Ιωάννινα: Ζημιές στο επαρχιακό οδικό δίκτυο από τα 5,2 Ρίχτερ

Ιωάννινα: Ζημιές στο επαρχιακό οδικό δίκτυο από τα 5,2 Ρίχτερ

Στους δρόμους πέρασαν οι κάτοικοι τη νύχτα. Κλειστά θα παραμείνουν παιδικοί σταθμοί και σχολεία (Pics+Vid)

Έξω από τα σπίτια τους πέρασαν τη νύχτα οι κάτοικοι των Ιωαννίνων, ειδικά των χωριών του Πωγωνίου και της Ζίτσας, λόγω του ισχυρού σεισμού 5,2 Ρίχτερ, που σημειώθηκε λίγο μετά τις 11.00 το βράδυ του Σαββάτου και είχε επίκεντρο 3 χιλιόμετρα νότια του Παρακάλαμου και εστιακό βάθος 5 χιλιόμετρα.

Ακολούθησε έντονη μετασεισμική δραστηριότητα. Πιο συγκεκριμένα, μετασεισμική δόνηση μεγέθους 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έγινε ιδιαίτερα αισθητή στα Ιωάννινα στις 02.06. Λίγο μετά τις 03.00 σημειώθηκαν τρεις ισχυρές μετασεισμικές δονήσεις – μεγέθους 4,5, 4,9 και 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ – ενώ και πάλι προηγήθηκε έντονη βοή.

Μέχρι αυτή τη στιγμή, οι μετασεισμικές δονήσεις κυμαίνονται από τους 4,4 ως και τους 4,9 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.

Η σεισμική δραστηριότητα συνεχίζεται έως και αυτή την ώρα, ενώ στις 5.25 το πρωί σημειώθηκε σεισμός μεγέθους 4,8 βαθμών με επίκεντρο τους Αγίους Σαράντα. Σύμφωνα με την περιφέρεια Ηπείρου, στους Αγίους Σαράντα σημειώθηκε σεισμική δόνηση 4,9 βαθμών στις 6.39 το πρωί.

Σε επιφυλακή έχει τεθεί η Πυροσβεστική Υπηρεσία, η αστυνομία και το ΕΚΑΒ

Πολύ νωρίς για εκτιμήσεις

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο πρόεδρος του Οργανισμού αντισεισμικού σχεδιασμού και προστασίας, Ευθύμιος Λέκκας, δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς για εκτιμήσεις για το περιστατικό. “Φαίνεται ότι μπαίνουμε σε μετασεισμική ακολουθία”, ανέφερε, σημειώνοντας ότι οι κάτοικοι των Ιωαννίνων πρέπει να παραμείνουν μακριά από κτήρια που δεν πληρούν τους αντισεισμικούς κανονισμούς.

Ζημιές στο επαρχιακό οδικό δίκτυο

Ζημιές στο επαρχιακό οδικό δίκτυο του νομού Ιωαννίνων στους δήμους Πωγωνίου και Ζίτσας προκάλεσε η ισχυρή σεισμική δόνηση η οποία σημειώθηκε στις 23.14 βορειοδυτικά της πόλης των Ιωαννίνων.

Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Πολιτικής Προστασίας, κ. Δημήτρη Μαυρογιώργο, ο σεισμός προκάλεσε πτώσεις βράχων και προβλήματα στο οδόστρωμα σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου.

Προς το παρόν δεν έχουν αναφερθεί θύματα ή ζημιές σε οικισμούς.

Η σεισμική δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή στην Κέρκυρα, στην Πρέβεζα, στην Άρτα και στη Θεσπρωτία.

 

Όπως ανάφερε ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ιονίων Νήσων, Ευθύμης Γεωργακόπουλος, «ο σεισμός έγινε έντονα αισθητός σε όλο το νησί, (αλλά) μέχρι αυτή την ώρα δεν έχουν αναφερθεί στην πυροσβεστική υπηρεσία έκτακτα περιστατικά».

Αρκετοί κάτοικοι επικοινώνησαν με την Αστυνομία και την Πυροσβεστική Υπηρεσία, πάντως στο νησί επικρατεί απόλυτη ηρεμία.

Κλειστά θα παραμείνουν παιδικοί σταθμοί και σχολεία

Να παραμείνουν κλειστοί οι παιδικοί σταθμοί και να μην λειτουργήσουν τα σχολεία στους Δήμους Ζίτσας, Πωγωνίου και Ιωαννιτών, αποφασίστηκε κατά τη σύσκεψη που είχε ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας με τον περιφερειάρχη Ηπείρου και αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες, το πρωί στα Ιωάννινα.

Ο κ. Λέκκας μαζί με τον μητροπολίτη Ιωαννίνων, τον διευθυντή Πολιτικής Προστασίας και αυτοδιοικητικούς, επισκέφθηκαν παλιό μοναστήρι στους Αστραγγέλους του Ζαγορίου που έχει υποστεί ζημιές.

Νωρίτερα, αμέσως μετά τη σύσκεψη στην Περιφέρεια, επισκέφτηκαν την ιερατική σχολή Βελλάς, όπου έχουν υποστεί ζημιές πολλές αίθουσες και το παρεκκλήσι.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα