Φίλης: Πρέπει να δούμε τη σχέση Εκκλησίας – πολιτείας
Καταχειροκροτούμενος από τους συνέδρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός Παιδείας κατηγόρησε την Εκκλησία ότι επιδιώκει να ασκεί έλεγχο φρονηματισμού επί των μαθητών και εξέφρασε την ελπίδα να μην εισβάλει και πάλι στην πολιτική
- 14 Οκτωβρίου 2016 18:50
Στην πρόσφατη διαμάχη με την Εκκλησία με αφορμή τα θρησκευτικά αναφέρθηκε στην ομιλία του στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, ο οποίος έγινε δεκτός με θερμό χειροκρότημα από τους συνέδρους.
Ο υπουργός Παιδείας μάλιστα ζήτησε ουσιαστικά να εξετασθεί ξανά η σχέση Εκκλησίας- πολιτείας, την οποία χαρακτήρισε “μία από τις εκκρεμότητες” της αριστερής διακυβέρνησης. Εκτίμησε μάλιστα ότι υπάρχουν πολλά πεδία διευκρινίσεων σε αυτό το θέμα που δεν προϋποθέτουν συνταγματική αναθεώρηση.
Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι “επιδίωξη της εκκλησιαστικής διοίκησης είναι να ασκεί έλεγχο φρονηματισμού επί των μαθητών” και πρόσθεσε: “Η πρόσφατη διαμάχη για τα θρησκευτικά ελπίζουμε να μην επιβεβαιώσει τους φόβους μας ότι η ιεραρχία επιχειρεί να θέσει όρους εισβάλλοντας και πάλι στην πολιτική”.
Δήλωσε πάντως ότι δεν πρόκειται για αντιπαλότητα με την Εκκλησία, αλλά πως για υπεράσπιση του κοσμικού και δημόσιου χαρακτήρα του δημόσιου σχολείου.
Ο κ.Φίλης μιλώντας για την κυβερνώσα αριστερά, εξέφρασε επίσης την άποψη ότι “Δεν έχουμε δικαίωμα να αποδράσουμε από την ευθύνη της διακυβέρνησης, αλλά προσοχή, δεν έχουμε δικαίωμα να αποδράσουμε από τις αρχές μας”.
Σημείωσε εξάλλου ότι ο λαός εμπιστεύτηκε το ΣΥΡΙΖΑ όχι ως το μικρότερο κακό, αλλά ως μία ευκαιρία μετάβασης και όρισε ως ζητούμενο το πως μπορεί να διαμορφωθεί, με ποια διάρκεια και σε ποιο βάθος αυτή η ηγεμονία.
“Η ψήφος στο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι συνδικαλιστική, δεν περιορίζεται σε μία οικονομιστική θεώρηση της κρίσης. Οι πολιτες επιλέγουν τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί βλέπουνε μια προγραμματική ταυτότητα. Όσοι από τους αντιπάλους μας επιμένουν στο σχημα της αριστερής παρένθεσης δεν μπορούν να κερδίσουν δεν μπορούν να διαμορφώσουν όρους ηγεμονίας”, συνέχισε.
Συμφώνησε μάλιστα με τον Πάνο Λάμπρου των 53+, καθώς είπε: “Η επιλογή της αριστερής διακυβέρνησης μέσα σε ένα διεθνές πλαισιο και με τους μνημονιακούς κραδασμούς στη χώρα μας και όπως είπε και ο Λάμπρου δεν είναι επιλογή το μνημόνιο, μας επιβλήθηκε, είναι ένα στοίχημα”, σημειώνοντας ότι “από το Σεπτέμβριο και μετά υποχρεωθήκαμε να εφαρμόσουμε μέτρα ακραίας λιτότητας και ιδιωτικοποίησης και επιλογές νεοφιλελεύθερης έμπνευσης” αφήνοντας έτσι και εκείνος αιχμές.’
Στη γραμμή που χάραξε χθες ο Τσίπρας, ο κ.Φίλης δήλωσε ότι “Ηρθε η ώρα να συναρτήσουμε τη συμφωνία με την ικανοποίηση της δέσμευσης για το χρέος” και είπε:
“Εχουμε δύο υποχρεώσεις. Πρώτη υποχρέωση: η μάχη για την βελτίωση της καθημερινότητας που ισοδυναμεί με την καλύτερη διαχείριση. Αυτή τη μάχη δώσαμε στο υπουργείο Παιδείας, πετυχαίνοντας να ανοίξουν τα σχολεία στην ώρα τους. Δεύτερη υποχρέωση: Περιβάλλον μεταρρυθμίσεων”.
Ο υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε επίσης στην εκπαίδευση των παιδιών των προσφύγων, που γίνεται χάρη στις αξίες του ΣΥΡΙΖΑ και βρίσκει ανταπόκριση στην κοινωνία όπως είπε, αλλά και στη δέσμευση της κυβέρνησης της αριστεράς για μεγαλύτερη κρατική χρηματοδότηση για την παιδεία.
Όσον αφορά στο θέμα των τάσεων, μίλησε για ένα κόμμα “χωρίς ομαδοποιήσεις που μετατρέπουν ρεύματα ιδεών σε δομές εξουσιών” .
(Φωτογραφία: Sooc)