Στο σημερινό Eurogroup η μάχη για το χρέος

Στο σημερινό Eurogroup η μάχη για το χρέος
Cabinet meeting, Greek Parliament in Athens, Greece on May 10, 2016. / , , 10 , 2016 Menelaos Myrillas / SOOC

Στο τραπέζι του Eurogroup το χρέος. Κλείνει η αξιολόγηση. Tο ποσό της δόσης για την Ελλάδα αναμένεται να κινηθεί στα 10 δισ. ευρώ. Πότε αναμένεται η εκταμίευση των χρημάτων

Ούτε και στο χθεσινό συμβούλιο τεχνοκρατών της Ευρωζώνης υπήρξε συμφωνία σχετικά με τον «οδικό χάρτη» για το χρέος που φιλοδοξούν να συμπεριλάβουν Κομισιόν και ESM στην συμφωνία για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος και την καταβολή της δόσης στο σημερινό Eurogroup.

Στην πολύωρη χθεσινή συνεδρίαση του euro working group οι δύο αντίθετες αντιλήψεις σχετικά με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους αντιπαρατέθηκαν όχι μόνο για την λύση αλλά και επι της αρχής. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το οποίο δημοσιοποίησε – όχι τυχαία – χθες την αναθεωρημένη έκθεση του ελληνικού χρέους που έχει έτοιμη από τον Απρίλιο δηλώνοντας ανοιχτά την θέση που υποστήριξε ο εκπρόσωπος του και μέσα στο συμβούλιο των τεχνοκρατών. ¨Ότι πλέον δεν χωρούν μισές λύσεις και ότι η λύση για το χρέος θα πρέπει να συζητηθεί άμεσα. Ο εκπρόσωπος του Γερμανικού ΥΠΟΙΚ μαζί με τον Φιλανδό συνάδελφό του υποστήριξαν την «μισή λύση». Κάποια μέτρα τώρα στα οποία μπορεί να περιλαμβάνεται και η εξαγορά μέρους του χρέους του ΔΝΤ και μια δέσμευση για λύση μετά την λήξη του προγράμματος το 2018 αν και υπήρξαν αμφιβολίες για το αν και κατά πόσο κάτι τέτοιο θα ενίσχυε ή θα αποδυνάμωνε τον ρόλο του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Πάντως οι εκπρόσωποι των βόρειων χωρών επέμειναν η λύση για το ελληνικό χρέος δεν επείγει με δεδομένο ότι έως το 2018 οι υποχρεώσεις του ελληνικού χρέους χρηματοδοτούνται κανονικά από το δάνειο του ESM.

Από την άλλη, το ΔΝΤ σημείωσε στο σημείο αυτό ότι οι προβλέψεις του για τα δημοσιονομικά μεγέθη διαφέρουν κατά πολύ από αυτές των ευρωπαίων. Με δεδομένες λοιπόν τις αποκλίσεις που το Ταμείο θεωρεί βέβαιο ότι θα υπάρχουν το 2018, το ελληνικό χρέος θα έχει ακόμη χειρότερη εικόνα. Με αυτήν την προοπτική το ΔΝΤ δεν επιτρέπεται με βάση του κανονισμούς του δανεισμού του να συνεχίσει να είναι μέρος του ελληνικού προγράμματος.

Εν όψει μιας ρήξης που θα έφερνε σε πολύ δύσκολη θέση εκτός από την Γερμανία και τις υπόλοιπες χώρες του Βορρά που επιμένουν στην συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε χωρίς κάποια τεχνική συμφωνία για το ποια θα είναι τα επόμενα βήματα για το χρέος με το θέμα να παραπέμπεται στην σημερινή σύνοδο των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης.

Ως αποτέλεσμα πάντως της χθεσινής συνεδρίασης καταγράφεται το σχέδιο συμφωνίας για το δημοσιονομικό σκέλος της αξιολόγησης και κάποιες προτάσεις για την καταβολή της δόσης προς την Ελλάδα με βάση τις ανάγκες της χώρας.

Η Κομισιόν πρότεινε χθες την εκταμίευση 11 δισ. ευρώ στην Ελλάδα. Από το παραπάνω ποσό 7,2 δισ. ευρώ αφορούν την εξυπηρέτηση του χρέους και 3,8 δισ. ευρώ την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου.

Πάντως, η τελική απόφαση θα ληφθεί σήμερα και σύμφωνα με αξιωματούχο της ευρωζώνης, το ποσό αναμένεται να κινηθεί στα 10 δισ. ευρώ. Η εκταμίευση των χρημάτων θα γίνει μετά την τελική επαλήθευση της υλοποίησης των συμφωνηθέντων, αλλά και το «πράσινο φως» των κοινοβουλίων της ευρωζώνης, που προβλέπουν αυτή τη διαδικασία.

Η δόση αυτή θα δοθεί σταδιακά μέχρι και το Νοέμβριο με στόχο να συνδεθεί ως ένα βαθμό με την υλοποίηση των μέτρων που έχει υιοθετήσει τις τελευταίες ημέρες η Ελληνική Κυβέρνηση.

(πηγή φωτογραφίας: sooc)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα