Προβόπουλος: Να κλείσει η αξιολόγηση ώστε να σταματήσει η συζήτηση για Grexit
Η αβεβαιότητα επαναφέρει στο τραπέζι Grexit και οδηγεί σε νέα ανακεφαλοποίηση τραπεζών, τόνισε ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργος Προβόπουλος στο 2o Delphi Economic Forum
- 04 Μαρτίου 2017 14:21
Την εκτίμηση ότι η παράταση της αβεβαιότητας μπορεί να οδηγήσει σε νέες κεφαλαιακές ανάγκες για τις ελληνικές τράπεζες στα στρες τες του 2018 εξέφρασε ο τέως διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος, μιλώντας στο 2o Delphi Economic Forum.
Ειδικότερα, ο κ. Προβόπουλος , εκτίμησε ότι θα πρέπει μέχρι το Μάιο να κλείσει αυτός ο νέος κύκλος της αβεβαιότητας, αλλιώς μπορεί να επανέλθει ξανά στο τραπέζι το Grexit, να καθυστερήσει η ανάπτυξη , αλλά και να οδηγηθούμε ακόμα και στην ανάγκη νέας κεφαλαιακής ενίσχυσης των τραπεζών, εντός του 2018.
«Την επόμενη χρονιά θα γίνουν νέα stress tests για τις ελληνικές και ευρωπαϊκές τράπεζες οπότε αν μέχρι τότε δεν έχει εξομαλυνθεί η πορεία της οικονομίας, οι δείκτες θα επιδεινωθούν και θα προκύψει η ανάγκη για νέες αυξήσεις κεφαλαίου» είπε χαρακτηριστικά.
Αναφορικά με την ανάπτυξη ο κ. Προβόπουλος τόνισε ότι θα πρέπει να στοχεύσουμε σε άμεσες ξένες επενδύσεις περί τα 20 δισ. Ευρώ, λέγοντας ότι οι συνολικές επενδύσεις το 2016 ήταν 10 δισ. ευρώ, μέγεθος που καλύπτει μόλις τις ετήσιες ανάγκες για αποσβέσεις των περιουσιακών στοιχείων της Ελλάδας.
Αναφερόμενος στο θέμα των κόκκινων δανείων, υποστήριξε ότι «το μεγαλύτερο εμπόδιο είναι η πορεία της οικονομίας. Υπάρχουν και θεσμικά εμπόδια. Στο θέμα της εξωδικαστικής λύσης δεν έχει υπάρξει ακόμη πρόοδος. Δεν έχει υπάρξει πρόοδος ούτε στο να μην θεωρούν τα τραπεζικά στελέχη υπεύθυνα. Ποιος θα βάλει υπογραφή για αναδιάρθρωση δανείου όταν υπάρχει ο κίνδυνος να κατηγορηθεί για απιστία;»
Τέλος, σε ερώτηση για το αν επίκειται 4ο μνημόνιο, εκτίμησε ότι θα είναι εξαιρετικά δύσκολο –κατά κύριο λόγο σε πολιτικό επίπεδο- να περάσει ένα 4ο μνημόνιο για την Ελλάδα, ενώ εκτίμησε ότι οι δανειακές ανάγκες της Ελλάδας θα καλυφθούν είτε μέσα από την αναδιάρθρωση του χρέους και την χρονική μετατόπιση καταβολών, είτε από τη χρήση δανειακών κεφαλαίων που έχουν «περισσέψει» από την 3η δανειακή σύμβαση, καθώς όπως ανέφερε από τα 25 δισ της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, χρησιμοποιήθηκαν περίπου τα 5-6 δις. ευρώ.