Βίζερ: Νέο πρόγραμμα το φθινόπωρο εάν φύγει το ΔΝΤ
Ο επικεφαλής του EuroWorking Group μιλώντας στο 2o Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών χαρακτήρισε καταστροφική και ηλίθια την καθυστέρηση στην αξιολόγηση, ενώ προειδοποίησε όσους ζητούν αποχώρηση του ΔΝΤ
- 03 Μαρτίου 2017 19:05
Στο 2o Οικονομικό φόρουμ των Δελφών, μίλησε ο επικεφαλής του ΕWG χαρακτηρίζοντας την αναμονή για το κλείσιμο της αξιολόγησης καταστροφική. Ωστόσο, όπως συμπλήρωσε “αν το θέλουν όλοι, μπορούμε να την κλείσουμε μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή”.
Ο Τόμας Βίζερ δεν έκρυψε, πάντως τη δυσαρέσκεια του για τη χρονοτριβή στο κλείσιμο της αξιολόγησης υπογραμμίζοντας πως «είμαστε στη β’ αξιολόγηση και αυτό είναι ελαφρά «καταθλιπτικό» καθώς έχουμε φτάσει ήδη στο μέσο του προγράμματος. Η αναμονή αυτή τώρα είναι καταστροφική, το πιο ηλίθιο που μπορούμε να κάνουμε. Υπάρχει πρόοδος, θετικά σημάδια και μπορούμε να προχωρήσουμε».
Κατά τον Βίζερ χρειάζονται γρήγορες αποφάσεις ώστε οι αρνητικές ανισορροπίες που υπάρχουν στη χώρα να αντιμετωπιστούν».
Αναφορικά με το Grexit, ο κ. Βίζερ υποστήριξε ότι “έχει φύγει από το τραπέζι” και εκτίμησε ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το ΔΝΤ να συμμετάσχει τελικά στο ελληνικό πρόγραμμα με χρηματοδότηση. Μάλιστα σημείωσε πως υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το ΔΝΤ να μπει στο πρόγραμμα με χρηματοδότηση και τότε όπως υποστήριξε: «Θα είναι πολύ πιο εύκολη η «πλεύση». Παράλληλα, άσκησε κριτική σε όσους ζητούν να φύγει το ΔΝΤ, τονίζοντας ότι αν γίνει αυτό θα οδηγηθούμε σε νέο ελληνικό πρόγραμμα το Φθινόπωρο: «Θα πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Χωρίς το ΔΝΤ θα μπορούσαμε να οδηγηθούμε το φθινόπωρο σε ένα καινούργιο πρόγραμμα και αυτό θα ήταν το πιο ηλίθιο πράγμα που θα μπορούσαμε να κάνουμε. Αυτό θα ήταν καταστροφικό», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Απαντώντας σε ερώτηση για το χρέος και αν μπορούν να γίνουν βήματα πριν το Σεπτέμβριο και τις γερμανικές εκλογές είπε ότι έγινε εξειδίκευση για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που εφαρμόζονται ήδη. «Δεν είναι στραγάλια η μείωση του χρέους κατά 20% του ΑΕΠ» ανέφερε.
Υπάρχει πολύ ξεκάθαρη δέσμευση ότι θα γίνουν και άλλα υπό όρους μετά το τέλος του προγράμματος. «Στο ΔΝΤ θέλουν πολύ περισσότερη εξειδίκευση», είπε και πρόσθεσε «Θα δούμε στο Eurogroup που θα αποφασίσει τι θα γίνει. Δεν θα υπάρχουν νέα μέτρα, αλλά εξειδίκευση όσων έχουμε ήδη αποφασίσει πίσω στον Μάιο».
Υποστήριξε ότι εκτός της Ευρώπης πολλοί δεν καταλαβαίνουν ότι η πολιτική δέσμευση 19 ΥΠΟΙΚ και των Θεσμών να κάνουν κάτι στα μέσα του 2018 είναι τόσο δεσμευτικό όσο και να είναι εγγεγραμμένο στο Σύνταγμα. Είναι μια δέσμευση από την οποία κανείς δεν θα κάνει πίσω.
Τέλος, σημείωσε ότι εύχεται να υπάρξει στο μέλλον ένας δημόσιος τομέας χωρίς πολιτικές παρεμβάσεις και «διαπραγματεύσεις χωρίς τόσο πολύ δράμα».