Σύννεφα Αμερικανικής εμπλοκής στη διαιρεμένη Υεμένη

default image

Αεροπορικές επιδρομές κατά τριών σταθμών ραντάρ στην Υεμένη εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ. Πώς έχει διχοτομηθεί η χώρα, ποιος ο ρόλος του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας

Οι ΗΠΑ εξαπέλυσαν αεροπορικές επιδρομές κατά τριών σταθμών ραντάρ στην Υεμένη μετά από τις πρόσφατες αποτυχημένες πυραυλικές επιθέσεις κατά αντιτορπιλικού του αμερικανικού ναυτικού, στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Υεμένης.

Η αξιολόγηση των βομβαρδισμών δείχνει ότι οι σταθμοί ραντάρ έχουν καταστραφεί, όπως ανέφερε το Πεντάγωνο σε επίσημη ανακοίνωση που αναμεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

H επιχείρηση είχε το χαρακτήρα “αυτοπροστασίας” προκειμένου να εξασφαλιστεί η ελευθερία της ναυσιπλοΐας στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Υεμένης. Παράλληλα, το αμερικανικό Πεντάγωνο προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ θ’ αντιδράσουν “σε οποιαδήποτε απειλή εκδηλωθεί κατά αμερικανικών πλοίων ή εμπορικών πτήσεων”.

Οι σιίτες αντάρτες Χούτι στην Υεμένη επανέλαβαν ξανά σήμερα ότι δεν εξαπέλυσαν πυραυλική επίθεση εναντίον ενός αντιτορπιλικού του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, όπως μετέδωσε ένα πρακτορείο ειδήσεων που ελέγχεται από την οργάνωση.

Οι Χούτι που υποστηρίζονται από το Ιράν τόνισαν ότι η επίθεση εναντίον του USS Mason δεν εξαπολύθηκε από περιοχή που βρίσκεται υπό τον έλεγχό τους, σύμφωνα με το πρακτορείο Saba, το οποίο επικαλέστηκε μια στρατιωτική πηγή.

“Οι ισχυρισμοί αυτοί είναι αβάσιμοι και οι επιτροπές του λαού δεν έχουν καμία σχέση με την ενέργεια αυτή”, δήλωσε η πηγή αυτή, αναφερόμενη στη διοίκηση των Χούτι.

Την ίδιω ώρα το Ιράν στέλνει στην Υεμένη δύο πολεμικά πλοία στον Κόλπο του Άντεν, σύμφωνα με το ημιεπίσημο πρακτορείο Tasnim. Τα πλοία πλέουν στον Κόλπο του Άντεν, με διακηρυγμένο στόχο την προστασία των εμπορικών πλοίων.

Το Ιράν αρνείται επισήμως ότι στηρίζει τους αντάρτες Χούτι, ωστόσο οι τελευταίοι αποτελούν τμήμα του σιιτικού μετώπου με υπηρεσιακό κέντρο την Τεχεράνη, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται οι κυβερνήσεις της Συρίας και του Ιράκ, η λιβανική Χεζμπολάχ και σιίτες αντικαθεστωτικοί στις σουνιτικές μοναρχίες Μπαχρέιν και Σαουδική Αραβία, χώρες που αποτελούν εχθρούς του Ιράν στον μουσουλμανικό κόσμο.

Οι Χούτι, αντάρτες της οργάνωσης Ανσάρ Αλλάχ, έχουν καταλάβει την εξουσία στην Υεμένη από τον Ιανουάριο του 2015, σε συμμαχία με τον πάλαι ποτέ φιλοδυτικό πρώην πρόεδρο της χώρας Αλί Αμπντουλάχ Σάλεχ.

Η νόμιμη εξουσία της Υεμένης, με επικεφαλής τον φιλοδυτικό πρόεδρο Αμπντ Ραμπου Μανσούρ Χάντι, εδρεύει στο Άντεν και στηρίζεται από στρατιωτική συμμαχία σουνιτικών αραβικών και αφρικανικών χωρών, με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα