Η επιστροφή μιας παράταξης

Η επιστροφή μιας παράταξης
President of Pasok party, Fofi Gennimata, delivers a pre-election speech to his supporters in Athens, Greece on Nov. 9, 2017. / , o 9 , 2017 SOOC

Η δικαίωση των επιλογών της επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης είναι δεδομένη

Η μαζική συμμετοχή των πολιτών στην χθεσινή εκλογική διαδικασία ανοίγει ασφαλώς μία νέα σελίδα στην πολιτική μας ζωή – και δίνει νέα καθήκοντα, τόσο στη νικήτρια, όσο και στους ηττημένους της κάλπης. Η προοδευτική παράταξη επέστρεψε, μετά από τα πέτρινα χρόνια 2010 – 2017.

Είναι πλέον προφανές ότι ουδείς δικαιούται να την διασπάσει: Θα έχει και πάλι – όπως ήταν αναμενόμενο – ως κορμό το ΠΑΣΟΚ, πράγμα που ενδεχομένως να μην αρέσει σε όλους. Ωστόσο, οι δεσμεύσεις ενότητας που δόθηκαν προεκλογικά πρέπει να τηρηθούν μέχρι κεραίας , μιας και έχουν πια την σφραγίδα περισσότερων από 200.000 πολιτών.

Από την άλλη πλευρά, το στοίχημα της Φώφης Γεννηματά είναι να ενώσει την συνομοσπονδία των 9 υποψηφίων σε ένα σχήμα που θα διεκδικήσει πρωταγωνιστικό ρόλο , τόσο στη σημερινή Βουλή , όσο και στις επόμενες εκλογές. Είναι προφανές ότι δεν περισσεύει κανείς, για να νικήσει και σε αυτό το στοίχημα.

Ως τώρα, η δικαίωση των επιλογών της επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης είναι δεδομένη: με δική της επιμονή έφτασε να πραγματοποιηθεί η χθεσινή διαδικασία , που ήταν μία αφύπνιση της δημοκρατικής παράταξης. Και αυτή ήταν που αρνήθηκε να απαντήσει σε προσωπικές επιθέσεις , μιας και κάτι τέτοιο θα έθετε σε αμφισβήτηση την ίδια την εκλογή.

Αλλά αυτά ανήκουν στο παρελθόν. Η – καθαρή – εντολή των πολιτών έχει να κάνει κυρίως με την ενότητα και την προοπτική του χώρου. Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, οι προσωπικές στρατηγικές που τραυμάτισαν την παράταξη αυτή για πολλά χρόνια, πρέπει να μπουν στην άκρη. Αλλιώς οι πολίτες θα τις βάλουν στο περιθώριο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα