Καμία αναγνώριση στη δίκη για την εμπρηστική επίθεση της Marfin

Καμία αναγνώριση στη δίκη για την εμπρηστική επίθεση της Marfin
Το υποκατάστημα της MARFIN όπου εχθές έχασαν την ζωή τους τρεις υπάλληλοι,από πυρκαγιά που προκλήθηκε κατά την διάρκεια επεισοδίων στην χθεσινή πορεία,Πέμπτη 6 Μαϊου 2010. (EUROKINISSI // ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) Eurokinissi

Περίπου 20 μάρτυρες κατέθεσαν ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου

Καμία αναγνώριση των δραστών στο πρόσωπο των δύο κατηγορουμένων για την υπόθεση του δολοφονικού εμπρησμού της τράπεζας Marfin στη Σταδίου κατά τη διάρκεια της πορείας για το πρώτο Μνημόνιο, τον Μάιο του 2010, ολοκληρώθηκε και η δεύτερη συνεδρίαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου.

Σχεδόν 20 μάρτυρες παρήλασαν και σήμερα από το βήμα του μάρτυρα, οι οποίοι περιέγραψαν τα όσα συνέβησαν τη μοιραία ημέρα κατά την οποία τρεις υπάλληλοι του υποκαταστήματος, η μία έγκυος, έχασαν τη ζωή τους από ασφυξία. Στην πλειοψηφία τους, κατέθεσαν τραπεζικοί υπάλληλοι που κατάφεραν να σωθούν και πυροσβέστες, οι οποίοι μίλησαν για την καταστροφή της τζαμαρίας στην πρόσοψη του κτιρίου και το εύφλεκτο υλικό που πετάχτηκε μέσα, με αποτέλεσμα η πυρκαγιά να εξαπλωθεί πολύ γρήγορα.

Κατηγορούμενοι είναι ο Θοδωρής Σίψας και ο Παύλος Αντρέεβ, οι οποίοι αρνούνται τις πράξεις που τους αποδίδονται (κατά περίσταση ανθρωποκτονία εκ προθέσεως κατά συναυτουργία και κατά συρροή, απόπειρα ανθρωποκτονίας, κατοχή εκρηκτικών υλών, έκρηξη και άλλα).

Ο δημοσιογράφος Ηλίας Προβόπουλος, ο οποίος έτυχε να βρεθεί μπροστά στις επιθέσεις και να τραβήξει και φωτογραφικό υλικό, κατέθεσε μεταξύ άλλων ότι “ξαφνικά μέσα στην πορεία εμφανίζεται μια ομάδα ανθρώπων ντυμένοι όλοι ίδια και με μαντήλια. Χωρίζεται στα δύο, η μια πάει στη Marfin και η άλλη στον Ιανό”. Όσο για τους δράστες, είπε ότι επρόκειτο για μια ομάδα 11 ατόμων, μεταξύ των οποίων μία ξανθιά κοπέλα και ο αρχηγός τους ο οποίος φορούσε κόκκινο μαντήλι: “Φαινόταν  να δίνει εντολές. Φορούσε το κόκκινο μαντήλι για να αναγνωρίζεται”. Εξήγησε ότι υπήρχε και μία “υποστηρικτική ομάδα” η οποία “τους προμήθευσε με μαντήλια, πέτρες και άλλα. Όλοι φορούσαν μαύρα, ο αρχηγός φορούσε τζιν”.

Ο μάρτυρας, ο οποίος δεν αναγνώρισε τους δύο κατηγορούμενους, δέχθηκε σειρά ερωτήσεων σχετικά με τους δράστες, καθώς προανακριτικά είχε αναγνωρίσει έναν ως τον εμπρηστή τη Marfin. Ο ίδιος όμως, υποστήριξε ότι δεν έχει δει κανένα πρόσωπο, αλλά ότι “έκανα μια ανάλυση. Αυτά τα άτομα δεν ήταν τα συνηθισμένα που πάνε στις πορείες.  Εκει στηρίζω την άποψη μου αυτή, δεν τους είδα”.

Πρόεδρος: Πώς καταλήξατε ότι ήταν αυτός;

Μάρτυρας: Έχω παρακολουθήσει δεκάδες πορείες και σχεδόν γνωρίζοντας τα άτομα που πάνε στις πορείες. Από τα συμφραζόμενα των φωτογραφιών αυτό βγαίνει. Μέσα από το φακό βλέπω έναν ψηλό να σπάει τη τράπεζα και να πετάει ένα καινούργιο μάλλον υλικό. Παίρνει αμέσως φωτιά.

Ο γεροδεμένος και η κοπέλα

Δεν ήταν λίγοι πάντως, οι μάρτυρες που έδωσαν αναλυτική περιγραφή των δραστών τόσο της εμπρηστική επίθεσης του Ιανού, όσο και της τράπεζας Marfin. Χαρακτηριστικά, η υπάλληλος, Παναγιώτα Βασιλάκου υποστήριξε “είδα κάποιον, που φορούσε χακί και κρατούσε κάτι σαν μπουκάλα καταδύσεων και μπροστά είχε πράσινο λάστιχο ποτίσματος. Είχα την αίσθηση πως πετούσε κάτι στη φωτιά που φούντωνε. Μετά από έξι χρόνια, όταν ανάβουμε την ψησταριά να ψήσουμε κρέας, με πιάνει πανικός. Είναι κάποια πράγματα που έχουν κάτσει μέσα μας”. Όπως περιέγραψε, ο ένας εκ των δραστών ήταν “γεροδεμένος με έντονη τριχοφυΐα στα χέρια”, ενώ “το πλήθος ήταν άγριο”, καθώς “πετούσαν πέτρες παρόλο που φωνάζαμε ότι καιγόμαστε”.

Αλλά και ο Γιωργιος Κόλιας, επίσης υπάλληλος, ανέφερε την ύπαρξη μιας γυναίκας: “Σε σύντομο διάστημα το κτίριο πήρε φωτιά. Είχα κάποιους να το σπάνε. Πρέπει να ηταν και μια γυναίκα, όπως κατάλαβα από τη σιλουέτα. Τους φωνάζαμε “σταματήστε” αλλά τίποτα” κατέθεσε και υπογράμμισε: “Ήταν ομάδα με οργάνωση. Είχαν δομή, πήγαιναν συντεταγμένα σαν στρατιωτικοί. Είχαν πάει για να κάνουν αυτό που έκαναν”

Αίσθηση προκάλεσε η κατάθεση του περιπτερά, Θ. Γιαννακούλια, ο οποίος μάλιστα είχε αναγνωρίσει συγκεκριμένα πρόσωπα στην Αστυνομία την επόμενη ημέρα της επίθεσης. Σήμερα όμως, ο μάρτυρας δεν μπορούσε να θυμηθεί. “Ήταν πανω από 60 άτομα. Είχαν μοιρασμένες αρμοδιότητες. Εξι άτομα ήταν αυτά που έσπαγαν, μάλλον με βαριοπούλες. Πέρασα ανάμεσα τους κάποια στιγμή. Φορούσαν τζόκει καπέλα και κουκούλες, ενώ υπήρχε και μια κοπέλα ξανθιά με γαλλική κοτσίδα. Η ομάδα πέταξε τις μολότωφ και ξαναμπήκαν στη πορεία. Έσπασαν τη τζαμαρία με βαριοπούλες και σίδερα που είχαν βγάλει απο το δρόμο.

Πρόεδρος: Αναγνωρίσατε τρία άτομα…

Μάρτυρας: Αυτά που αναγνώρισα ήταν την επόμενη ημέρα του συμβάντος…Μου έδειξαν φωτογραφίες που είχαν συλλέξει από τις κάμερες. Είχα πρόσφατα τα γεγονότα.

Πρόεδρος: Κάνατε την αναγνώριση με σιγουριά

Μάρτυρας: Απόλυτα σίγουρος δεν είναι κανένας

Ο μάρτυρας έδειξε προς το κατηγορούμενο Θ. Σιψα, τον “πιο ψηλό από όλους” όπως ανέφερε. Ανέφερε ότι εκείνος ήταν παρών στα επεισόδια, προκαλώντας βροχή ερωτήσεων:

Μάρτυρας: Τον θυμάμαι να είναι μπροστά στα μάτια μου στην όλη διαδικασία. Εγώ θυμάμαι την ομάδα που έβαλε τον εμπρησμό. Θυμάμαι τον συγκεκριμένο σωματότυπο να με προσπερνάει από αριστερά.

Πρόεδρος: Ο συγκεκριμένος σωματότυπος ή ο συγκεκριμένος άνθρωπος;

Μάρτυρας: Ο συγκεκριμένος σωματότυπος

Μέλος : Είχε κάποιο χαρακτηριστικό στο περπάτημά του?

Μάρτυρας: Ηταν άκομψο αντρικό….

Εισαγγελέας: Ηταν μέλος της ομάδας των έξι?

Μάρτυρας: Εσείς πιάνεστε από μια λέξη…

Εισαγγελέας: Για τον συγκεκριμένο κατηγορούμενο λέτε ότι πέρασε εξ αριστερά σας;

Μάρτυρας: Εντάξει αυτό..

Μέλος έδρας: Με έχετε μπερδέψει! Είστε ένας βασικός μάρτυρας ..

Μάρτυρας: Με προσπερνούσαν από αριστερά. Δεν είδα πρόσωπα.

Όταν μάλιστα, του έδειξαν φωτογραφίες από το σημείο, ο κ. Γιαννακούλιας δήλωσε ότι πλέον δεν είναι σε θέση να αναγνωρίσει κανέναν.

Η δίκη συνεχίζεται στις 27 Οκτωβρίου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα