Οι έφηβοι εγκαταλείπουν το Facebook – Προτιμούν το Twitter

Οι έφηβοι εγκαταλείπουν το Facebook – Προτιμούν το Twitter

Τι δείχνουν τα στοιχεία νέων ερευνών για την απήχηση που έχουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στους εφήβους

Το Facebook δεν είναι πια το πιο δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο για τους εφήβους.

Ο Βασιλιάς των social media βρίσκεται σε κρίση καθώς κάθε χρόνο το κοινό του συρρικνώνεται. Χτύπημα “κάτω από τη μέση” αποτελεί το γεγονός ότι οι έφηβοι δείχνουν πως δεν το προτιμούν πια, επιλέγοντας άλλα δίκτυα.

Σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα της επενδυτικής εταιρείας Piper Jaffray, το Twitter βρίσκεται στην πρώτη θέση σε ότι αφορά τα κοινωνικά δίκτυα μέσω των οποίων οι νέοι επιλέγουν να επικοινωνούν μεταξύ τους στο διαδίκτυο.

Το 26% των εφήβων κατονόμασε το Twitter σαν “το πιο σημαντικό” κοινωνικό site. Μόλις το 23% επέλεξε το Facebook που κάποτε μεσουρανούσε αγγίζοντας ποσοστά της τάξης του 42%.

Συγκεκριμένα, το Twitter, από το 27% ανέβηκε την άνοιξη που μας πέρασε στο 30%, για να υποχωρήσει σήμερα στο 26%, ποσοστό το οποίο ωστόσο το καθιστά το πιο δημοφιλές.

Παρόλα αυτά, οι ειδικοί εξηγούν πως το Twitter δεν θα ανέβει περισσότερο στις προτιμήσεις του νεαρού κοινού, λόγω των νέων social media που εμφανίζονται, όπως το Instagram.

Τα ποσοστά που συγκεντρώνει άλλωστε το φωτογραφικό μέσο δικτύωσης, φτάνουν στο 23% από 12% πριν από ένα χρόνο.

Να σημειωθεί ωστόσο ότι το Facebook έχει εξαγοράσει το Instagram.

Ο παρακάτω πίνακας είναι ενδεικτικός:

 

Μεγάλη πτώση έχει σημειώσει το Google+ που φαίνεται να μην κερδίζει έδαφος σε απήχηση στο κοινό των εφήβων, ενώ μικρή άνοδο καταγράφει το Tumblr.

Σημειώνεται ότι αντιδράσεις προκλήθηκαν από την απόφαση του Facebook να τροποποιήσει τις ρυθμίσεις απορρήτου για τους χρήστες ηλικίας 13-17 ετών.

Με την αλλαγή αυτή, οι έφηβοι θα μπορούν πλέον να επιλέξουν ώστε οι αναρτήσεις τους να είναι “ορατές” σε όλα τα μέλη του δικτύου, και όχι μόνο στους φίλους ή τους φίλους των φίλων τους, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα.

Το Facebook υποστήριξε πως οι περισσότεροι έφηβοι είναι καλύτεροι χρήστες των social media από τους ανθρώπους μεγαλύτερων ηλικιών. Αφού υπενθύμισε πως δεν είναι το πρώτο κοινωνικό δίκτυο που θα επιτρέψει τις δημόσιες αναρτήσεις στις ηλικίες 13-17 ετών, υποστήριξε πως λίγοι έφηβοι θα αξιοποιήσουν την αλλαγή των ρυθμίσεων απορρήτου, αλλάζοντας χειροκίνητα το στάτους των αναρτήσεων τους. Κάτι που θα κάνουν μόνον όσοι έχουν πραγματικά ανάγκη να “ακουστούν” σε όλη την κοινότητα.

Πάντως, όπως σημειώνει ο Guardian, η κίνηση του Facebook δείχνει πως το κοινωνικό δίκτυο θέλει να γίνει ακόμη πιο ελκυστικό στους εφήβους καθώς, τουλάχιστον στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι μικρότερες ηλικίες φαίνεται να στρέφονται ολοένα περισσότερο σε υπηρεσίες όπως το SnapChat και το WhatsApp.

Το δίκτυο δεν άλλαξε τις ρυθμίσεις που αφορούν τα ιδιωτικά μηνύματα για τους κατόχους λογαριασμών με ηλικίες 13-17 ετών. Έτσι, ένας έφηβος συνεχίζει να μπορεί να λαμβάνει μηνύματα μόνο από τους φίλους ή τους φίλους των φίλων του.

(Με πληροφορίες από huffingtonpost, Καθημερινή)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα