Αξιοποιούν πολιτικά την έξοδο στις αγορές Σαμαράς- Βενιζέλος:Συναντώνται την ώρα που ανοίγει επίσημα το βιβλίο προσφορών

Αξιοποιούν πολιτικά την έξοδο στις αγορές Σαμαράς- Βενιζέλος:Συναντώνται την ώρα που ανοίγει επίσημα το βιβλίο προσφορών
Συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2014 στην Βουλή το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2013. (EUROKINISSI/ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ) Eurokinissi

Πάντως παρά το κλίμα ευφορίας που καλλιεργεί από χθες η κυβέρνηση, η έξοδος στις αγορές δεν έπεισε το χρηματιστήριο, το οποίο κατέγραψε πτώση για τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση

Σταθμό στους κυβερνητικούς, οικονομικούς και πολιτικούς, σχεδιασμούς αποτελεί η έξοδος στις αγορές, την πολιτική αξιοποίηση της οποίας έχει ως στόχο η σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο στις 10 το πρωί, μία ώρα προτού ανοίξει επίσημα το βιβλίο προσφορών για το πενταετές ομόλογο, με στόχο την άντληση 2,5 δισ ευρώ.

της Βίκυς Σαμαρά

Σκοπός της συνάντησης είναι επίσης να μοιραστούν οι δύο κυβερνητικοί εταίροι τα πολιτικά κέρδη από την έξοδο στις αγορές, στην οποία η δικομματική στηρίζει τις ελπίδες της για αλλαγή ατζέντας μετά το βαρύ κλίμα των τελευταίων ημερών, με την υπόθεση Μπαλτάκου να κυριαρχεί στην επικαιρότητα.

Το Μαξίμου θεωρεί πως η ιστορία αυτή έχει κλείσει και μαζί με το βιβλίο προσφορών ανοίγει σήμερα ένα νέο πολιτικό κεφάλαιο. Κατηγορεί δε το ΣΥΡΙΖΑ πως αντέδρασε με αμηχανία σε μία κίνηση, η οποία ασχέτως της προφανούς προεκλογικής της σκοπιμότητας αφού δεν υπήρχε τη δεδομένη στιγμή η ανάγκη δανεισμού, έχει θετικό αντίκτυπο στην ψυχολογία των πολιτών και της οικονομίας.

Κυβερνητικά στελέχη υποστήριζαν τη σημασία της εξόδου στις αγορές τόσο για τη βιωσιμότητα του χρέους, όσο και για τη χρηματοδότηση μέσω του ESM. Είναι σαφές όμως πως το κύριο όφελος θα είναι πολιτικό και συμβολικό, καθώς θα υποστηρίξει αφενός τη ρητορική της κυβέρνησης και αφετέρου θα προετοιμάσει το έδαφος για δανεισμό με καλύτερα επιτόκια στο μέλλον.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού εκτιμούσαν ότι το επιτόκιο θα είναι κάτω του 5%- 4,5%, δηλαδή μία με μιάμιση μονάδα κάτω από τα επίπεδα στα οποία βρισκόταν όταν η χώρα έμπαινε στο μνημόνιο. Η ζήτηση για τα 5ετή ελληνικά ομόλογα ξεπέρασε τα 11 δισ ευρώ και κύριοι ανάδοχοι της έκδοσης θα είναι η Bank of America, Merrill Lynch, Deutsche Bank, Goldman Sachs, HSBC, JP Morgan και Morgan Stanley.

Πάντως παρά το κλίμα ευφορίας που καλλιεργεί από χθες η κυβέρνηση, η έξοδος στις αγορές δεν έπεισε το χρηματιστήριο, το οποίο κατέγραψε πτώση για τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα