Παζάρι για μέτρα – αντίμετρα
Άρχισε ο πρώτος γύρος των διαπραγματεύσεων. Πότε θα ολοκληρωθεί και ποια θέματα θα πέσουν στο τραπέζι. Τα σημεία "παγίδες" για την ελληνική πλευρά
- 28 Φεβρουαρίου 2017 10:26
Ξεκίνησε σήμερα το παζάρι για τα μέτρα και τα αντίμετρα που συμφωνήθηκε στο τελευταίο Eurogroup ότι θα εφαρμοστούν από το 2019 με τους θεσμούς και το οικονομικό επιτελείο να ξεκινούν από διαφορετικά σημεία αναφοράς.
Όπως είναι φυσικό, τον πρώτο λόγο στα πρόσθετα μέτρα αλλά και για το σύνολο της δεύτερης αξιολόγησης θα έχει το ΔΝΤ, αφού οι άνθρωποι του τα επέβαλαν την μείωση αφορολόγητου και συντάξεων και τώρα έρχονται να τα οριστικοποιήσουν πριν ψηφιστούν και εφαρμοστούν από την ελληνική πλευρά.
Χωρίς να έχει οριστικοποιηθεί ακόμη το ύψος των μέτρων, που θα πρέπει να πάρει η Ελλάδα το Ταμείο έρχεται με συγκεκριμένη πρόταση και για το αφορολόγητο και για τις συντάξεις.
Στο ασφαλιστικό, η απαίτηση του ταμείου είναι περικοπή κατά τουλάχιστον 50% της προσωπικής διαφοράς στις παλιές συντάξεις από κάποιο όριο και πάνω. Αυτό σημαίνει η περικοπή κατά 15% -20% σε καθαρούς όρους των συντάξεων πάνω από τα 1000 ευρώ (μικτά) ώστε να υπάρχει περιθώριο να προστατευτούν από νέες μειώσεις οι συντάξεις των 500-550 ευρώ που διαμορφώνουν ένα εισόδημα κοντά στο όριο της φτώχειας.
Μεγάλο κίνδυνο οι δανειστές να πάνε ακόμη παρακάτω τις μειώσεις, εγκυμονεί η εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού. Η συντριπτική πλειοψηφία των νέων συντάξεων, που εκδόθηκαν μετά τις 14 Μαΐου, που κυρώθηκε από την Βουλή το νέο ασφαλιστικό είναι προσωρινές, διατηρώντας και τις συνολικές δαπάνες για συντάξεις σε χαμηλά επίπεδα.
Ο κίνδυνος θα είναι, οι δανειστές έρχονται να ζητήσουν πρώτα την πορεία εφαρμογής του υφιστάμενου ασφαλιστικού συστήματος. Αν διαπιστώσουν με στοιχεία ότι η συμπίεση των δαπανών έγινε με την καθυστέρηση εφαρμογής του νόμου, θα ζητήσουν και μεγαλύτερες περικοπές.
Σε ότι αφορά την μείωση του το ΔΝΤ έρχεται στην Αθήνα με πρόταση για αφορολόγητο στα 5500 ευρώ για άγαμους και συνταξιούχους ώστε σε μέσα επίπεδα να διαμορφωθεί κοντά στα 5900 – 6000 ευρώ συμπεριλαμβάνοντας και ένα αφορολόγητο κατά τι υψηλότερο ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών του κάθε νοικοκυριού.
Η γραμμή άμυνας του οικονομικού επιτελείου, θα είναι κατ αρχήν να μειώσει το ύψος των μέτρων ώστε και οι περικοπές να είναι μικρότερες . Εκτός από την καλύτερη του αναμενομένου πορεία της οικονομίας το 2016. Όπλο για τη μείωση των απαιτήσεων των δανειστών θα είναι και η ανασκόπηση δαπανών (spending review ) που βρίσκεται σε εξέλιξη από το Γενικό Λογιστήριο του κράτους.
Από την ολοκλήρωση της διαδικασίας μέσα στον Ιούνιο αναμένεται να υπάρξει μόνιμη μείωση των δαπανών των υπουργείων από 500 έως 800 εκ ευρώ κάνοντας το στόχο για επίτευξη στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ το 2018 και το 2019 λίγο πιο εύκολο.
Τα αντίμετρα
Σε ότι αφορά τα αντισταθμιστικά μέτρα, που θέλει να ψηφίσει και να εφαρμόσει η Κυβέρνηση μαζί με τις περικοπές σε αφορολόγητο και συντάξεις τα πράγματα είναι ακόμη θολά. Σε πολυάριθμες συσκέψεις που έγιναν την Παρασκευή και το Σάββατο δεν επιτεύχθηκε συμφωνία την τελική πρόταση του οικονομικού επιτελείου. Η ιδέα τα αντισταθμιστικά να αφορούν κυρίως τους έμμεσους φόρους, δεν βρίσκει και πολλούς οπαδούς και αναζητείται εναλλακτική.
Πάντως, πηγές κοντά στην διαπραγμάτευση θεωρούν βέβαιο ότι μετά την αταξία του Δεκεμβρίου, οι Θεσμοί όχι μόνο θα πρέπει να εγκρίνουν, αλλά είναι πιθανό να υποβάλλουν και αντίμετρα με την λογική ότι τα αντισταθμιστικά μέτρα θα πρέπει να είναι αμιγώς αναπτυξιακά.
Μάλιστα το ΔΝΤ έχει ήδη μια ιδέα αντίμετρου. Θέλει να επιβάλλει την μείωση των φορολογικών συντελεστών για επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα σε αντιστάθμισμα την μείωση του αφορολόγητου.
Πρώτος γύρος
Ο πρώτος αυτός γύρος των διαπραγματεύσεων, που ξεκινά από σήμερα και αναμένεται να ολοκληρωθεί την Κυριακή 5 Μαρτίου, θα γίνει ουσιαστικά μια ανασκόπηση και θα τεθεί η η ατζέντα μέχρι και την τεχνική συμφωνία.
Μόλις αποτυπώσουν τις απαιτήσεις τους, οι Θεσμοί θα αποχωρήσουν για να αφήσουν ένα χρονικό περιθώριο να υλοποιηθούν οι πρώτες απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις για μια σειρά θεμάτων της δεύτερης αξιολόγησης.
Για παράδειγμα εκκρεμεί ακόμη η ψήφιση το νόμου για το εξωδικαστικό μηχανισμό, ο οποίος τέθηκε σε διαβούλευση την περασμένη Πέμπτη.
Στο τομέα της ενέργειας χρειάζεται βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου για τις δημοπρασίες ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας ενώ θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις και χρονοδιαγράμματα για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ των ΕΛΠΕ της ΔΕΠΑ και του ΔΕΣΦΑ.
Θα πρέπει επίσης να υπάρχει δευτερεύουσα νομοθεσίας για υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων που θα πρέπει να είναι λειτουργικό με περιουσία , ΔΣ και καταστατικό λειτουργίας μέχρι και το τέλος Μαρτίου.
Και απαιτήσεις για τις Τράπεζες
Το ΔΝΤ έρχεται έτοιμο να ανοίξει και πάλι θέμα κεφαλαιακής επάρκειας των εμπορικών τραπεζών, λόγω της σταδιακής αύξησης των κόκκινων δανείων και αρνητικής διεθνούς συγκυρίας. Σύμφωνα με πληροφορίες θα επαναφέρει το αίτημα για προληπτικό κεφάλαιο 10 δις ευρώ από το δάνειο του ESM, με στόχο να μπορούν να καλυφθούν όχι μόνο τώρα αλλά και μελλοντικά οι απαιτήσεις των εμπορικών τραπεζών σε κεφάλαια.
Επίσης θα ζητήσουν πιο φιλόδοξους στόχους για την πορεία εκκαθάρισης των κόκκινων δανείων και λειτουργία της αγοράς που συστήθηκε με το νόμο του 2015 για τα distress funds.
(Πηγή φωτογραφίας: sooc.gr)