Εφτά ταινίες για την χρηματοπιστωτική κρίση

Εφτά ταινίες για την χρηματοπιστωτική κρίση

Αφηγούνται την πραγματική ιστορία (Pics)

του Τομ Χάντλεστον Τζούνιορ

Η ταινία ‘The Big Short’ έκανε πρεμιέρα στις ΗΠΑ στις 23 Δεκεμβρίου. Πρόκειται για το τελευταίο παράδειγμα παραγωγής του Χόλυγουντ που ενοχοποιεί τη Wall Street για την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

Διαβάστε ακόμη: Παραδίδοντας μαθήματα φινέτσας

Η ταινία είναι μια μεταφορά του ομώνυμου βιβλίου του Μάικλ Λιούις και ακολουθεί μια ομάδα διεφθαρμένων επενδυτών που προέβλεψαν τη στεγαστική και πιστωτική φούσκα, και έβγαλαν λεφτά απ’ αυτό. Με μια πλειάδα αστεριών, όπως οι Μπραντ Πιτ, Κρίστιαν Μπέιλ, Ράιαν Γκόσλινγκ και Στιβ Κάρελ, η ταινία έχει επαινεθεί από τους κριτικούς για τον τρόπο που εισάγει τον θεατή στο αντικείμενό της.

Δεν είναι όμως το ‘The Big Short’ η μόνη ταινία που θέτει στο επίκεντρό της τη χρηματοπιστωτική κρίση. Ιδού άλλες έξι:

1. TOO BIG TO FAIL

 

Πρόκειται μάλλον για την πιο ισορροπημένη απεικόνιση από το Χόλυγουντ των τραπεζιτών και των ρυθμιστικών αρχών στο παρασκήνιο της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Η ταινία, μια μεταφορά του βιβλίου του Άντριου Ρος Σόρκιν, καλύπτει τα γεγονότα της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008 και ακολουθεί τους τιτάνες της Wall Street που συναντιόνταν με τους ρυθμιστές για να διαπραγματευτούν την ομοσπονδιακή διάσωση του χρηματοπιστωτικού κλάδου.

2. INSIDE JOB

 

Αυτό το ντοκιμαντέρ από το 2010 έχει επαινεθεί ως ένα από τα πρώτα ντοκιμαντέρ που κατάφερε να καταπιαστεί με επιτυχία με το δύσκολο θέμα της χρηματοπιστωτικής κατάρρευσης του 2008. Στην αφήγηση συναντάμε τον Ματ Ντέιμον, ενώ η ταινία εισάγει τον θεατή σε θέματα όπως η συγκέντρωση εξουσίας της Wall Street και η εξέλιξη αμφιλεγόμενων πρακτικών μεταξύ των τραπεζών που οδήγησαν στη φούσκα των ακινήτων. Η ταινία, ένα δριμύτατο κατηγορώ εναντίον της χρηματοπιστωτικής βιομηχανίας των ΗΠΑ, εξασφάλισε βραβείο Όσκαρ καλύτερου ντοκιμαντέρ στον σκηνοθέτη Τσαρλς Φέργκιουσον.

Διαβάστε ακόμη: Μυστικά του iPhone που ίσως δεν γνωρίζετε

3. CAPITALISM: A LOVE STORY

 

Πρόκειται για ταινία του πασίγνωστου και πολυβραβευμένου ντοκιμαντερίστα Μάικλ Μουρ που κυκλοφόρησε το 2009. Η υποδοχή από την κριτική δεν ήταν τόσο ένθερμη όσο ήταν για άλλες ταινίες του Μουρ, με κάποιους κριτικούς να παραπονιούνται ότι η ταινία έκανε υπερ-απλούστευση κάποιων πτυχών του χρηματοπιστωτικού συστήματος των ΗΠΑ. Όμως, ανεξάρτητα απ’ αυτό, η ταινία μάλλον υπήρξε αρκετά ψυχαγωγική εφόσον είχε έσοδα 17 εκατομμυρίων δολαρίων σε εισιτήρια παγκοσμίως – μια εξαιρετική επίδοση για πολιτικό ντοκιμαντέρ.

Διαβάστε ακόμη: Αυτές είναι οι πιο παλιές συνταγές μαγειρικής

Δείτε και τις υπόλοιπες ταινίες

(Πηγή: fortunegreece)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα