Με ελπίδες για απαλλαγή από την τρόικα η αυριανή συνάντηση Σαμαρά-Μέρκελ
Τι επιδιώκει ο πρωθυπουργός από το ραντεβού με τη Γερμανίδα καγκελάριο. Διαβάστε το ρεπορτάζ του NEWS 247
- 22 Σεπτεμβρίου 2014 08:27
Της Βίκυς Σαμαρά
Πολιτική λύση με στόχο την απεμπλοκή από την τρόικα μέχρι το τέλος του έτους, τη διευθέτηση του χρέους και την αποφυγή τρίτου πακέτου στήριξης, θα επιδιώξει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κατά την αυριανή κρίσιμη συνάντηση του με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.
Οι τρεις αυτοί στόχοι συνδέονται άρρηκτα μεταξύ τους και το βασικό ζήτημα όσον αφορά στην επίτευξη του πρώτου, δηλαδή την απαλλαγή από τη στενή εποπτεία της τρόικας, έγκειται στην εκκρεμότητα της παραμονής του Διεθνού Νομισματικού Ταμείου στη χώρα μετά την αποχώρηση των Ευρωπαίων εταίρων και δανειστών.
Η Αθήνα επιδιώκει όχι μόνο να μη χρειαστεί νέα βοήθεια -κάτι που σημειωτέον ότι έχει προεξοφλήσει εδώ και ένα χρόνο ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με στόχο να κρατηθεί η Ελλάδα στην ίδια πορεία χάρη στους περιορισμούς ενός νέου προγράμματος- αλλά και να δρομολογηθεί μία νωρίτερα από το προβλεπόμενο ελληνική έξοδος από το πρόγραμμα στα πρότυπα της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας.
Προς τούτο διαβεβαιώνει το Βερολίνο ότι μπορεί να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες χωρίς τα 12 δισ. ευρώ του ΔΝΤ το 2015 και το 2016, χρησιμοποιώντας ως μαξιλάρι ρέπος τουλάχιστον 6 δισ ευρώ από τις καταθέσεις δημοσίων φορέων και άλλα 6 δισ ευρώ από τα αδιάθετα του ΤΧΣ μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, και σχεδιάζοντας τα επόμενα βήματα της χώρας στις αγορές με την έκδοση επταετούς ομολόγου και 18μηνων έντοκων γραμματίων.
Προκειμένου ωστόσο να μπορεί με τη νέα έξοδο στις αγορές η χώρα να στέκεται στα πόδια της χωρίς νέα στήριξη, απαιτείται περαιτέρω επιμήκυνση στο χρέος και η μετατροπή μέρους των δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο σε δάνεια με σταθερό επιτόκιο, ώστε τα τοκοχρεολύσια να μειωθούν από 5 με 6 δισ ευρώ που είναι σήμερα στα 2 δισ ευρώ. Η διευθέτηση του χρέους άλλωστε όπως και η απαλλαγή από την τρόικα αποτελούν βασικά σημεία στο σχέδιο της δικομματικής με στόχο την προεδρική πλειοψηφία. Βεβαίως η ελληνική πλευρά θα συμφωνήσει σε κάποιου είδους εποπτεία για τα επόμενα χρόνια ώστε να πάρει ένα deal για το χρέος, απλώς αυτή δεν θα ασκείται από τη σημερινή τρόικα.
Ο κ.Σαμαράς χρειάζεται επίσης την πολιτική κατανόηση της κ.Μέρκελ ώστε να ξεπεραστούν οι αντιδράσεις της τρόικας (που λίγες ημέρες μετά στις 25 και 30 Σεπτεμβρίου θα βρίσκεται στην Αθήνα) για να συμπεριληφθούν οι προαναγγελθείσες φοροελαφρύνσεις στον προϋπολογισμό (το προσχέδιο του οποίου θα κατατεθεί στη Βουλή στις 6 Οκτωβρίου με τις τελικές τροποποιήσεις να αναμένονται το πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου) και να επιτραπεί χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων για το 2015. Τα μηνύματα όμως από το Βερολίνο δείχνουν πως δύσκολα θα αποδεχθεί η γερμανική πλευρά αποκλίσεις από τις μνημονιακές δεσμεύσεις και η χθεσινή ανάλυση της Deutsche Welle ήταν ιδιαίτερα κατατοπιστική ως προς τις γερμανικές διαθέσεις και όρια.