‘Σαρώνουν’ τις καλλιέργειες παράνομα φυτοφάρμακα από Βουλγαρία και Τουρκία
Με κίνητρο το χαμηλότερο κόστος -έως και κατά 20%- αγρότες προμηθεύονται αμφιβόλου ποιότητας και επικίνδυνα φυτοφάρμακα από Βουλγαρία και Τουρκία- Ένας τόνος τέτοιων προϊόντων κατασχέθηκε στη Θεσσαλονίκη στις αρχές της εβδομάδας
- 24 Φεβρουαρίου 2018 08:06
Του Κώστα Καντούρη
Φυτοφάρμακα αμφιβόλου ποιότητας που φτάνουν στην ελληνική γη μέσω παράνομων εισαγωγών από τη Βουλγαρία και την Τουρκία, απειλούν τόσο τις παραγωγές όσο όμως και την υγεία των καταναλωτών. Η πρόσφατη κατάσχεση περίπου ενός τόνου παράνομων φυτοφαρμάκων σε αποθήκη έξω από τη Θεσσαλονίκη από την οικονομική αστυνομία βόρειας Ελλάδας, αναδεικνύει το πρόβλημα που αντιμετωπίζεται λόγω οικονομικής κρίσης στην ελληνική ύπαιθρο.
Εκατοντάδες αγρότες προτιμούν να προμηθευτούν από τη μαύρη αγορά βουλγαρικά ή τουρκικά φυτοφάρμακα, εμπιστευόμενοι μία… διαβεβαίωση συναδέλφου τους, που τα έχει χρησιμοποιήσει και χωρίς. Το κόστος τους είναι μειωμένο μέχρι και 20% σε σύγκριση με τα φυτοφάρμακα που κυκλοφορούν νόμιμα στην ελληνική αγορά και η παρασκευή τους διέπεται από τους ιδιαίτερα αυστηρούς ευρωπαϊκούς κανόνες. Και αν οι επιστήμονες ελπίζουν πως το ίδιο θα συμβαίνει με τα έστω παράνομα εισαγόμενα βουλγαρικά φυτοφάρμακα, δεν έχουν απαντήσεις για την καταλληλότητά τους για τα τουρκικά. Άλλωστε, μόλις πριν δύο χρόνια η ευρεία χρήση ενός τέτοιους παράνομου φυτοφαρμάκου, για τις ρυζοκαλλιέργειες στη δυτική Θεσσαλονίκη, προκάλεσε καταστροφές σε καλλιέργειες βαμβακιού στην ίδια περιοχή, κάτι που δεν συνέβαινε με τη χρήση των νόμιμων φυτοφαρμάκων.
Τα μέλη της οικονομικής αστυνομίας βόρειας Ελλάδας πριν λίγες ημέρες συνέλαβαν 56χρονο ο οποίος διατηρούσε αποθήκη στο Σοχό Θεσσαλονίκης, όπου βρέθηκαν μεγάλες ποσότητες παράνομα εισαγόμενων φυτοφαρμάκων. Κατασχέθηκαν περίπου 850 κιλά διάφορων φυτοφαρμάκων. Η συγκεκριμένη επιχείρηση που έγινε μαζί με τους υπαλλήλους του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ήρθε να προστεθεί στην κατάσχεση περίπου ενός τόνου παράνομων φυτοφαρμάκων πριν ενάμισι χρόνο σε αποθήκη της Χαλκιδικής και στις δεκάδες περιπτώσεις που έχουν αντιμετωπιστεί από τελωνειακές και αστυνομικές αρχές ειδικά στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Ο κατηγορούμενος ιδιοκτήτης, που είχε και νοθευμένα λάδια, αλλά και αλκοόλη μέχρι και εισαγόμενο καφέ, διατηρούσε στο παρελθόν επιχείρηση στη Βουλγαρία και φαίνεται πως έτσι γνώριζε τους δρόμους για την παράνομη εισαγωγή των φυτοφαρμάκων, τα οποία στη συνέχεια πωλούνταν σε παραγωγούς.
«Δεν μπορούμε να ξέρουμε σε τι ελέγχους υποβάλλεται ένα βουλγαρικό φάρμακο. Μπορεί το πλαίσιο λόγω Ε.Ε. να είναι το ίδιο, όμως μπορεί να διασφαλίσει κανείς ότι γίνονται οι έλεγχοι που πρέπει», διερωτήθηκαν μιλώντας στο news247. «Όπως επίσης δεν μπορούμε να ξέρουμε τί παράνομες εισαγωγές γίνονται στη Βουλγαρία από την Τουρκία και από εκεί στη χώρα μας», συμπλήρωσαν. Αναφορικά με τα τουρκικά φυτοφάρμακα είναι κάθετοι: «Δεν γνωρίζουμε τίποτε σχετικά με την παρασκευή και τους κανόνες ελέγχου, επομένως είναι ύποπτα», τόνισαν.
Πάντως ο καθηγητής Γεωπονίας του Α.Π.Θ. Ηλίας Ελευθεροχωρινός, εμφανίστηκε σχεδόν καθησυχαστικός ειδικά για τα φυτοφάρμακα που προέρχονται από τη Βουλγαρία. «Τα προϊόντα είναι ίδια με αυτά που έχουμε εμείς και οι έλεγχοι διέπονται από τους ίδιους ευρωπαϊκούς κανόνες. Έχει ίδια σκευάσματα, απλώς είναι πιο φθηνά επειδή στη γειτονική χώρα οι εταιρίες δεν μπορούν να πουλήσουν τόσο ακριβά όσο εδώ, γιατί δεν θα καταναλώσει κανείς», σημείωσε. Ωστόσο έκρουσε και αυτός με τη σειρά του τον κώδωνα του κινδύνου. «Αυτό που δεν ξέρουμε είναι τι φυτοφάρμακα εισάγει η Βουλγαρία από την Τουρκία», είπε τονίζοντας πως είναι δεδομένη η υποψία για κάθε τουρκικό σκεύασμα, καθώς δεν είναι γνωστό το προϊόν. «Κανένας δεν αποκλείει να είναι ακόμη και τοξικά αυτά. Ο παραγωγός που το χρησιμοποιεί, παίρνει το ρίσκο για τον εαυτό του, το χωράφι του και το περιβάλλον», σημείωσε ο κ. Ελευθεροχωρινός.
Φταίει η ανέχεια
Κατηγορηματικοί είναι πάντως από την πλευρά τους οι αγρότες και παραπέμπουν το ζήτημα στις αρμόδιες υπηρεσίες των υπουργείων. «Έχουμε καταγγείλει, και το γνωρίζουν όλοι οι αρμόδιοι στο υπουργείο, τις μεγάλες διαφορές τιμών από χώρα σε χώρα, ακόμη και εντός Ε.Ε. Το ίδιο φάρμακο που κοστίζει εδώ 150 ευρώ, στη Βουλγαρία κάνει 70 και στην Ιταλία 100. Στην Τουρκία μπορεί να κοστίζει 50 ευρώ και μιλάμε για το ίδιο φάρμακο, απλώς αλλάζει η ετικέτα. Ίδια εταιρία, ίδια συσκευασία, ίδιες ουσίες, απλώς αλλάζει η γλώσσα στην ετικέτα», ανέφερε ο πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου Κυμίνων – Μαλγάρων Θεσσαλονίκης και αγροτοσυνδικαλιστής Κώστας Ανεστίδης. «Πηγαίνουμε στις εταιρίες και όταν τους θέτουμε αυτό το ζήτημα απαντούν πρώτα ότι είναι διαφορετικό το βιοτικό επίπεδο των άλλων χωρών και μετά ότι είναι άλλα φάρμακα. Όταν τους τα δείχνουμε απλώς μας κοιτάνε στα μάτια», συμπλήρωσε.
Πάντως ο ίδιος δεν θα χρησιμοποιούσε παράνομα φυτοφάρμακα, επειδή το κόστος δεν επηρεάζεται πλέον με τις αφαιρέσεις των φόρων και των εισφορών, όπως λέει. «Οι αγρότες που μπορεί να τα χρησιμοποιούν, δεν είναι δική μας δουλειά να το βρούμε, οδηγούνται σε αυτό από την ανέχεια. Εκεί τους οδηγούν οι οικονομικές καταστάσεις που βιώνουν», κατέληξε.