Ένας Γάλλος Σεφ δημιουργεί για την Αθήνα

Ένας Γάλλος Σεφ δημιουργεί για την Αθήνα

Ο Michel Roux αποτελεί έναν μύθο της γαστρονομίας και το Avenue Bistro του ξενοδοχείου METROPOLITAN δίνει την ευκαιρία στους Αθηναίους να γευτούν πιάτα που συμπυκνώνουν δεκαετίες εμπειρίας και πρωτοπορίας στο φαγητό

Πολλά μπορεί να πει κανείς για την υψηλή γαστρονομία – που παρεμπιπτόντως όπως και η υψηλή ραπτική, έλκει την καταγωγή της και αυτή από τη Γαλλία – και ίσως ο ελληνικός ουρανίσκος (και ένας ελαφρύς “στενομυαλισμός” θα προσέθετα) να μην την προτάσσει ανάμεσα στις πρώτες επιλογές για μια έξοδο για φαγητό. Όσο όμως καχύποπτος κι αν είναι κανείς, επιστρατεύοντας όλα τα στερεότυπα – από το “θα δοκιμάσουμε εδώ και μετά θα πάμε για σουβλάκι”, ως το “δείγμα από μερίδες” – όταν το πιάτο που σερβίρεται μπροστά του φέρει την υπογραφή Michel Roux, οι ενστάσεις και οι αντιρρήσεις οφείλουν να καμφθούν εν ριπή οφθαλμού. Περάσαμε μια βραδιά στο Avenue Bistro & Bar του ξενοδοχείου METROPOLITAN, καλεσμένοι του διάσημου Γάλλου σεφ, δοκιμάσαμε τις προτάσεις του σε συνεργασία με τον δικό μας Σεφ Ηλία Καιώτογλου και μοιραζόμαστε μαζί σας μια εμπειρία υψηλής αισθητικής.

Ο ταλαντούχος κύριος Roux

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Για όσους δεν έχουν “πέσει” πάνω στο όνομα Michel Roux, πρόκειται για έναν από τους πιο αναγνωρισμένους Σεφ στον κόσμο, που ζει και εργάζεται στη Μεγάλη Βρετανία. Οι γαστριμαργικές του δημιουργίες, η έμπνευση και η αγάπη για το φαγητό, του έχουν χαρίσει τρία αστέρια Michelιn – το The Waterside Inn ήταν το πρώτο εστιατόριο εκτός Γαλλίας που κράτησε τρία αστέρια Michelin για μια περίοδο πάνω από 25 χρόνια. – ενώ είχε την τιμή να παραλάβει το παράσημο του τάγματος της βρετανικής αυτοκρατορίας ως Officer of the British Empire, αλλά και το βραβείο του Καλύτερου εργαζόμενου στην Ζαχαροπλαστική, από τα χέρια του ίδιου του προέδρου της Γαλλίας το 1976, του Valery Giscard d’Estaing.

Από τον ιστότοπο του Michel Roux Jr

Μεγάλωσε στη μικρή πόλη Σαρόλ της Γαλλίας και πέρασε τα παιδικά του χρόνια στο αλλαντοπωλείο του παππού του, περιτριγυρισμένος από αρωματικά πατέ, τερίνες και ζαμπόν. Σε ηλικία μόλις πέντε ετών μετακόμισε με την οικογένειά του στο Παρίσι, όπου και συνειδητοποίησε τον προορισμό του και το πάθος του για τη μαγειρική.

Από τον ιστότοπο του Michel Roux Jr

Ο Michel Roux ακολούθησε τον αδελφό του στην Αγγλία προκειμένου να ανοίξουν το πρώτο εστιατόριο τους. Μαζί έχουν χαρακτηριστεί ως οι «νονοί της σύγχρονης κουζίνας στα εστιατόρια του Ηνωμένου Βασιλείου”. Ακολούθησαν άλλες επαγγελματικές δραστηριότητες και φυσικά ένα πλούσιο συγγραφικό έργο 12 βιβλίων πολλά από τα οποία μεταφράστηκαν σε διάφορες γλώσσες, ενώ μαζί με τον αδερφό του διατηρούσαν για χρόνια ένα από τα πιο δημοφιλή τηλεοπτικά προγράμματα μαγειρικής στο BBC.

Η γνωριμία με ένα μύθο της γαστρονομίας

Κάτι τα στερεότυπα που λέγαμε πριν, κάτι η εικόνα ενός γίγαντα της παγκόσμιας γαστρονομίας, όταν επισκεφθήκαμε το Bistro Bar σχεδόν απέναντι από το Πάρκο Νιάρχου, στο ισόγειο του ξενοδοχείου METROPOLITAN, φτάσαμε με όλη τη συστολή που διακατέχει έναν άνθρωπο που αναμένεται να γνωρίσει και να δοκιμάσει τις δημιουργίες ενός μεγάλου σεφ.

Ο παγκοσμίου φήμης Chef Michel Roux βρισκόταν στην Αθήνα για να φτιάξει μαζί με τον μόνιμο Σεφ του εστιατορίου το νέο μενού, με πιάτα που συνδυάζουν κλασικές γαλλικές γεύσεις παρασκευασμένες με φρέσκα υλικά της ελληνικής φύσης. Μπαίνοντας είδαμε έναν αλέγκρο κύριο με λευκά μαλλιά, σε ένα κλασικό γαλλικό φιζίκ που έφτιαχνε το ιδανικό κοντράστ με την άψογη, βαριά βρετανική του προφορά, έπειτα από δεκαετίες διαβίωσης στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Related content

Σούπα μυδιών με βασιλικό καβούρι σχάρας, κρέμα και κρόκο Κοζάνης

Στην ανοικτή κουζίνα του με την παραδοσιακή rôtisserie, κρέμονταν και περιστρέφονταν σχεδόν ακανόνιστα δύο ζουμερά χοιρινά μπούτια, ένα “μεζεδάκι” που ο Γάλλος Σεφ και ο chef Ηλίας Καριώτογλου επιφύλασσαν για τους καλεσμένους τους, εκτός φυσικά από την πανδαισία νέων πιάτων. Μια “λιχουδιά” που στήθηκε στο άψε σβήσε, όπως θα έκανε κάθε καλός οικοδεσπότης για να ευχαριστήσει τους καλεσμένους του.

Καθώς τα νέα πιάτα έκαναν παρέλαση από το τραπέζι, από μια σούπα μυδιών με βασιλικό καβούρι, κρέμα και κρόκο Κοζάνης, σε απολαυστικά νιόκι πατάτας με πουρέ κολοκύθας και κουλί μαϊντανού, ο Roux περνούσε από κάθε τραπέζι και συζητούσε μαζί μας. Μας εξηγούσε πως τον ενδιαφέρει η ουσία, η αληθινή γεύση και όχι οι “αφροί και το ντεκόρ” και μας προέτρεπε να του πούμε με ειλικρίνεια τη γνώμη μας χωρίς να “μεγαλοπιάνεται” και να “κρύβεται” πίσω από το όνομά του.

Gourmet γεύσεις, με άρωμα, σώμα και υπέροχα υλικά, σε τεχνικές που συνδυάζουν τη συμπυκνωμένη εμπειρία του Roux, την μοναδική μαεστρία του κ. Καριώτογλου και τεχνικές της γαλλικής και της διεθνούς κουζίνας, με γνώριμα υλικά από την ελληνική γη. Άλλωστε, ο Ηλίας Καριώτογλου έκανε και αυτός το δικό του ταξίδι στη γεύση πριν βρεθεί στο bistro bar του METROPOLITAN.

Related content

Φρέσκο νιόκι πατάτας με πουρέ κολοκύθας και κουλί μαϊντανού

Σε ηλικία 15 ετών μετακόμισε στο Σύδνευ της Αυστραλίας όπου τελείωσε το λύκειο και στην συνέχεια φοίτησε στην σχολή του Sydney Intercontinental “The Hotel School” απ’ την οποία αποφοίτησε ώς Σεφ. Εργάστηκε στην Αυστραλία και μετεκπαιδεύτηκε στην Ταιλάνδη και στη συνέχεια εντάχθηκε στην ομάδα του Michel Roux εν πλώ για την  Celebrity Cruises. Μετακόμισε στην Αγγλία οπου επι σειρά ετών εργάστηκε στην οικογένεια Roux.

Related content

Λαβράκι ποσέ και μενταγιόν αστακού σε σφολιάτα με μανιτάρια πλευρώτους, φινόκιο, πατάτες και σάλτσα «Hollandaise»

Ο Ηλίας αποτέλεσε μέλος της ομάδος του εξαιρετικού και πολυβραβευμένου με αστέρια Michelin Waterside Inn στο Bray. Έχει διακριθεί δυο διαδοχικές χρονιές, το 2012 και 2013 ώς φιναλίστ της υποτροφίας Roux που αποτελεί έναν απο τους πλέον απαιτητικούς και γνωστούς διαγωνισμούς μαγειρικής στον κόσμο. Επέστρεψε στην Αθήνα το 2013 και ανέλαβε ώς επικεφαλής της ομάδας του Avenue Bistro & Bar υπο την επίβλεψη και καθοδήγηση του μέντορα του Michel Roux. Τη γευστική εμπειρία συμπληρώνουν οι επιλεγμένες ετικέτες κρασιών που σερβίρονται και σε ποτήρι.

 

Το νέο μενού του Avenue Bistro & Bar, δια χειρός Michel Roux, σε περιμένει να το δοκιμάσεις στο ισόδιο του Ξενοδοχείου Metropolitan (Λ. Συγγρού 385 ) από την Τρίτη ως και το από τις 19:00 ως τις 23:30.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα