Κλιμακώνει την πίεση προς Τσίπρα – Καμμένο η ΝΔ, με αφορμή το σχέδιο Βαρουφάκη

Κλιμακώνει την πίεση προς Τσίπρα – Καμμένο η ΝΔ, με αφορμή το σχέδιο Βαρουφάκη

Η Συγγρού αφήνει πλέον όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά όσον αφορά στις επόμενες ψηφοφορίες στη Βουλή, σκληραίνοντας τη στάση της. Οι απειλές αυτές έχουν όμως και εσωκομματικό ακροατήριο

Η φράση που χρησιμοποίησαν χθες στενοί συνεργάτες του Βαγγέλη Μεϊμαράκη,μετά τις αποκαλύψεις για σχέδιο Βαρουφάκη, “τίποτε δεν είναι ίδιο με την Παρασκευή”, είναι άκρως ενδεικτική του τρόπου με τον οποίο θα κινηθεί η Νέα Δημοκρατία το επόμενο διάστημα, προσπαθώντας να ισορροπήσει ανάμεσα στη στήριξη της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας και το ρόλο της σκληρής αντιπολίτευσης.

Η αξιωματική αντιπολίτευση που είχε στηρίξει τη συμφωνία χωρίς όρους επικαλούμενη την απόλυτη προτεραιότητα παραμονής της χώρας στο ευρώ, απειλεί πλέον ότι θα επανεξετάσει τη στάση της στις επόμενες ψηφοφορίες στη Βουλή. Ήδη 24 βουλευτές της Ν.Δ έχουν καταθέσει απλή ερώτηση στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, επίκειται κατάθεση και επίκαιρης ερώτησης καθώς και αιτήματος εξέτασης του πρώην υπουργού Οικονομικών στην πρώτη συνεδρίαση της υφιστάμενης Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής ή κλήσης του στην επιτροπή Θεσμων και Διαφάνειας, ενώ η νομική ομάδα της Ν.Δ θα εξετάσει τα στοιχεία των δικογραφιών που θα διαβιβαστούν σήμερα στη Βουλή.

Κατηγορώντας όμως τον κ.Τσίπρα (αλλα και τον Πάνο Καμμένο) ότι γνώριζαν για το σχέδιο Β’, η Συγγρού πετάει το μπαλάκι στον πρωθυπουργό: Ασκεί έτσι πίεση προς τον Τσίπρα να ολοκληρώσει τη “στροφή στο ρεαλισμό”, αποκηρύσσοντας όπως χαρακτηριστικά λένε γαλάζιες πηγές “τα σταγονίδια της δραχμής”.

Η στρατηγική της Συγγρού όμως υπαγορεύεται και από το φόβο εκλογών (και κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του εκτελεστικού γραφείου της ΟΝΝΕΔ στην οποια μετείχε ο κ.Μεϊμαράκης, αναφέρθηκε στα σενάρια προσφυγής στις κάλπες το φθινόπωρο), αλλά και από εσωκομματικούς λόγους.

Με το να αφήνει ανοιχτά τα ενδεχόμενα για τη στάση της στο εξής, η γαλάζια ηγεσία ικανοποιεί τους βουλευτές που δεν επιθυμούν να θεωρούνται δεδομένοι, ειδικά καθώς βλέπουν να έρχονται νέα προαπαιτούμενα και δεν εμφανίζονται ιδιαίτερα πρόθυμοι να τα ψηφίσουν. Με δεδομένες δε τις αντιδράσεις βουλευτών της επαρχίας στη φορολόγηση των αγροτών, η Συγγρού αφήνει ανοιχτή την ψήφο κατά συνείδηση- όπως πάντως είχε πει ο κ.Μεϊμαράκης πριν την τελευταία ψηφοφορία η συνείδηση της Ν.Δ είναι ευρωπαϊκή. Αυτό δε σημαίνει όμως ότι θα κάνει τη ζωή εύκολη στην κυβέρνηση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα