Έκθεση ‘ΧΡΗΜΑ. Σύμβολα απτά στην αρχαία Ελλάδα’ στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Έκθεση ‘ΧΡΗΜΑ. Σύμβολα απτά στην αρχαία Ελλάδα’ στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Πάρις Ταβιτιάν ©Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, 2017 Paris Tavitian ©Museum of Cycladic Art, 2017

Με στόχο ακριβώς την προσέγγιση και την εξοικείωση περισσότερων ανθρώπων με την αξία των νομισμάτων από κάθε πιθανή όψη της, η Νομισματική Συλλογή της Alpha Bank και το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης διοργανώνουν για πρώτη φορά από κοινού τη μεγάλη έκθεση με τίτλο "ΧΡΗΜΑ. Σύμβολα απτά στην αρχαία Ελλάδα"

Με φανατικούς φίλους παγκοσμίως, τα νομίσματα είναι από τα αντικείμενα εκείνα που συλλέγονται μανιωδώς εδώ και πολλούς αιώνες.

Άλλες φορές για λόγους καθαρής αξίας, καθώς ο χρυσός αποτέλεσε κύριο συστατικό των νομισμάτων από αρχαιοτάτων χρόνων, όπως το πρώτο χρυσό νόμισμα της αρχαιότητας, του βασιλιά Κροίσου. Άλλες φορές με αφορμή την τέχνη και τον πολιτισμό, αφού πολλά νομίσματα είναι από μόνα τους έργα τέχνης και αρκετά απεικονίζουν μνημεία που σήμερα δεν υφίστανται, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το χρυσελεφάντινο άγαλμα του Ασκληπιού στο νόμισμα της Επιδαύρου. Ή ακόμη και για λόγους ιστορικούς, καθώς, πέραν της ίδιας της γοητείας που ασκεί ένα αντικείμενο με ιστορία 2.500 ετών, σε αρκετά νομίσματα της αρχαιότητας απεικονίζονται παραστάσεις που έχουν να κάνουν με μεγάλες στιγμές της ιστορίας, όπως η νίκη των Αθηναίων επί του Περσικού στόλου στη Σαλαμίνα, το 480 π.Χ., η οποία αποτυπώθηκε σε αθηναϊκό νόμισμα των ρωμαϊκών χρόνων.

Όπως και να έχει, το χρήμα και ειδικά τα νομίσματα ασκούν έλξη σε πολλούς ανθρώπους, περισσότερο ή και λιγότερο γνώστες του αντικειμένου, προσφέροντας και μία σημαντική ευκαιρία εκμάθησης τόσο της ιστορίας των ίδιων των νομισμάτων, όσο και της περιόδου κατά την οποία αυτά κόπηκαν και κυκλοφόρησαν.

Με στόχο ακριβώς την προσέγγιση και την εξοικείωση περισσότερων ανθρώπων με την αξία των νομισμάτων από κάθε πιθανή όψη της, η Νομισματική Συλλογή της Alpha Bank και το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης διοργανώνουν για πρώτη φορά από κοινού τη μεγάλη έκθεση με τίτλο «ΧΡΗΜΑ. Σύμβολα απτά στην αρχαία Ελλάδα». Από την Πέμπτη 2 Νοεμβρίου έως και την 15η Απριλίου του 2018, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με εξαιρετικά δείγματα της αρχαίας νομισματοκοπίας, που εστιάζουν στις ποικίλες αναφορές και τις ερμηνείες των συμβόλων που είναι χαραγμένα επάνω στα νομίσματα, από τα τέλη του 7ου αιώνα π.Χ. μέχρι και τη ρωμαϊκή περίοδο.

Με προέλευση κυρίως από τη Νομισματική Συλλογή της Alpha Bank, μία από τις σημαντικότερες του είδους της παγκοσμίως, η οποία απαρτίζεται από περίπου 11.000 νομίσματα του αρχαίου ελληνικού κόσμου, στην έκθεση παρουσιάζονται συνολικά 85 νομισματικά εκθέματα. Ταυτόχρονα, οι επισκέπτες μπορούν να δουν και 159 αντικείμενα (πήλινα αγγεία και ειδώλια, μαρμάρινα και χάλκινα αγαλμάτια, ανάγλυφα, χρυσά κοσμήματα, μετρητικά σκεύη, νομίσματα από κλειστά σύνολα και επιγραφές) που προέρχονται από 29 Αρχαιολογικά Μουσεία και Συλλογές από Ελλάδα, 2 Αρχαιολογικά Μουσεία της Ιταλίας, το Βρετανικό Μουσείο και το Μουσείο του Λούβρου.

Επιμελητές της έκθεσης είναι ο καθηγητής Nίκος Σταμπολίδης, Διευθυντής Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, ο κ. Γιώργος Τασούλας, Αρχαιολόγος MPhil., Επιμελητής Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, και η Δρ. Δήμητρα Τσαγκάρη, Επιμελήτρια Νομισματικής Συλλογής Alpha Bank. Η ιδέα και ο συντονισμός ανήκουν στον κ. Ν. Σταμπολίδη και την κυρία Δ. Τσαγκάρη.

Κεντρική φωτογραφία: Πάρις Ταβιτιάν ©Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, 2017

                                     Paris Tavitian ©Museum of Cycladic Art, 2017

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα