Όσκαρ 2018: Όταν οι σταρ μιλούν για πολιτική

Όσκαρ 2018: Όταν οι σταρ μιλούν για πολιτική
youtube

Στα 90 χρόνια της απονομής των Όσκαρ, δεν ήταν λίγοι οι βραβευθέντες που επέλεξαν να χρησιμοποιήσουν το βήμα των βραβείων για να εκφράσουν τις πολιτικές τους θέσεις. Αυτές είναι οι πιο δυνατές "πολιτικές ομιλίες" στην ιστορία των Όσκαρ

Μερικές από τις πιο “δυνατές” στιγμές στην ιστορία των Όσκαρ, σχετίζονται με την πολιτική. Κι αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με τα σχόλια του παρουσιαστή, την περιρρέουσα ατμόσφαιρα την εκάστοτε χρονική στιγμή ή το όποιο πολιτικό περιεχόμενο των υποψήφιων ταινιών. Γιατί το Χόλιγουντ ήταν ανέκαθεν πιο βαθιά πολιτικοποιημένο από όσο θέλουμε να νομίζουμε.

Οι ηθοποιοί είναι κατά κύριο λόγο οι “πρωταγωνιστές” στην απονομή των Όσκαρ. Όλοι οι κόποι, οι θυσίες και τα όνειρα μιας ζωής συνοψίζονται στο πολυπόθητο χρυσό αγαλματίδιο. Υπάρχουν αυτοί που όταν παραλαμβάνουν το βραβείο θέλουν να είναι πιο λαμπεροί και αρεστοί από ποτέ, γνωρίζοντας ότι τους παρακολουθούν δισεκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη. Και υπάρχουν κι αυτοί που δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν την ευκαιρία που τους προσφέρεται για να θίξουν δημοσίως ένα φλέγον ζήτημα που ξεπερνά τη λάμψη και την ματαιοδοξία του Χόλιγουντ. Κατά καιρούς το έχουν πράξει πολλοί. Οι ομιλίες κάποιων έγιναν δεκτές με ενθουσιασμό, ενώ κάποιων άλλων ακόμη και με γιουχαΐσματα που λίγο έλειψε να τους κοστίσουν την καριέρα…

Αυτές είναι μερικές από τις πιο “δυνατές” πολιτικές ομιλίες που άφησαν εποχή στα Όσκαρ:

Μια Ινδιάνα παραλαμβάνει το βραβείο του Μάρλον Μπράντο

Το 1973, ο Μάρλον Μπράντο κερδίζει το βραβείο α΄ αντρικού ρόλου για την εμβληματική ερμηνεία του στην ταινία “Ο Νονός” του Φράνσις Φορντ Κόπολα”. Το “ιερό τέρας” του Χόλιγουντ αρνήθηκε να παραλάβει το βραβείο, στέλνοντας στη θέση του την Ινδιάνα Σατσίν Λιτλφέδερ (“Μικρό Φτερό”). Στόχος, να διαμαρτυρηθεί για την αρνητική και ψεύτικη εικόνα με την οποία η βιομηχανία του κινηματογράφου παρουσιάζει τους Ινδιάνους. Η παρουσία της αρχικά προκαλεί αποδοκιμασίες, όμως στο τέλος (και αφού διάβασε επιστολή του ηθοποιού) καταχειροκροτήθηκε. Οι παρουσιαστές Ρότζερ Μουρ και Λιβ Ούλμαν παρακολουθούν αμήχανοι τη στιγμή…

Η Βανέσα Ρεντγκρέιβ τα βάζει με τους “σιωνιστές χούλιγκαν”

Μία από τις πιο επεισοδιακές βραβεύσεις όλων των εποχών, ήταν αυτή της Βανέσα Ρεντγκρέιβ το 1978 με το βραβείο β΄ γυναικείου ρόλου για την ταινία “Τζούλια”. Αν και υποδυόταν μια γυναίκα που αντιμάχεται τους Ναζί στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, η υποψηφιότητά της και μόνο προκαλεί την οργή της Εβραϊκής Αμυντικής Ένωσης (ΕΑΕ) καθώς την ίδια χρονιά είναι αφηγήτρια στο ντοκιμαντέρ “The Palestinian” και έχει λάβει ανοιχτά θέση υπέρ των Παλαιστινίων. Γεγονός που οδηγεί ακόμη και σε διαδηλώσεις εναντίον της έξω από το χώρο της απονομής. Παραλαμβάνοντας το βραβείο της και αφού ευχαριστήσει την Ακαδημία και τους συνεργάτες της ευχαριστεί και όλους αυτούς που δεν άφησαν τους “σιωνιστές χούλιγκαν” να τους τρομάξουν, χαρακτηρίζοντας μάλιστα “προσβολή” προς όλους τους Εβραίους τη συμπεριφορά τους. Η ομιλία είχε ως αποτέλεσμα για κάποιο διάστημα η θρυλική ηθοποιός να μπει στην “μαύρη λίστα” του Χόλιγουντ.

Σούσαν Σάραντον και Τιμ Ρόμπινς στο πλευρό φορέων και ασθενών με HIV – AIDS

Δεν είναι μόνο οι νικητές που βγάζουν πύρινους πολιτικούς λόγους στα Όσκαρ. Το 1993, οι Σούζαν Σάραντον και Τιμ Ρόμπινς (ζευγάρι τότε στη ζωή) μπαίνουν στη σκηνή για να παρουσιάσουν το Όσκαρ Μοντάζ. Βρίσκουν όμως χρόνο για να καταγγείλουν την αμερικανική κυβέρνηση για τη λειτουργία “στρατοπέδων συγκέντρωσης” για μετανάστες και αιτούντες άσυλο που πάσχουν από HIV και AIDS. Βρισκόμαστε στην εποχή που ο κόσμος ακόμη μάθαινε για την “μάστιγα του αιώνα” από το “κόκκινο κορδελάκι” που φορούσαν στο πέτο όλοι οι διάσημοι σταρ.

Η μοναδική εμφάνιση του Γούντι Άλεν για την “πληγωμένη” Νέα Υόρκη

Είναι ένας από τους πιο αναγνωρισμένους αλλά και τους πιο αμφιλεγόμενους Αμερικανούς κινηματογραφιστές. Όπως και από τους πιο πολυβραβευμένους στα Όσκαρ. Ωστόσο, ο ίδιος εμφανίστηκε μόνο μια φορά την απονομή και αυτό έγινε χάρη στην πόλη που λατρεύει: τη Νέα Υόρκη. Το 2002, στην πρώτη απονομή μετά τα τρομοκρατικα χτυπήματα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, ο Γούντι Άλεν “ανοίγει την αυλαία” της απονομής με ένα βίντεο αφιερωμένο στην αγαπημένη του πόλη. “Για τη Νέα Υόρκη θα έκανα τα πάντα…” δηλώνει στο κοινό, ζητώντας στους συναδέλφους του να συνεχίσουν να γυρίζουν ταινίες στην πόλη τη δύσκολη εκείνη περίοδο.

Η Χάλι Μπέρι έγραψε ιστορία

Αφροαμερικανοί είχαν ήδη κερδίσει το Όσκαρ α΄αντρικού ρόλου, το ίδιο και Αφροαμερικανές αυτό του β΄ γυναικείου ρόλου. Όσο κι αν φαίνεται απίστευτο, χρειάστηκε να φτάσουμε στο 2002, ώστε η πρώτη μαύρη πρωταγωνίστρια να κερδίσει το βραβείο του α΄ γυναικείου ρόλου. Κι αυτή ήταν η Xάλι Μπέρι για την ταινία “Monster’s Ball”. Το Χόλιγουντ χειροκροτά όρθιο τη νέα του βασίλισσα (εν μέρει και για την αποκατάσταση μιας αδικίας δεκαετιών) με την ίδια να ξεσπά σε κλάματα λέγοντας “Αυτή η στιγμή είναι πολύ πιο σημαντική από εμένα”, έχοντας πλήρη επίγνωση της “ιστορικότητας” της βράβευσής της.

Ο Μάικλ Μουρ κηρύσσει “πόλεμο” κατά του Μπους

Ο Μάικλ Μουρ είναι ένας από τους πλέον αμφιλεγόμενους δημιουργούς ντοκιμαντέρ των τελευταίων δεκαετιών. Και σπανίως κρατά το στόμα του κλειστό. Έτσι και στην απονομή του 2003, όταν βραβεύτηκε για το ντοκιμαντέρ “Ακήρυχτος πόλεμος” δεν δίστασε να τα βάλει με τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους Τζούνιορ. Μετά τις απαραίτητες ευχαριστίες, στράφηκε ευθέως κατά του Αμερικανού προέδρου: “Είμαστε ενάντια στον πόλεμο” είπε, επαναλαμβάνοντας δύο φορές τη φράση “ντροπή σας κύριε Μπους”, ενώ οι παραγωγοί “έκοβαν” με μουσική την ομιλία του. Μία ομιλία που δίχασε το κοινό, με αποδοκιμασίες και ενθουσιώδη χειροκροτήματα από την πλευρά των σταρ του Χόλιγουντ.

Η Πατρίτσια Αρκέτ γίνεται η “σουφραζέτα” του Χόλιγουντ

Πολύ πριν από τα φετινά σκάνδαλα με τις σεξουαλικές παρενοχλήσεις και τη συζήτηση για τη θέση των γυναικών στη βιομηχανία του θεάματος, η Πατρίτσια Αρκέτ τόλμησε να ανοίξει την κουβέντα στην πιο λαμπρή βραδιά του Χόλιγουντ. Κερδίζοντας το Όσκαρ β΄γυναικείου ρόλου για το “Boyhood” το 2015, η Αρκέτ δεν αναλώθηκε σε περιττά λόγια. Αξίωσε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο από σκηνής ίσες αμοιβές για άνδρες και γυναίκες στο Χόλιγουντ. Θρυλική έχει μείνει η σκηνή που από κάτω Μέριλ Στριπ και Τζένιφελ Λόπεζ χειροκροτούν εκστασιασμένες την “τολμηρή” συνάδελφό τους.

Λεονάρντο Ντι Κάπριο: “Για το περιβάλλον ρε …”

Ύστερα από δύο δεκαετίες λαμπρής καριέρας και ενώ όλοι τον συμπεριλάμβαναν ανάμεσα στους αδικημένους της Ακαδημία, το 2016, ο Λεονάρντο ντι Κάπριο κερδίζει επιτέλους Όσκαρ α΄ αντρικού ρόλου για την ταινία “Η Επιστροφή”. Ωστόσο στον ευχαριστήριο λόγο του ο Ντι Κάπριο δεν είχε να πει πολλά για το σινεμά: “Η Κλιματική Αλλαγή είναι πραγματικότητα. Συμβαίνει τώρα. Είναι η μεγαλύτερη πραγματική απειλή” είπε από το βήμα των βραβείων, ζητώντας άμεση δράση από τις κυβερνήσεις αλλά και από τον κάθε πολίτη αυτού του κόσμου.

Ο Τζίμι Κίμελ “τρολάρει” χωρίς έλεος τον Τραμπ

Ποτέ άλλοτε ο εναρκτήριος λόγος του παρουσιαστή της απονομής δεν είχε τόσο πολιτικό “χρώμα” όσο το 2017. Ο Τζίμι Κίμελ δεν έχασε ούτε μια ευκαιρία κατά τη διάρκεια της απονομής να τρολάρει το νέο ένοικο του Λευκού Οίκου. Είτε μιλώντας για την πιο διχασμένη από ποτέ Αμερική, είτε μιλώντας για τους ξένους και τους μετανάστες, είτε σατιρίζοντας την μανία του Τραμπ με το Twitter, την επίθεσή του ενάντια στην Μέριλ Στριπ, ακόμη και τις επιχειρηματικές δραστηριότητες της κόρης του Ιβάνκα, ποτέ άλλοτε Αμερικανός πρόεδρος δεν ήταν τόσο… “παρών” στην τελετή όσο πέρυσι.

Θέλεις βραβευμένες ταινίες; Δες NOVA!

Απόλαυσε ταινίες που σάρωσαν τα βραβεία σε Αμερική και Ευρώπη. Και ταινίες που ήδη κλέβουν την παράσταση στο χορό των φετινών βραβείων σε Α’ προβολή: Τρεις Πινακίδες έξω από το Έμπινγκ στο Μιζούρι, Wonder, Η Μορφή του Νερού, The Disaster Artist, The Greatest Showman

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα