Ασφαλιστικό: Αρμαγεδδών για τους νέους συνταξιούχους
Η αποκρυπτογράφηση της ελληνικής πρότασης, η οποία προβλέπει μειώσεις έως και 35%. Μιλούν στο NEWS 247 οι εργατολόγοι Δημήτρης Περπατάρης και Χρήστος Βουρλιώτης.
- 04 Ιανουαρίου 2016 19:22
Τις πρώτες τους εκτιμήσεις, σχετικά με την ελληνική πρόταση επί του ασφαλιστικού, αναλύουν στο NEWS 247, οι διακεκριμένοι εργατολόγοι Δημήτρης Περπατάρης και Χρήστος Βουρλιώτης. Όπως σημειώνουν από το σχέδιο των 170 σελίδων, που παρουσίασε από το πρωί ο Γιώργος Κατρούγκαλος στους πολιτικούς αρχηγούς προκύπτει πως οι μεγάλοι χαμένοι είναι οι “νέοι συνταξιούχοι” που θα αιτηθούν να λάβουν κύρια και επικουρική σύνταξη από την 1/1/2016 και εφεξής. Αυτοί οι συνταξιούχοι θα λάβουν συντάξεις μειωμένες έως και 35%.
“Το περιεχόμενο της ελληνικής πρότασης για το ασφαλιστικό που περιλαμβάνει 64 άρθρα, στα οποία περιέχεται ένα ευρύ φάσμα μεταρρυθμίσεων του ασφαλιστικού συστήματος που εντοπίζονται τόσο στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και στην ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων, όσο και στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων” αναφέρει ο κ. Χρήστος Βουρλιώτης και συμπληρώνει: “Η ελληνική πρόταση προβλέπει τη σταδιακή αύξηση του ποσοστού αναπλήρωσης, βάσει του οποίου θα υπολογίζονται από 01/01/2016 οι συντάξεις γήρατος. Το ύψος των συντάξεων θα υπολογίζεται πλέον με βάση τον μέσο όρο αποδοχών του εργαζομένου καθ’ όλη τη διάρκεια του ασφαλιστικού του βίου και όχι βάσει της καλύτερης οικονομικά πενταετίας εντός της τελευταίας δεκαετίας πριν την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης που προέβλεπε έως και σήμερα το μεγαλύτερο ασφαλιστικό ταμείο της χώρας, το ΙΚΑ. Σε αυτά τα πλαίσια, τα ποσοστά αναπλήρωσης που προβλέπει η ελληνική πρόταση για τα πρώτα 15 χρόνια ασφάλισης είναι της τάξεως του 0,8%. Από 15 χρόνια έως 18 είναι 0,92%, από 18 μέχρι 21 χρόνια, 1,04%, από 21 έως 24 χρόνια 1,16%, από 24 έως 27 1,29%, από 27 έως 30 1,42% και φτάνει στο 2% για τα 39 έως 42 ή και περισσότερα χρόνια”.
Σε αυτό το πεδίο, όπως αναφέρουν οι εργατολόγοι Χρ. Βουρλιώτης και Δημ. Περπατάρης, που ακόμη η τρόικα φαίνεται να έχει αντιδράσεις, η ελληνική πλευρά προτείνει τον επαναϋπολογισμό απασών των συντάξεων που χορηγούνται σήμερα στη χώρα, σύμφωνα με τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης.
“Ό επαναϋπολογισμός αυτός που είναι αμφίβολο αν μπορεί να διενεργηθεί τάχιστα στο σύνολο των συνταξιούχων, θα προσδώσει ασφαλώς μικρότερα ποσά συντάξεων, τα οποία όμως θα συμπληρώνονται έως και την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο από ένα «προνοιακό επίδομα», εν είδει προσωπικής διαφοράς. Η προσωπική αυτή διαφορά θα αντιστοιχεί στο ποσό εκείνο της σύνταξης που ελάμβανε ο συνταξιούχος πριν την 01/01/2016 και περικόπτεται με τον νέο τρόπο υπολογισμού και το οποίο θα καταβάλλεται στο συνταξιούχο έως και την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο” σημειώνουν χαρακτηριστικά και προσθέτουν για το ύψος της κατώτατης σύνταξης. “Προχωρώντας, στην ελληνική πρόταση περιλαμβάνεται ομοίως το κρίσιμο ζήτημα του ύψους της κατώτατης κύριας σύνταξης και των προϋποθέσεων χορήγησής της. Πράγματι, η ελληνική πρόταση ορίζει ότι αφ’ ης στιγμής ο ασφαλισμένος έχει συμπληρώσει τουλάχιστον 15ετή ασφάλιση και έχει συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας του, έχει λαμβάνειν, κατ’ ελάχιστο, κύρια σύνταξη ύψους 384 ευρώ, ποσό το οποίο θα χορηγείται σε όλους χωρίς εισοδηματικά κριτήρια.
Είναι αλήθεια ότι η ελληνική γραμμή για το ασφαλιστικό, ουδέν αναφέρει περί μειώσεων των καταβαλλόμενων κύριων και επικουρικών συντάξεων έως και την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο, πλην των περιπτώσεων εκείνων που συνταξιούχος λαμβάνει σήμερα από μία σύνταξη, περισσότερα από 2.300 ευρώ και περιπτώσεων που συνταξιούχος λαμβάνει σήμερα από περισσότερες συντάξεις, περισσότερα από 3.000 ευρώ το μήνα”.
Οι μεγάλες μειώσεις
Μεγάλη μείωση προβλέπεται να επέλθει στις κύριες και επικουρικές συντάξεις που θα κανονιστούν από την 01/01/2016 και εφεξής καθώς όπως επισημαίνουν “οι «νέοι συνταξιούχοι» που θα αιτηθούν και λάβουν κύρια και επικουρική σύνταξη από την 01/01/2016 και εφεξής, θα δουν το ποσό της σύνταξής τους να είναι κατά 15% – 35% μειωμένο σε σχέση με εκείνο που λαμβάνει άλλος ασφαλισμένος με τα ίδια έτη ασφάλισης και τις ίδιες μηνιαίες απολαβές αλλά συνταξιοδοτήθηκε πριν την 01/01/2016, ενώ το εφάπαξ που χορηγεί σήμερα το Ταμείο Προνοίας Δημοσίων Υπαλλήλων θα αποδίδεται μειωμένο κατά 10% σε σχέση με τα έως σήμερα ισχύοντα. Των ανωτέρω όμως μειώσεων φαίνεται να εξαιρούνται οι συντάξεις που θα κανονιστούν από την 01/01/2016 και μετά και δεν θα υπερβαίνουν τα 750 ευρώ”.