπει να αλλάξει και «να μην είμαστε πλέον μία φοροκεντρική οικονομία», κάτι το οποίο χαρακτήρισε «επικίνδυνο».
Πρότεινε στο πλαίσιο αυτό και μία εκδοχή για ελάφρυνση του χρέους της ελληνικής οικονομίας μέσω μίας «ήπιας άσκησης» εξομάλυνσης τόκων και επιμηκύνσεις δανείων.
Παρότρυνε επίσης την κυβέρνηση να προχωρήσει ταχύτερα σε ιδιωτικοποιήσεις, καθώς και να ψηφίσει τους νόμους για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, την απαλλαγή των τραπεζικών στελεχών από ποινικές ευθύνες για την αναδιάρθρωση δανείων και την εφαρμογή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.
Με την προϋπόθεση πως θα κλείσει η αξιολόγηση σύντομα, θα πρέπει να αναμένονται υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια, εκτίμησε ο κ.Στουρνάρας και είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται ότι έχει μάθει να ελέγχει αποτελεσματικά την εκτέλεση του προϋπολογισμού και ότι το 2016 βρέθηκε πολύ κοντά στους στόχους που είχαν τεθεί.
Επισήμανε παράλληλα ότι η γενικότερη αβεβαιότητα στην Ευρώπη απειλεί την Ευρωζώνη, παρόλο που έχει αρχίσει να σταθεροποιείται η ανάπτυξη.
Ως βασικές αιτίες της αβεβαιότητας αυτής ανέφερε τους πολιτικούς κινδύνους, λόγω των εκλογών σε μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες (Γαλλία, Γερμανία), την άνοδο του λαϊκισμού, την ενίσχυση του προστατευτισμού, την αδυναμία φορολόγησης των κερδισμένων της παγκοσμιοποίησης, την έξαρση του προσφυγικού, του Brexit και της ρευστότητας λόγω της νέας πολιτικής κατάστασης στις ΗΠΑ.