Αμφίπολη: Πρώτα η οροφή, μετά οι ανακοινώσεις. “Ο τάφος έχει συληθεί. Μπορεί να μην μάθουμε ποτέ τον νεκρό”, κατά τον αρχαιολόγο Φάκλαρη
Πρωταρχικός στόχος η στερέωση του θόλου του τρίτου θαλάμου στον αρχαίο τάφο. Από μήνες έως και χρόνια μπορεί να διαρκέσει η έρευνα. Ποιες είναι οι εκτιμήσεις
- 16 Σεπτεμβρίου 2014 08:42
Ειδήσεις από την Αμφίπολη δεν θα πρέπει να περιμένουμε έως την Πέμπτη, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ωστόσο κύκλοι του υπουργείου Πολιτισμού εκτιμούν, ότι ίσως έχουμε μία νέα, έστω και περιορισμένη πληροφόρηση για τη πορεία των εργασιών την Τετάρτη.
Όπως αναφέρουν τα Νέα, οι τελευταίες πληροφορίες από τον τύμβο Καστά θέλουν τις εργασίες στερέωσης του θόλου του θαλάμου πίσω από τις Καρυάτιδες, με μεταλλικές δοκούς, να συνεχίζονται, ώστε να διασφαλιστεί τόσο το ίδιο το μνημείο όσο και η ασφάλεια όσων εργάζονται στον χώρο.
Και αυτό διότι η οροφή έχει κριθεί από τους ειδικούς σε κατάσταση οριακής ισορροπίας, δεδομένου ότι έχει επιβαρυνθεί, κυρίως λόγω του βάρους των χωμάτων που σχηματίζουν τον τύμβο και σε ορισμένα σημεία φτάνουν έως και τα 13 μέτρα.
Την ίδια ώρα, οι αρχαιολόγοι αφαιρούν πολύ μικρές ποσότητες από το χώμα, με το οποίο είναι γεμάτος ο θάλαμος και το εξετάζουν με ιδιαίτερη προσοχή, καθώς ακόμη και το μικρότερο όστρακο (κομμάτι κεραμικού αγγείου) μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμο για την χρονολόγηση του εντυπωσιακού τύμβου.
Ένα τέτοιο εύρημα θα βάλει τέλος στο αίνιγμα που ταλανίζει τον αρχαιολογικό κόσμο, δεδομένου ότι μερίδα επιστημόνων τοποθετεί χρονικά την κατασκευή του στο τέλος του 4ου ή τις αρχές του 3ου π.Χ. αιώνα, ενώ άλλοι θεωρούν ότι έχει δημιουργηθεί στα ρωμαϊκά χρόνια και πιο συγκεκριμένα στον 1ο αιώνα π.Χ, και το οποίο συνδέεται άμεσα με την ταυτότητα του νεκρού ή των νεκρών του τάφου, ερώτημα που επίσης έχει προκαλέσει έντονη συζήτηση στον επιστημονικό κόσμο και τη διατύπωση θεωριών, που δημιουργούν μεγάλες προσδοκίες στο ευρύ κοινό.
“Μπορεί να μην μάθουμε ποτέ τον νεκρό”
Σε δηλώσεις του στο Mega, ο αρχαιολόγος Παναγιώτης Φάκλαρης εκτίμησε ότι είναι πολύ πιθανό ακόμα κι αν βρεθεί ο νεκρός να μη μάθουμε ποτέ την ταυτότητά του, αν δεν ανακαλυφθεί και κάποια επιγραφή!
“Υπολογίζουμε ότι ο τάφος ανήκει σε κάποιον στρατηγό, αν δεν βρούμε μια πινακίδα που να αναφέρει τον νεκρό, η ταυτότητα του μπορεί να παραμείνει άγνωστη”, είπε χαρακτηριστικά, ενώ εμφανίστηκε βέβαιος, σχετικά με το εάν έχει ή όχι συληθεί ο τάφος.
“Έχει γίνει αρπαγή υλικού από τα εξωτερικά τμήματα του τάφου, από τις Σφίγγες της εισόδου έχουν κοπεί τα κεφάλια, ενώ οι τρύπες στο εσωτερικό των θαλάμων δείχνουν σύληση”, τόνισε.
Πάντως, ο κ. Φάκλαρης απέκλεισε το ενδεχόμενο στο ταφικό μνημείο να βρίσκονται τα οστά του Μεγάλου Αλέξανδρου ή της οικογένειάς του, λέγοντας πως δεν υπάρχει κανένα στοιχείο, για να στηρίξουμε αυτά τα σενάρια.
“Το συμπέρασμα δεν ξέρω πότε θα βγει, είναι θέμα μελέτης όλων των στοιχείων της ανασκαφής”, πρόσθεσε, σημειώνοντας πως η έρευνα μπορεί να πάρει από μερικούς μήνες έως και χρόνια.
Σαμαράς: “Ακούω μόνο την ανασκαφέα”
“Ακούω μόνο την ανασκαφέα της Αμφίπολης και τα ευρήματά της. Αυτό το εύρημα έχει παγκόσμια σημασία, πολύ πέρα από τα στενά μας σύνορα. Και γι αυτό πρέπει να είμαστε σοβαροί και λιγομίλητοι”, δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αντ. Σαμαράς, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης για τον επαναπατρισμό από το Μουσείο Γκετί, του χειρογράφου του 12ου αιώνα από τη Μονή Διονυσίου του Αγ. Όρους, στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, όπου το χειρόγραφο θα παραμείνει μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.
Ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε τον αγώνα του υπουργείου Πολιτισμού για την επιστημονική στοιχειοθέτηση των απαιτήσεων της Ελλάδας, σε ό,τι αφορά την επιστροφή των πολιτιστικών της θησαυρών, οι οποίοι έχουν εξαχθεί παράνομα.
“Μια προσπάθεια που πρέπει να συνεχισθεί με κορύφωση τα Μάρμαρα του Παρθενώνα. Μια μόνιμη και απαρέγκλητη απαίτηση μας”, σημείωσε ο πρωθυπουργός.