Λιαργκόβας στο NEWS 247: Η πλάστιγγα θα γείρει προς όφελος των πολιτών

Λιαργκόβας στο NEWS 247: Η πλάστιγγα θα γείρει προς όφελος των πολιτών

Ο Συντονιστής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή καθηγητής Παναγιώτης Λιαργκόβας μιλά στο NEWS 247 ζητώντας το κράτος να μετατραπεί σε αρωγός του επιχειρείν. Όπως σημειώνει τους πυλώνες Ανάπτυξης για την Ελλάδα συγκροτούν η αγροτική παραγωγή, η ενέργεια και ο τουρισμός. Τι λέει για τον «κόφτη» και τι τον τρομάζει!

Λίγα μόλις εικοσιτετράωρα από την απόφαση του Eurogroup, ο  Συντονιστής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή Παναγιώτης Λιαργκόβας, μιλά στο NEWS 247 και αναλύει τα βασικά σημεία της συμφωνίας, ενώ εξηγεί γιατί ένιωσε «ανακούφιση». Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, αν δεν είχαμε συμφωνία ή αν «κόλλαγαν» Ελλάδα και θεσμοί σε κάποιο σημείο, τότε «η οικονομία και κατ’ επέκταση όλοι οι πολίτες θα οδηγούμασταν σε καταστάσεις που δεν θέλει κανείς να σκεφτεί».

«Αντίδοτο» για τα νέα υφεσιακά μέτρα,  ο καθηγητής κ. Λιαργκόβας, βλέπει αποκλειστικά και μόνο τις μεταρρυθμίσεις οι οποίες όπως λέει με νόημα «δύναται να λειτουργήσουν ανασταλτικά και να γείρουν την πλάστιγγα προς όφελος της οικονομίας και κατ΄ επέκταση των ίδιων των πολιτών».

Κατά τον κ. Λιαργκόβα, ο Αυτόματος Μηχανισμός Διόρθωσης, η αλλιώς «κόφτης» όπως έγινε γνωστός, δεν τον ανησυχεί. «Δεν μπήκε τώρα στη ζωή μας, υπήρχε και στο παρελθόν» επισημαίνει στο NEWS 247, υπογραμμίζοντας με νόημα ότι αυτό που τον τρομάζει είναι «να μη γίνουν αυτά που πρέπει ώστε να αποφευχθεί η ενεργοποίησή του». Μάλιστα ο κ. Λιαργκόβας είναι ακόμη πιο συγκεκριμένος σημειώνοντας: «Αν οι μεταρρυθμίσεις δεν προχωρήσουν, αν το πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί δεν εφαρμοστεί, ο κόφτης είναι το λιγότερο που θα μας απασχολεί στο μέλλον». 

Για το χρέος τάσσεται υπέρ μιας γενναίας απόφασης για το κούρεμα, όμως λόγω τις αρνητικής στάσης των δανειστών «βλέπει» μια «επιμήκυνση της αποπληρωμής η οποία πρέπει να συνοδευτεί με μείωση του ποσοστού του πλεονάσματος από 3,25% σε τουλάχιστον 2%».

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον κ. Λιαργκόβα δεν πρέπει να χαθεί και άλλος χρόνος. Το βάρος – όπως προσθέτει- πέφτει στο χαρτοφυλάκιο της Ανάπτυξης καθώς «εκεί θα κριθούν όλα. Χρειάζεται ένας συνολικός σχεδιασμός. Ένας οδικός χάρτης που θα ξεκινά από τη χαρτογράφηση της χώρας από άκρη σε άκρη και θα φτάνει στις εξαγωγές» τονίζει και καταλήγει λέγοντας πως «το κράτος πρέπει να μετατραπεί σε αρωγός του επιχειρείν».   

H συνέντευξη του κ. Παναγιώτη Λιαργκόβα:

ΕΡ. Κύριε Λιαργκόβα, πρόσφατα είπατε ότι μόλις «κατεβάσατε» την ανακοίνωση του Eurogroup της Τρίτης 24/5, νιώσατε ανακούφιση. Ποια ήταν εκείνα τα σημεία που σας κάνουν πιο αισιόδοξο, την ώρα που ένα σκληρό πακέτο μέτρων ψηφίστηκε και είναι έτοιμο να εφαρμοστεί;

ΑΠ. Το πλέον βασικό σημείο είναι η ίδια η ανακοίνωση. Είναι η απόφαση των Θεσμών να απελευθερώσουν τις δόσεις προς την Ελλάδα, έστω και  υπό προϋποθέσεις. Διότι πρέπει να αναλογιστούμε τι θα σήμαινε για τη χώρα μας, για την οικονομία και τους πολίτες, η μη ολοκλήρωση της Αξιολόγησης. Όλοι γνωρίζουμε, δεν το έκρυψε η κυβέρνηση και δεν το έκρυψαν και οι Θεσμοί, ότι τα ταμειακά αποθέματα είχαν φθάσει μια ανάσα πριν την εξάντλησή τους.  Ως εκ τούτου η μη ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα οδηγούσε την οικονομία, κατ’ επέκταση τους πολίτες όλους εμάς, σε άλλες καταστάσεις που κανείς δεν θέλει να σκεφτεί καν. Ως προς το πακέτο των νέων μέτρων, είναι πράγματι σκληρό.  Πλήττει τους πολίτες και συμβάλλει, δυστυχώς, στην ύφεση, που όμως μπορεί να αμβλυνθεί μέσω της Ανάπτυξης.

ΕΡ. Πόσο θα επηρεάσουν την οικονομία τα υφεσιακά αυτά μέτρα; Ποια είναι η εκτίμησή σας;

ΑΠ. Τα νέα μέτρα που έρχονται να προστεθούν, πρέπει να  τονιστεί, σε σειρά μέτρων που ψηφίστηκαν την τελευταία 6ετία, πράγματι πλήττουν την πραγματική οικονομία. Είναι υφεσιακά. Δεν αμφισβητείται  αυτό.   Όμως όπως ανέφερα και προ ολίγου η ανάπτυξη, η εφαρμογή δηλαδή του προγράμματος των μεταρρυθμίσεων, δύναται να λειτουργήσει ανασταλτικά και να γείρει την πλάστιγγα προς όφελος της οικονομίας και κατ’ επέκταση των πολιτών.

ΕΡ. Η λειτουργία του υπερταμείου για 99 χρόνια είναι προς όφελος της οικονομίας; Πως κρίνετε τη διαδικασία σύνθεσης του Εποπτικού Συμβουλίου, τα οποία θα επιλέγονται από την ελληνική κυβέρνηση αλλά και από τους δανειστές;

ΑΠ. Επιστρέψτε μου, πριν εκφράσω οποιαδήποτε θέση επί της λειτουργίας του εν λόγω ταμείου, να αναμένω τις τελικές αποφάσεις για τη σύστασή του καθώς και για τους όρους και τις προϋποθέσεις λειτουργίας του. Προς το παρόν η κριτική έχει επικεντρωθεί στην πρόβλεψη για λειτουργία και παραχώρηση της αξιοποίησης της περιουσίας για 99 χρόνια και σε αυτή που προβλέπει τη σύσταση του συμβουλίου.   Δεν είναι όμως μόνο αυτά.   Οπότε και αυτή η απόφαση θα κριθεί συνολικά.

ΕΡ. Σας τρομάζει ο …κόφτης; Με ποιους τρόπους  θα αποφύγουμε την ενεργοποίησή του;

ΑΠ. Ο Αυτόματος Μηχανισμός Διόρθωσης, «κόφτης» όπως έγινε πλέον γνωστός, δεν μπήκε τώρα στη ζωή μας.  Προβλέψεις υπήρχαν και στο παρελθόν,  απλά εξ αιτίας των καθυστερήσεων και της μη προώθησης και υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται, θεσμοθετήθηκε ως ένα ακόμη προαπαιτούμενο.  Αν τώρα με …τρομάζει;  Με τρομάζει περισσότερο να μη γίνουν αυτά που πρέπει ώστε να αποφευχθεί η ενεργοποίησή του. Διότι, πράγματι, αν οι μεταρρυθμίσεις δεν προχωρήσουν, αν το πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί δεν εφαρμοστεί, ο κόφτης είναι το λιγότερο που θα μας απασχολεί στο μέλλον.

ΕΡ. Στο Eurogroup τέθηκε και ο οδικός χάρτης για τη διαχείριση του χρέους. Ποια είναι η εκτίμησή σας και πως πρέπει να πορευτούν κυβέρνηση και δανειστές;

ΑΠ. Πρώτα απ΄όλα να διευκρινίσουμε ότι έστω και η επιμήκυνση της αποπληρωμής του χρέους, με όλες τις προϋποθέσεις που αυτή η απόφαση θα περιλαμβάνει είναι κάτι θετικό. Πιστεύω όμως ότι δεν αρκεί. Τουλάχιστον με βάση τα στοιχεία που σήμερα έχουμε.   Έχω ταχθεί, όπως και τα υπόλοιπα μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής του Γραφείου Παρακολούθησης του Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή,  υπερ  μιας γενναίας απόφασης για κούρεμα.   Αυτό όμως δεν είναι εφικτό, όπως προκύπτει από τη στάση και τις θέσεις των δανειστών. Και γι’  αυτό θεωρώ πως η επιμήκυνση της αποπληρωμής πρέπει να συνοδευτεί με μείωση του ποσοστού του πλεονάσματος από 3,25% σε τουλάχιστον 2%. Υπενθυμίζω πως σχετική θέση έχουμε εκφράσει και μέσω των εκθέσεων του Γραφείου μας.

ΕΡ. Κύριε καθηγητά, ποια είναι η οδός της πραγματικής ανάκαμψης της οικονομίας μας; Μπορεί να υπάρξει ένα ρεαλιστικό αναπτυξιακό σχέδιο και με ποιους πυλώνες;

ΑΠ. Πρέπει όλοι να κατανοήσουμε πως όσο περνά ο καιρός τόσο πιο δύσκολο γίνεται να καταρτισθεί ένα σχέδιο που θα οδηγήσει με σιγουριά στην ανάκαμψη και την ανάπτυξη της οικονομίας και της ίδιας της χώρας. Έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος. Αυτό δεν σημαίνει πως είναι ανέφικτη η κατάρτιση και εφαρμογή ενός τέτοιου σχεδίου. Δήλωσα μόλις προχθές, ότι μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης το …παιχνίδι μεταφέρεται στο Υπουργείο που διαθέτει το χαρτοφυλάκιο της Ανάπτυξης.  Εκεί θα κριθούν όλα.   Εν αναμονή του νομοσχεδίου που έχει προαναγγελθεί και αφορά στην Ανάπτυξη θα μου επιτρέψετε στην παρούσα φάση, να αναφερθώ σε τετριμμένες εκφράσεις που αφορούν σε τομείς όπως η αγροτική παραγωγή, η ενέργεια και ο τουρισμός. Χρειάζεται ένα συνολικός σχεδιασμός. Ένας οδικός χάρτης θα έλεγα που θα ξεκινά από τη χαρτογράφηση της χώρας από άκρη σε άκρη και θα φτάνει στις εξαγωγές. Κατά την άποψή μου το κράτος πρέπει να μετατραπεί σε αρωγό του επιχειρείν.   Και φυσικά να δώσει βάρος στην πάταξη της γραφειοκρατίας που λειτουργεί ανασταλτικά. 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα