Πισσαρίδης: Ο φαύλος κύκλος στην Ελλάδα και την Ευρωζώνη, που οδηγεί σε περισσότερο χρέος και ανεργία
Ποιες είναι οι εκτιμήσεις του νομπελίστα οικονομολόγου, για τις πολιτικές λιτότητας, την ευρωπαϊκή κρίση και τις "άκαμπτες αγορές εργασίας"
- 26 Φεβρουαρίου 2015 15:28
Την προβληματική διαχείριση της ευρωζώνης ανέδειξε η οικονομική κρίση, εκτιμά ο νομπελίστας οικονομολόγος Χριστόφορος Πισσαρίδης, ο οποίος προειδοποιεί πως οι πολιτικές μείωσης του χρέους σε συνδυασμό με τη μαζική λιτότητα παραπέμπουν σε ένα «φαύλο κύκλο, που οδηγεί σε περισσότερο χρέος και ανεργία». Δυστυχώς, τόνισε, στην Ελλάδα και στην ευρωζώνη «βλέπουμε ένα φαύλο κύκλο που οδηγεί σε περισσότερο χρέος και ανεργία».
Η βέλτιστη πολιτική απάντηση, υποστήριξε, είναι να βρούμε πολιτικές ανάπτυξης αλλού για να αντισταθμίσουν τις δύο αποπληθωριστικές διαταραχές, συνέχισε ο Καθηγητής Πισσαρίδης, με προφανή εναλλακτική λύση μια «επεκτατική νομισματική πολιτική».
«Η ευρωπαϊκή κρίση ξεκίνησε ως κρίση του χρέους και οι πολιτικές για τη μείωση του δημόσιου χρέους, έχουν αποκαλύψει τις αδυναμίες των ευρωπαϊκών αγορών εργασίας» ανέφερε ο κ. Πισσαρίδης σε διάλεξη στην κατάμεστη αίθουσα τελετών της Ελληνικής Κυπριακής Αδελφότητας, ενώπιον των φοιτητών του Ελεύθερου Πανεπιστημίου για την Ομογένεια του Λονδίνου, σύμφωνα με ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Κύπρου.
Ο κ. Πισσαρίδης παρατήρησε πως οι ευρωπαϊκές αγορές εργασίας, έχουν γίνει άκαμπτες. Πολλές όμως, σημείωσε, έχουν μεταρρυθμιστεί όπως το Ηνωμένο Βασίλειο στη δεκαετία του 1980, η Ολλανδία στις αρχές της δεκαετίας του 1990, η Γερμανία κατά την περίοδο 2002-2005.
«Οι μεταρρυθμίσεις και στις άλλες χώρες της Ευρώπης είναι απαραίτητες για την ανταγωνιστικότητα και την προσαρμογή στις νέες τεχνολογίες Η διαχείριση του χρέους και οι άκαμπτες αγορές εργασίας συγχύστηκαν με τα πολύ άσχημα αποτελέσματα της κάθε μιας χώρας», ανέφερε.
Είπε ότι πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι το κεφάλαιο δεν κινείται από πλούσιες χώρες σε φτωχές, με τα ποσοστά απόδοσης, λόγου χάρη στη Γερμανία είναι υψηλότερα από ό,τι στην Ελλάδα, διότι υπάρχει μεγαλύτερη βιομηχανία για να εγγυηθεί την ασφάλεια των νέων επενδύσεων, η παραγωγικότητα είναι υψηλότερη και υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση. Την ίδια ώρα οι κύριες παροχές κεφαλαίου στις χώρες της περιφέρειας γίνονται από τα θεσμικά όργανα, όπως είναι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. «Πρόκειται για μια αξιέπαινη και πολύ χρήσιμη προσπάθεια για την ανάκαμψη, αλλά προσφέρει πολύ λίγα για να αποκατασταθεί η ισορροπία», συμπλήρωσε.
Ο κ. Πισσαρίδης τόνισε πως τα συνδυασμένα προγράμματα μείωσης του χρέους και της οικονομικής αναδιάρθρωσης απέτυχαν και η μαζική δημοσιονομική λιτότητα ενισχύθηκε από τις μειώσεις των πραγματικών μισθών και των συντάξεων που συνοδεύτηκαν από μείωση των κρατικών δαπανών και αυξήσεις φόρων. Είπε πως η ΕΚΤ πρέπει να δημιουργήσει περισσότερο πληθωρισμό, να υποτιμηθεί το ευρώ και να μειώσει το πραγματικό βάρος του χρέους, μια πολιτική που ακολούθησε η Τράπεζα της Αγγλίας και επέβαλε μείωση του χρέους.
Ολοκληρώνοντας τη διάλεξή του, ο κ. Πισσαρίδης τόνισε ότι ο καθορισμός των συναλλαγματικών ισοτιμιών με το ενιαίο νόμισμα και την κοινή νομισματική πολιτική απαιτεί στενότερη πολιτική συνεργασία, αν όχι πλήρη ένωση. «Οι μηχανισμοί της αγοράς σε έναν ανοικτό κόσμο σπάζει όταν οι χώρες υπόκεινται σε διαφορετικούς κραδασμούς. Απαιτείται πολιτική βούληση για να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλο για ένα καλύτερο μέλλον της Ευρώπης, και των χωρών της Ευρωζώνης να συνεργαστούν όλοι για αποκατάσταση της ισορροπίας για μια καλύτερη οικονομική απόδοση και ανάπτυξη. Αν δεν το πράξουμε, το μέλλον της Ευρωζώνης και της ΕΕ θα είναι ζοφερό» κατέληξε.
“Η Έκθεση Πισσαρίδη, είναι ένα Σχέδιο Ανάπτυξης για την Ελληνική Οικονομία που έχει εκπονηθεί από επιτροπή με επικεφαλής τον Νομπελίστα οικονομολόγο, Χριστόφορο Πισσαρίδη. Η Έκθεση Πισσαρίδη για μια αναπτυξιακή μελέτη η οποία έχει ως στόχο θα θέσει ένα πλαίσιο προτάσεων και ύστερα από εκτενή συζήτηση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων και των κοινωνικών εταίρων, να αποτελέσει το πλαίσιο πολιτικής για τα επόμενα χρόνια. Ο Χριστόφορος Πισσαρίδης είναι νομπελίστας οικονομολόγος και τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και διδάσκει στο London School of Economics. Δείτε όλο το κείμενο της έκθεσης Πισσαρίδη σε pdf”.