Βενιζέλος: Πρώτα η συζήτηση για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και μετά η αλλαγή του εκλογικού νόμου

Βενιζέλος: Πρώτα η συζήτηση για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και μετά η αλλαγή του εκλογικού νόμου
Ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο Υπουργός Εξωτερικών και Αντιπρόεδρος της Κυβερνησης Βαγγέλης Βενιζέλος,στην είσοδο του Μεγάρου Μαξίμου,λίγο μετά την αναχώρηση του Κύπριου Προέδρου Ν.Αναστασιάδη,Τρίτη 28 Ιουλίου 2014 (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) Eurokinissi

Ο κ. Βενιζέλος κατήγγειλε την αξιωματική αντιπολίτευση, ότι προκαλεί εθνικό διχασμό, καθώς έχει επιλέξει το ρόλο της δημαγωγίας και της παροχολογίας (vid)

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η σύσκεψη του Πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σε δηλώσεις του αμέσως μετά ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης αναφέρθηκε ότι κατά τη συνάντηση συζητήθηκε το πώς μπορεί να συντονιστεί καλύτερα το κυβερνητικό έργο και διαπίστωσε κούραση στον ελληνικό λαό, που περιμένει άμεσα χειροπιαστά αποτελέσματα, μετά από πολλά χρόνια πίεσης λόγω της λιτότητας.  

Ο κ. Βενιζέλος κατήγγειλε την αξιωματική αντιπολίτευση, ότι προκαλεί εθνικό διχασμό, καθώς έχει επιλέξει το ρόλο της δημαγωγίας και της παροχολογίας και όπως υποστήριξε εμφανίζεται κατώτερη των περιστάσεων. Όπως τόνισε: “Δυστυχώς, υπάρχει ένας εθνικός διχασμός, γιατί οι δυνάμεις της Αντιπολίτευσης και πρωτίστως της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, έχουν επιλέξει έναν πάρα πολύ εύκολο ρόλο, που θυμίζει τις χειρότερες εκδοχές της Μεταπολίτευσης: το ρόλο της δημαγωγίας, της παροχολογίας, μία προσέγγιση η οποία είναι κατώτερη των περιστάσεων και υποτιμά τις θυσίες και τις αγωνίες του Ελληνικού λαού. Εμείς επωμιζόμαστε το βάρος των δύσκολων χειρισμών, των δύσκολων διαπραγματεύσεων, ενώ το σωστό, το ηθικό, το δίκαιο είναι να υπάρξει εθνική ενότητα και εθνική συστράτευση, ώστε να ολοκληρώσουμε αυτήν την προσπάθεια – τα τελειώματα είναι πάντα δύσκολα, γιατί υπάρχει αυτή η κόπωση – χρειάζεται, λοιπόν, μία εθνική διαπραγμάτευση, μία εθνική συναίνεση και ένα εθνικό καθήκον αλήθειας που πρέπει να σεβόμαστε.

Γιατί όταν η Κυβέρνηση λέει τις δύσκολες αλήθειες και αγωνίζεται έχοντας απέναντί της τους ξένους εταίρους μας και η αντιπολίτευση λέει τα εύκολα ψέματα και απευθύνεται στο εσωτερικό και όχι εκεί που γίνεται η πραγματική διαπραγμάτευση, έχουμε μία εικόνα άνιση και ψευδή. Και μπορεί έτσι να αποπροσανατολιστούμε στρατηγικά ως Έθνος. Ενώ χρειαζόμαστε ενότητα στη βάση της αλήθειας, της συναίνεσης και της συστράτευσης.”.

Σε ερώτηση για το αν υπάρχει κόπωση και στις κοινοβουλευτικές ομάδες, ο κ. Βενιζέλος απάντησε, ότι βουλευτές  έχουν την υποχρέωση να αφουγκράζονται το λαό και να μεταφέρουν τις ανησυχίες τους, ενώ για τον εκλογικό νόμο, δήλωσε ότι η αλλαγή του περιλαμβάνεται στην προγραμματική συμφωνία, αλλά πρόσθεσε ότι : “Μας σας είπα και το επαναλαμβάνω ότι η προγραμματική συμφωνία περιλαμβάνει και το ζήτημα του εκλογικού νόμου. Δεν θέλω να αντιμετωπίζουμε τα θέματα αυτά συγκυριακά ούτε να στέλνουμε λάθος μηνύματα. Χρειάζονται θεσμικές λύσεις. Οι θεσμικές λύσεις ξεκινούν από αυτό που προβλέπει το Σύνταγμα: συναίνεση για την εκλογή του αρχηγού του κράτους, του Προέδρου της Δημοκρατίας, που είναι σύμβολο εθνικής ενότητας , ρυθμιστής του πολιτεύματος. Πρέπει να είναι ο άνθρωπος που μιλάει με μια γλώσσα που ενώνει το έθνος και δίνει προοπτική. Και να είναι ένας αξιοπρεπής διεθνής εκπρόσωπος της χώρας.

Άρα, λοιπόν, ας δούμε πώς αντιμετωπίζεται το ζήτημα αυτό και έχουμε τη δυνατότητα να συζητήσουμε και άλλα θέματα, όταν έρθει η ώρα.”

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα