Οι λεπτές διαφοροποιήσεις Μεϊμαράκη – Σαμαρά απέναντι σε Τσίπρα – Βαρουφάκη
Ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ εξακολουθεί περισσότερο από ποτέ να επενδύει στο χαρτί της δικαίωσης και της επιστροφής, ενώ ο νυν πρόεδρος ανησυχεί περισσότερο για τη διασφάλιση μίας συμφωνίας και τη δική του παραμονή στην ηγεσία μέχρι την άνοιξη του 2016
- 29 Ιουλίου 2015 06:27
Οι λεπτές διαφοροποιήσεις του Βαγγέλη Μεϊμαράκη σε σχέση με τον Αντώνη Σαμαρά όσον αφορά στη στρατηγική απέναντι στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα με αφορμή το σχέδιο Βαρουφάκη, ήταν ορατές για τους παροικούντες τη γαλάζια Ιερουσαλήμ κατά τη χθεσινή συνέντευξη του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας στον Ant1.
Ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ εξακολουθεί περισσότερο από ποτέ να επενδύει στο χαρτί της δικαίωσης και της επιστροφής, ενώ ο νυν πρόεδρος ανησυχεί περισσότερο για τη διασφάλιση μίας συμφωνίας και τη δική του παραμονή στην ηγεσία μέχρι την άνοιξη του 2016.
Έτσι ενώ ο κ. Σαμαράς (και μαζί του η σκληρή δεξιά πτέρυγα εκπροσωπούμενη από τους Βορίδη- Γεωργιάδη) προειδοποιούσε, μετά τις εκλογές και μέχρι την παραίτηση του τη βραδιά του δημοψηφίσματος, τον κ.Τσίπρα με ειδικό δικαστήριο εάν η κατάληξη της διαπραγμάτευσης οδηγούσε τη χώρα εκτός ευρώ, ο κ. Μεϊμαράκης ξεκαθάρισε χθες ότι η Ν.Δ θα εξαντλήσει τα πολιτικά μέσα και δεν επιλέγει τη δικονομική οδό. “Δε ζητάμε ποινική δίωξη, θέλουμε να καταδειχθεί η πολιτική ευθύνη”, ήταν η πιο χαρακτηριστική του φράση.
Στοχοποίησε δε κυρίως τον Γιάνη Βαρουφάκη για την εξέλιξη των πραγμάτων, όταν όμως ερωτήθη για τις διαρροές που έκαναν νωρίτερα συνεργάτες του κ.Σαμαρά ότι “Εάν δεν ήξερε ο Τσίπρας είναι επικίνδυνος, εάν ήξερε είναι συνένοχος”, δε διαφώνησε εστιάζοντας στην απειρία του πρωθυπουργού.
Παρόλο που κυρίως η σκληρή δεξιά ομάδα των πρώην σαμαρικών (αλλά και βουλευτές που δυσανασχετούν διότι και ως αξιωματική αντιπολίτευση καλούνται να ψηφίσουν μέτρα) πιέζει για πρόταση μομφής στην κυβέρνηση και καταψήφιση των επόμενων προαπαιτούμενων, ο κ.Μεϊμαράκης υπενθύμισε για άλλη μία φορά πως η κακή συμφωνία είναι προτιμότερη από τη μη συμφωνία που θα οδηγούσε στο χάος.
Η στήριξη της Ν.Δ πάντως δεν είναι δεδομένη, με την έννοια ότι η αξιωματική αντιπολίτευση κινείται καθαρά και μόνο με κίνητρο την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη και άρα μόνο εφόσον ο κ.Τσίπρας εξακολουθήσει σε αυτή τη γραμμή, η Συγγρού θα στηρίξει είτε μία συμφωνία οριστική είτε μία συμφωνία γέφυρα.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ παίζει με το ΣΥΡΙΖΑ ένα παιχνίδι λεπτών ισορροπιών: Προσφέρει από τη μία τη συναίνεση στο μείζονα στόχο της παραμονής της χώρας στο ευρώ, απειλεί από την άλλη πως η στάση της Ν.Δ μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή και αφήνει το μουντζούρη της ευθύνης των αποφάσεων και των μέτρων στον κ. Τσίπρα, που είναι άλλωστε και πρωθυπουργός. Ο κ. Μεϊμαράκης ανησυχεί ιδιαίτερα (και το έχει πει πολλές φορές και δημοσίως και σε συνομιλητές του) ότι τα δύσκολα για τη χώρα δεν έχουν περάσει και ενδιαφέρεται καταρχήν να υπάρξει μία οριστική λύση για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας.
Αντιλαμβάνεται επίσης ότι η Ν.Δ θα χρειαστεί χρόνο για να ανασυνταχθεί και ότι εάν γίνουν εκλογές το φθινόπωρο και η αξιωματική αντιπολίτευση δεν ξεπεράσει τον πήχυ του Ιανουαρίου, η δική του παραμονή στην ηγεσία θα τεθεί αυτομάτως σε αμφισβήτηση: Η εσωκομματική συμφωνία άλλωστε προβλέπει εκλογή νέου αρχηγού το αργότερο μέχρι την άνοιξη και το χρονοδιάγραμμα θα εξαρτηθεί από τις πολιτικές εξελίξεις.