Εθνική υπηρεσία παράδοσης εμπορευμάτων μέσω drones

Εθνική υπηρεσία παράδοσης εμπορευμάτων μέσω drones

Μπορούν να πετάξουν μέχρι και 150 χιλιόμετρα μετ' επιστροφής - ακόμη και σε συνθήκες με δυνατό αέρα και βροχή - και να μεταφέρουν αντικείμενα βάρους μέχρι 1,5 κιλό

Εγκαινιάστηκε στη Ρουάντα η πρώτη στον κόσμο εθνική υπηρεσία παράδοσης εμπορευμάτων μέσω drone. Αναμένεται να βοηθήσει αρχικά στις περιπτώσεις όπου χρειάζεται εκτάκτως αίμα για μετάγγιση, εκτελώντας έως και 150 παραδόσεις την ημέρα σε απομακρυσμένες και δύσκολα προσβάσιμες περιοχές της χώρας.

Στη Ρουάντα, όπως και σε όλο τον αναπτυσσόμενο κόσμο, η πρόσβαση σε σωτήρια και άκρως σημαντικά προϊόντα υγείας παρεμποδίζεται από αυτό που είναι γνωστό ως το πρόβλημα του «τελευταίου χιλιομέτρου»: δηλαδή την αδυναμία παράδοσης αναγκαίων φαρμάκων από μια πόλη σε αγροτικές ή απομακρυσμένες περιοχές, λόγω της έλλειψης επαρκούς υποδομής σε μεταφορές, επικοινωνία και αλυσίδα εφοδιασμού.

Η διεθνής σύμπραξη μεταξύ της UPS, η οποία παρέχει την εμπειρία στα logistics και το ποσό του 1,1 εκατ. δολαρίων, της Zipline που κατασκευάζει και χειρίζεται τα drones και της ανθρωπιστικής οργάνωσης Gavi – the Vaccine Alliance φιλοδοξεί να εξάγει στο άμεσο μέλλον την τεχνολογία και την εμπειρία που αποκτάται στη Ρουάντα σε όλο τον κόσμο.

Στη Ρουάντα, η αιμορραγία μετά από τον τοκετό είναι η κύρια αιτία θανάτου για τις εγκύους. Το αίμα απαιτεί γρήγορη αποθήκευση και μεταφορά σε ασφαλείς θερμοκρασίες. Επειδή υπάρχουν πολλά διαφορετικά προϊόντα αίματος και δεν υπάρχει τρόπος να προβλέψει κανείς με ακρίβεια τις μελλοντικές ανάγκες, πολλές κλινικές μετάγγισης δεν κρατούν σε απόθεμα όλο το αίμα που μπορεί να χρειαστούν.

Κατά τη μακρά διάρκεια της εποχής των βροχών στη Ρουάντα, πολλοί δρόμοι πλημμυρίζουν και είτε εξαφανίζονται είτε γίνονται αδιάβατοι σε τροχοφόρα μέσα. Το αποτέλεσμα είναι ότι πολύ συχνά κάποιος που έχει ανάγκη από μια σωτήρια μετάγγιση δεν μπορεί να έχει πρόσβαση στο αίμα που χρειάζεται για να επιβιώσει.

Το εθνικό πρόγραμμα παράδοσης με drones της Ρουάντα επιτρέπει στις κλινικές μετάγγισης αίματος σε όλο το Δυτικό μισό της χώρας να δίνουν παραγγελίες εκτάκτου ανάγκης μέσω γραπτών μηνυμάτων από κινητό τηλέφωνο. Οι παραγγελίες λαμβάνονται στη συνέχεια από τη Zipline στη βάση της, στην περιοχή Muhanga, όπου η εταιρεία διατηρεί ένα στόλο 15 drones, που ονομάζονται Zips.

Κάθε Zip μπορεί να πετάξει μέχρι και 150 χιλιόμετρα μετ’ επιστροφής – ακόμη και σε συνθήκες με δυνατό αέρα και βροχή – και να μεταφέρει 1,5 κιλό αίματος, το οποίο είναι αρκετό για να σώσει τη ζωή ενός ατόμου. Τα Zips κάνουν τις παραδόσεις προσεγγίζοντας το έδαφος και ρίπτοντας τα φάρμακα σε ένα καθορισμένο σημείο που ονομάζεται «γραμματοκιβώτιο», κοντά στα κέντρα υγείας που εξυπηρετούν. Η Zipline θα είναι σε θέση να πραγματοποιήσει 50 έως 150 πτήσεις έκτακτης ανάγκης την ημέρα σε 21 κλινικές μετάγγισης σε όλο το Δυτικό κομμάτι της Ρουάντα και θα μπορεί να παραδώσει τις παραγγελίες σε περίπου 30 λεπτά.

Η Ρουάντα σχεδιάζει να επεκτείνει την υπηρεσία παράδοσης μέσω των drones της Zipline και προς το ανατολικό ήμισυ της χώρας στις αρχές του 2017, θέτοντας σχεδόν κάθε έναν από τους 11 εκατομμύρια πολίτες της χώρας σε ασφαλή απόσταση για άμεση παράδοση σωτήριων φαρμάκων.

Μέσα στο επόμενο έτος, και με τη συνεργασία της UPS και της Gavi – the Vaccine Alliance, η Zipline σχεδιάζει να επεκτείνει τις υπηρεσίες παράδοσης με drones σε χώρες σε ολόκληρη την Αφρική και την αμερικανική ήπειρο. Επιπλέον, η Zipline πρόσφατα ανακοίνωσε σχέδιά της για επέκταση της υπηρεσίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου θα εξυπηρετεί καταυλισμούς αυτοχθόνων Αμερικανών στο Μέριλαντ, τη Νεβάδα, και στην πολιτεία της Ουάσιγκτον.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα