Γεννηματά: Διμέτωπος σε υψηλούς τόνους

Γεννηματά: Διμέτωπος σε υψηλούς τόνους
Συζήτηση και λήψη απόφασης για τη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης,για την ενδεχόμενη τέλεση των αδικημάτων της δωροληψίας και δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, σύμφωνα με τα διαλαμβανόμενα στην πρόταση, από τους :1) Αντώνιο Σαμαρά, 2) Παναγιώτη Πικραμμένο, 3) Δημήτριο Αβραμόπουλο, 4) Ανδρέα Λοβέρδο, 5) Ανδρέα Λυκουρέντζο, 6) Μάριο Σαλμά, 7) Σπυρίδωνα - Άδωνι Γεωργιάδη, 8) Ιωάννη Στουρνάρα, 9) Ευάγγελο Βενιζέλο, 10) Γεώργιο Κουτρουμάνη. ΤΕΤΑΡΤΗ 21/2/2018. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) Eurokinissi

Πρόταση στον Πρόεδρο της Βουλής για επιτροπή εξέτασης των τιμών του φαρμάκου για την επόμενη δεκαετία κατέθεσε η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής. Υποστήριξε ότι το ΠΑΣΟΚ τα έβαλε με τις πολυεθνικές, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ πολεμούσε κάθε εκσυγχρονιστική πρωτοβουλία

“Σκάνδαλο ή σκευωρία; Δεν υπάρχει αυτό το δίλημμα. Ισχύουν και τα δύο. Υπάρχει σκάνδαλο στην εξέλιξη της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης. Υπάρχει σκευωρία της Κυβέρνησης με την ολοφάνερη επιχείρηση σπίλωσης των πολιτικών της αντιπάλων”, υποστήριξε η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής και της ΔΗΣΥ Φώφη Γεννηματά μιλώντας στη Βουλή για τη σύσταση προανακριτικής για την υπόθεση Novartis.

“Μας ενδιαφέρει η ουσία του θέματος. Ο κ. Τσίπρας όμως δεν ενδιαφέρεται για όλα αυτά. Εάν ενδιαφερόταν, θα φρόντιζε να υπάρξει η δυνατότητα για πλήρη έλεγχο και διαφάνεια χωρίς επιλεκτικές εξαιρέσεις ημετέρων και χωρίς -για μια ακόμα φορά- ευμενή διακριτική μεταχείριση της περιόδου διακυβέρνησης 2004-2009 της Ν.Δ, οπότε εκτροχιάστηκε η δαπάνη. Γιατί, άραγε, το κάνετε αυτό κ. Τσίπρα; Τι δεσμεύσεις και έναντι ποίων έχετε αναλάβει;”, είπε η κ.Γεννηματά και προσέθεσε απευθυνόμενη στον πρόεδρο της ΝΔ: “Κύριε Μητσοτάκη, αποδέχεστε και αποδεχόμαστε ότι υπάρχει σκευωρία. Αποδέχεστε όμως ότι στην υπόθεση της φαρμακευτικής δαπάνης και στην Novartis υπάρχει σκάνδαλο;”

Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής δήλωσε: “Ποτέ δεν αρνηθήκαμε την έρευνα. Πρώτοι εμείς λέμε όλα στο φως με ανεπηρέαστη την Δικαιοσύνη να κάνει την δουλειά της. Δεν σηκώνουμε μύγα στο σπαθί μας” και πρόσθεσε: “Αλλά αυτό να γίνει με την ομαλή λειτουργία των θεσμών. Χωρίς παρεμβάσεις στην Δικαιοσύνη.”

Υποστήριξε μάλιστα απευθύνομενη στην κυβέρνηση ότι: “Όσο περισσότερο παραβιάζετε τους θεσμούς, Όσο καταπατάτε την διάκριση των εξουσιών, τόσο περισσότερο βάζετε σε κίνδυνο τη Δημοκρατία. Είναι η ίδια λογική που οδήγησε στις «πλατείες της οργής» και εν τέλει στην Χρυσή Αυγή, στην ακροδεξιά.”

Η κ.Γεννηματά τόνισε ότι: “Θα πρέπει να τεκμηριωθεί, χωρίς άλλη καθυστέρηση, η συγκεκριμένη ευθύνη της εταιρείας NOVARTIS. Kαι να αναληφθούν όλες οι νομικές ενέργειες σε βάρος της εταιρείας ώστε να εξασφαλιστεί η αποζημίωση του Δημόσιου” δε στάθηκε όμως στο τι έχει γίνει μέχρι σήμερα, αλλά κατέθεσε δύο προτάσεις που αφορούν στο παρόν και το μέλλον:

“1ον. Καλώ τον Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης και τον Υπουργό Υγείας, όπως έχουν δικαίωμα από το Νόμο αλλά και υποχρέωση απέναντι στον ελληνικό λαό, να ζητήσουν αμέσως από την Επιτροπή Ανταγωνισμού να εξετάσει την ομαλή λειτουργία του ανταγωνισμού στην ελληνική αγορά φαρμάκου και να υποδείξει τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν από την Πολιτεία.

Όποιος εφαρμόζει τις αντι-ανταγωνιστικές συμπεριφορές για τις οποίες βοά όλη η αγορά, να υποστεί τις αυστηρές κυρώσεις και να πληρώσει τα υψηλά πρόστιμα που επιβάλλονται σε τέτοιες περιπτώσεις.

Υπενθυμίζω ότι η κυβέρνηση έχει ήδη προσφύγει στην Επιτροπή Ανταγωνισμού π.χ. για το θέμα της διανομής του Τύπου. Αναρωτιέμαι, η υγεία και η φαρμακευτική δαπάνη είναι μικρότερης σημασίας ζήτημα για την κυβέρνηση;

2ον. Παράλληλα με την έρευνα για το χθες, πρέπει να δούμε μπροστά, να προετοιμαστούμε για το μέλλον, γι’ αυτό κατέθεσα σήμερα στον Πρόεδρο της Βουλής πρόταση σύμφωνα με το άρθρο 44 του Κανονισμού της Βουλής, για τη συγκρότηση κοινοβουλευτικής επιτροπής που θα εξετάσει την αγορά φαρμάκου και τη φαρμακευτική δαπάνη στην Ελλάδα από σήμερα και για την επόμενη δεκαετία, με ειδική αναφορά στην προστασία, επιτέλους, της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, που επίσης πλήττεται από τις αθέμιτες πρακτικές των πολυεθνικών κολοσσών.”

Εξαπέλυσε στη συνέχεια επίθεση στις κυβερνήσεις Καραμανλή, τις οποίες κατηγόρησε για αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης, την οποία όπως είπε μείωσε το ΠΑΣΟΚ: Εμείς διαλύσαμε το πάρτι των πολυεθνικών. Μειώσαμε τα περιθώρια κέρδους. Κλείσαμε τις χαραμάδες της διαπλοκής” ενώ κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ ότι πολεμούσε και καταψήφιζε κάθε εκσυγχρονιστική παρέμβαση του ΠΑΣΟΚ. “Ο ΣΥΡΙΖΑ καλύπτει με ωμό τρόπο τις δικές του ευθύνες και παραλείψεις στο πεδίο του φαρμάκου και της Υγείας. Υπάρχει τελικά Προστατευόμενη περίοδος, προστατευόμενος πρωθυπουργός και προστατευόμενοι Υπουργοί”, υποστήριξε μάλιστα.

Η κ.Γεννηματά κλείνοντας ξεκαθάρισε ότι η ΔΗΣΥ λέει ναι στην σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προκαταρτικής Εξέτασης σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής, με το με πλήρη ανακριτικά καθήκοντα που θα έχει την δυνατότητα να διερευνήσει σε βάθος την υπόθεση για όλους και για όλα.

 Ξεκαθάρισε όμως επίσης ότι: “Λέμε όχι: Σε μια fake επιτροπή με διαδικασία express που θα αποκρύψει την ουσία της υπόθεσης, επειδή «δεν βγαίνει τίποτε» εις βάρος των πολιτικών αντιπάλων των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ. Στον βιασμό του τεκμηρίου αθωότητας των αναφερόμενων προσώπων, για την εξυπηρέτηση του προσχεδιασμένου πογκρόμ εις βάρος τους.

Λέμε όχι σε fast trucκ κοινοβουλευτικά δικαστήρια, χωρίς αντικείμενο, απλώς για την δημιουργία εντυπώσεων.”

Απευθυνόμενη στην κυβέρνηση είπε: “Απόψε είστε εσείς που στέκεστε στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Κι είμαστε εμείς που σας κατηγορούμε. Επώνυμα, χωρίς κουκούλες” και πρόσθεσε: “Η χώρα θα πάρει το δρόμο που της αξίζει και εσείς θα πάρετε δρόμο. Το Κίνημα Αλλαγής θα φροντίσει και για τα δύο. Με την αυτόνομη πορεία και πρωταγωνιστικό ρόλο για πραγματικά προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας.”

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα