Με μηνύσεις για υπεξαίρεση απειλούν τη διοίκηση της ΔΕΗ
Οι φορείς που εκπροσωπούν τους παραγωγούς ενέργειας από φωτοβολταϊκά ετοιμάζονται να καταθέσουν μηνύσεις στη διοίκηση της ΔΕΗ καταγγέλλοντας ότι παρακρατά το ΕΤΜΕΑΡ που εισπράττει από τους καταναλωτές
- 02 Μαρτίου 2017 07:19
Ασφυκτικές φαίνονται να είναι πλέον οι πιέσεις από τις καθυστερήσεις πληρωμών του ΛΑΓΗΕ προς τις ΑΠΕ και συγκεκριμένα προς τους μικρότερους παίκτες δηλαδή στα φωτοβολταϊκά. Αντί η μέση καθυστέρηση να μειώνεται, όπως είχε διαβεβαιώσει ο κ. Σταθάκης, αυξάνει μέρα με τη μέρα.
Η όλη πίεση φαίνεται ότι τώρα πλέον στρέφεται κατευθείαν προς την ΔΕΗ από την οποία ξεκινούν οι καθυστερήσεις.
Ειδικότερα, όπως λένε οι ίδιοι οι επενδυτές φωτοβολταϊκών, ερευνάται νομικά κατά πόσον στοιχειοθετείται το ποινικό αδίκημα της υπεξαίρεσης από πλευράς της διοίκησης της ΔΕΗ, όσον αφορά δηλαδή την παρακράτηση και αξιοποίηση του ΕΤΜΕΑΡ για χρήση άλλη από αυτήν που προορίζεται με βάση το νόμο. Όπως είναι γνωστό, το ΕΤΜΕΑΡ είναι διακριτή και ρυθμιζόμενη χρέωση στους λογαριασμούς των καταναλωτών με σκοπό την λειτουργική ενίσχυση και αποπληρωμή της παραγωγής των ΑΠΕ. Επειδή ακριβώς είναι Τέλος, η ΔΕΗ οφείλει να το αποδίδει απευθείας στον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ και δεν δικαιούται σε καμιά περίπτωση να το χρησιμοποιεί για άλλους εταιρικούς σκοπούς.
Η υπόθεση αυτή, το κατά πόσο δηλαδή η ΔΕΗ έχει πράγματι παρακρατήσει εισπράξεις ΕΤΜΕΑΡ προκειμένου να ικανοποιήσει άλλες ταμειακές της ανάγκες, αποτελεί αντικείμενο διερεύνησης από τη ΡΑΕ και η ΔΕΗ έχει την υποχρέωση να παρουσιάσει στοιχεία μέχρι τις 15 Μαρτίου. Ωστόσο οι φορείς των φωτοβολταϊκών επενδυτών θεωρούν ότι η παρακράτηση είναι οφθαλοφανής ακόμα και χωρίς κάποια άλλη έρευνα. Υποστηρίζουν ειδικότερα:
«Με βάση τα ανείσπρακτα υπόλοιπα από λογαριασμούς καταναλωτών που έχει η ΔΕΗ συνολικού μέγιστου ύψους 2,7 δις ευρώ, το αναλογούν εκεί ΕΤΜΕΑΡ δεν υπερβαίνει τα 340 εκατ. ευρώ. Δηλαδή αν υποτεθεί ως ακραίο υποθετικό σενάριο πως τίποτα από αυτά τα 2,7 δις δεν είχε μέχρι σήμερα ρυθμιστεί, δεν δικαιολογείται σε καμία περίπτωση οφειλή ΕΤΜΕΑΡ προς τον Ειδικό Λογαριασμό παραπάνω από 340 εκατ. ευρώ. Όπως ωστόσο δείχνουν οι αγωγές του ΛΑΓΗΕ, τα ληξιπρόθεσμα οφειλόμενα στον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ ποσά φθάνουν τα 700 εκατ. ευρώ, δηλαδή προκύπτει τεράστιο άνοιγμα οφειλών 360 εκατ. ευρώ εν τέλει της ΔΕΗ προς τον ΕΛΑΠΕ (μέσω των ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ), το οποίο στο συντριπτικό του μέρος αφορά ΕΤΜΕΑΡ».
Νομικοί κύκλοι των παραγωγών κάνουν πλέον λόγο για υπεξαίρεση από την πλευρά της ΔΕΗ, και παραλληλίζουν την υπόθεση με εκείνη των ENERGA και HELLAS POWER που υπεξαίρεσαν για δικούς τους σκοπούς το ΕΕΤΗΔΕ. «Ο λόγος για τον οποίο έγινε η παρακράτηση, αν δηλαδή πρόκειται για ιδιοτέλεια ή για κάλυψη άλλων εταιρικών αναγκών, μπορεί ενδεχομένως να αποτελεί κάποιο πρώτο «ελαφρυντικό», ωστόσο δεν αίρει την πράξη της υπεξαίρεσης» λένε χαρακτηριστικά, υποστηρίζοντας ότι θα μπορούσε να επιλεγεί άλλος δρόμος για την ΔΕΗ και το άνοιγμα της αγοράς, που να μην την οδηγούσε στα σημερινά αδιέξοδα, τα οποία μάλιστα εκτιμάται πως με την μείωση του μεριδίου της στην λιανική θα χειροτερεύσουν περαιτέρω.
Σύμφωνα με τους νομικούς των φωτοβολταϊκών παραγωγών, νομιμοποιούνται να προχωρήσουν σε υποβολή μηνύσεων απευθείας σε βάρος της διοίκησης της ΔΕΗ για την παρακράτηση του ΕΤΜΕΑΡ, παρότι δεν έχουν οι ίδιοι απευθείας συναλλαγή με την επιχείρηση. Όπως είναι γνωστό η απόδοση του ΕΤΜΕΑΡ από τη ΔΕΗ στον ΛΑΓΗΕ περνά μέσα από τον ΑΔΜΗΕ και τον ΔΕΔΔΗΕ, κάτι που σε σημαντικό βαθμό «προστάτευσε» εν πολλοίς την ΔΕΗ από τα προβλήματα και τις επιπτώσεις τους τα προηγούμενα χρόνια σε αστικό όμως επίπεδο.
Η επιδείνωση ωστόσο της οικονομικής κατάστασης των παραγωγών λόγω της επεκτεινόμενης απληρωσιάς τους, η πίεση των δανείων, των φόρων και των εισφορών που τους βαραίνουν, σε συνδυασμό και με τα αδιέξοδα που βλέπουν μπροστά τους όσον αφορά την πορεία της ΔΕΗ, φαίνεται πως ξεχείλισαν το ποτήρι και οδηγούν την υπόθεση στο ποινικό πλέον επίπεδο.