Τηλεμαχία της Δεξιάς στη Γαλλία: Επικράτησε ο Αλάν Ζιπέ του Νικολά Σαρκοζί

default image

Τεράστιο το ενδιαφέρον των Γάλλων ψηφοφόρων για την πρώτη μάχη των επτά διεκδικητών για το χρίσμα της δεξιάς παράταξης εν όψει των προεδρικών εκλογών. Ποιοι οι νικητές και ποιοι οι χαμένοι σύμφωνα με τα γαλλικά ΜΜΕ;

Επτά υποψήφιοι για το πολυπόθητο χρίσμα συναντήθηκαν το βράδυ της Πέμπτης στο στούντιο για το πρώτο από τρία συνολικά debate πριν την πρώτη εκλογική αναμέτρηση της 20η Νοέμβρη στο χώρο της δεξιάς για την ανάδειξη του υποψηφίου για τις προεδρικές εκλογές την Άνοιξη του 2017 στη Γαλλία. Νικολά Σαρκοζί και Αλάν Ζιπέ μπήκαν στην τηλεμαχία ως τα αδιαφιλονίκητα φαβορί, όμως για μια ακόμη φορά, ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας φάνηκε να χάνει απέναντι στον πρώην πρωθυπουργό. 

Ο Νικολά Σαρκοζί εμφανίστηκε απομονωμένος, σύμφωνα με την ανάλυση της Le Figaro, ενώ το επιμύθιο για την Liberation είναι πως ο πρώην πρόεδρος βγήκε χαμένος από την τηλεμαχία “καθώς δεν συνηθίζει να μοιράζεται τον τηλεοπτικό χρόνο με τους άλλους”. “Ο Νικολά Σαρκοζί ήταν εμφανώς ανήσυχος και έμοιαζε συχνά να χάνει την ουσία της απάντησης” σημειώνει επίσης το άρθρο της γαλλικής Liberation.

Ο πρωθυπουργός, προσωπική επιλογή του Σαρκοζί επί προεδρίας του, Φρανσουά Φιγιόν, υπήρξε ίσως και ο πιο επιθετικός και επικριτικός απέναντί του, τονίζοντας πως η θητεία Σαρκοζί στα Ηλύσια Πεδία, αλλά και η αθέτηση των υποσχέσεων αναφορικά με το κεντρικό σύνθημα του 2007 για την “ήπια ρήξη” που ευαγγελιζόταν τότε ο Νικολά Σαρκοζί. Άλλωστε οι περισσότεροι υποψήφιοι στάθηκαν στο ζήτημα του “υποδείγματος”, δείχνοντας με το δάχτυλο τον πρώην πρόεδρο, αναφορικά με το σκάνδαλο που εκκρεμεί σε βάρος του για τη χρηματοδότηση της προεκλογικής του καμπάνιας.

Ο Αλάν Ζιπέ από την πλευρά του παραμένει το φαβορί, και αυτό επιβεβαιώθηκε και από τον τρόπο που στάθηκε στο debate, που κατά γενική ομολογία έδειχνε αποφασιστικότητα και ψυχραιμία. Άλλωστε την υπεροχή του επιβεβαιώνει και δημοσκόπηση που δημοσίευσε το πρωί της Παρασκευής η Le Figaro, σύμφωνα με την οποία το 36% θεωρούν τον Ζιπέ νικητή της αναμέτρησης. Ακολουθεί ο Νικολά Σαρκοζί με 22% και στη συνέχεια οι Φρανσουά Φιγιόν και Μπορύνο Λε Μερ (11%), η Ναταλί Κοσιουσκό Μοτιζέτ (3%), Ζαν Φρεντερίκ Πουασόν και Ζαν Φρανσουά Κοπέ (1%).

ΠΗΓΗ LIBERATION/ LE FIGARO

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα