Δύσκολη εξίσωση το ‘μέτρα ίσον αντίμετρα’
Διαπραγματευτική ομάδα και δανειστές θα συναντηθούν ξανά για τα νέα μέτρα. Σε ποιο σημείο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις
- 02 Μαρτίου 2017 07:20
Παρά την αισιοδοξία για μείωση του λογαριασμού των πρόσθετων μέτρων, αφού το ΔΝΤ δέχεται να ενσωματώσει στις προβλέψεις του τα τελικά στοιχεία του 2016 η εξίσωση “μέτρα ίσον αντίμετρα” θα λυθεί πολύ δύσκολα.
Το ΔΝΤ, θα είναι δύσκολο να μειώσει σημαντικά το δημοσιονομικό κενό για το 2018 και το 2019 για έναν απλό λόγο: Ότι οι Ευρωπαίοι είναι δεδομένο ότι είναι απρόθυμοι να προχωρήσουν σε μια γενναία μείωση του χρέους. Συνεπώς για να μπορέσει το Ταμείο να πιστοποιήσει την βιωσιμότητα του και να ενταχθεί στο ελληνικό πρόγραμμα, θα πρέπει να έχει περισσότερα μέτρα από την Ελλάδα για να καλύψει και αυτά που δεν θέλουν υλοποιήσουν οι Ευρωπαίοι.
Συνεπώς δεν πρόκειται να κατέβουν πολύ κάτω από τα μέτρα ύψους 2% του ΑΕΠ ( 3,6 δις ευρώ ), που ζήτησαν την Τρίτη και ξαναζήτησαν χθες από τον υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή υπουργό οικονομικών κ. Γιώργο Χουλιαράκη. Αυτό εξηγεί και την δήλωση της Γενικής Διευθύντριας του ΔΝΤ κ. Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία μετά την συνάντησή της με την Γερμανίδα Καγκελάριο πριν από λίγες μέρες στο Βερολίνο, έθεσε ως προτεραιότητα την αποδοχή ψήφιση και υλοποίηση των πρόσθετων μέτρων από την Ελλάδα και έδωσε δεύτερο ρόλο στην ελάφρυνση του χρέους.
Η θέση του επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του Ταμείου, γνωστού από παλιά στην Ελλάδα κ. Πόουλ Τόμσεν, είναι ότι “αφού δεν θα έχουμε σοβαρή λύση για το χρέος τότε πρέπει να εξαντλήσουμε το περιθώρια για νέα μέτρα ώστε να βγαίνει ο λογαριασμός της βιωσιμότητας”.
Το ίδιο προβληματικό είναι και το δεύτερο σκέλος της εξίσωσης: Τα αντίμετρα όπου οι δανειστές θα έχουν πολύ μεγαλύτερη παρέμβαση από ότι αναμένονταν. Οι δανειστές και ειδικότερα το ΔΝΤ δεν δέχεται να περάσουν ως αντίμετρα κάποιοι σκόρπιοι έμμεσοι φόροι, αλλά θεωρεί ότι θα πρέπει να διορθωθούν λάθη, που έχουν γίνει στην νέα ενιαία φορολογική κλίμακα, η οποία ψηφίστηκε μόλις τον περασμένο Μάιο.
Το Ταμείο, θέλει να δοθεί έμφαση στη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων, αλλά και τη μείωση του μη μισθολογικού βάρους δηλαδή των ασφαλιστικών εισφορών. Από τις ελληνικές προτάσεις, που παρουσιάστηκαν, είδαν με καλό μάτι μόνο την πρόταση για τη σύναξη δανειακής σύμβασης 3 δις ευρώ για την δημιουργία 100.000 θέσεων εργασίας.
Δεν συμβαίνει το ίδιο και με το κομμάτι της ελληνικής πρότασης, που έχει να κάνει με τη μείωση ΦΠΑ σε καύσιμα τρόφιμα και ενέργεια, η οποία θα αυξήσει με την κατανάλωση κατά ένα ποσοστό άλλα δύσκολα θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.
Διαπραγματευτική ομάδα και δανειστές θα συναντηθούν ξανά για τα νέα μέτρα την Παρασκευή, για να συνεχίσουν την διαπραγμάτευση.
Ανησυχία και για τις τράπεζες
Σήμερα η διαπραγμάτευση θα είναι «οικογενειακή υπόθεση» καθώς θα διαπραγματευτούν για το πρόγραμμα των 100.000 νέων θέσεων εργασίας με την αρμόδια υφυπουργό κ. Ράνια Αντωνοπούλου και αμέσως μετά θα ανοίξει το θέμα του εξωδικαστικού μηχανισμού για τις επιχειρήσεις με τον σύζυγό της υπουργό ανάπτυξης κ. Δημήτρη Παπαδημητρίου.
Με τον τελευταίο θα συζητηθεί η κατάσταση του νομοθετικού έργο για τον εξωδικαστικό μηχανισμό και κυρίως την εκκαθάριση των κόκκινων δανείων.
Κατά την χθεσινή συνάντηση με τους θεσμούς το προεδρείο της Ένωσης Ελληνικών τραπεζών εξήγησαν τα στοιχεία που είχαν στην διάθεση τους οι θεσμοί δηλαδή την αύξηση των κόκκινων δανείων κατά 800 εκ ευρώ μέσα στο πρώτο δίμηνο του χρόνου καθώς επίσης και την εκροή καταθέσεων που καταγράφουν για το ίδιο διάστημα οι τράπεζες κυρίως από το φρέσκο χρήμα.
Με δεδομένα όλα αυτά το ΔΝΤ αναμένεται να επαναφέρει το αίτημα για προληπτικό δημοσιονομικό μαξιλάρι 10 δις ευρώ από το δάνειο του ESM καθώς και την άμεση επιτάχυνση της εκκαθάρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων μέσω της αγοράς.