Τι σημαίνει μαγειρεύω τα λαχανικά ‘a la grecque’;

Τι σημαίνει μαγειρεύω τα λαχανικά ‘a la grecque’;
Shutterstock

Η τεχνική που θυμίζει Ελλάδα θα σας λύσει τα χέρια σε στιγμές που θέλετε κάτι απλό, γευστικό, αλλά γαλλικά γαστρονομικό

Υπάρχουν τεχνικές και τεχνικές. Ειδικά όσοι παρακολουθούν μαγειρικές εκπομπές ίσως να έχουν αναρωτηθεί για τεχνικές που τις ακούμε μεν συχνά, πολλές φορές ωστόσο δεν είμαστε σίγουροι πως εκτελούνται. Για παράδειγμα, έχετε ποτέ ακούσει πως ετοίμασε το συγκεκριμένο πιάτο “α λα γκρέκ”; Ποια είναι η… ελληνική τεχνική, εκ της Γαλλίας ορμώμενη, που έχει μπει στο γαστρονομικό λεξικό της παγκόσμιας μαγειρικής;

Με δυο λόγια η τεχνική “α λα γκρεκ” αφορά σε μαγείρεμα που περιλαμβάνει ελαιόλαδο, χυμό λεμονιού (ενίοτε και κρασί ή ξύδι) και μια σειρά από κλασικά μυρωδικά της ελληνικής γης όπως θυμάρι, ρίγανη ή μαϊντανό. Η τεχνική είναι ιδανική για τη διαχείριση φρέσκων λαχανικών όπως αγκινάρες, μανιτάρια, καρότα, φινίκιο, κουνουπίδι, γλυκές πιπεριές, κολοκυθάκια κα.

Για να ετοιμάσετε τα λαχανικά σας με τον ελληνικό τρόπο λοιπόν κάνετε το εξής.

  1. Προετοιμάζετε τα λαχανικά κόβοντας σε χοντρά κομμάτια
  2. Σοτάρετε ελαφρά σε ελαιόλαδο και στη συνέχεια προσθέτετε νερό με χυμό λεμονιού, ξύδι ή κρασί και αφήνετε τα υλικά να σιγοβράσουν για ορισμένα λεπτά και να μαλακώσουν, αλλά να κρατάνε ελαφρά
  3. Βγάζετε τα λαχανικά, τα κρυώνετε σε παγωμένο νερό
  4. Την ίδια ώρα συνεχίζετε το βράσιμο του ζωμού ώσπου να μειωθεί ο όγκος του
  5. Στήστε τα λαχανικά στο πιάτο, περιχύστε με το ζωμό, αλατοπιπερώστε και πασπαλίστε με ψιλοκομμένα μυρωδικά (θυμάρι, μαϊντανό, φρέσκια ρίγανη κα.).

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα