Σόιμπλε: Το Eurogroup θα αποφασίσει για την αξιολόγηση και τη δόση

Σόιμπλε: Το Eurogroup θα αποφασίσει για την αξιολόγηση και τη δόση

"Όλοι μας τώρα πρέπει να περιμένουμε τι θα βγει αύριο", δήλωσε η εκπρόσωπος του Β. Σόιμπλε, τονίζοντας ότι οι θέσεις του Βερολίνου δεν έχουν αλλάξει. "Η Ευρωζώνη θα καταβάλει στην Αθήνα το ποσό των 11 δισ. ευρώ" με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αναφέρει το Bloomberg

Στην αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup παρέπεμψε η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Φριντερίκε φον Τίσενχάουζεν, τόσο για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος όσο και για την συμμετοχή του ΔΝΤ, αλλά και την πιθανή εκταμίευση δανειακής δόσης και το ύψος της. Τόνισε ότι η θέση του Βερολίνου σχετικά με το χρέος και το ΔΝΤ δεν έχει αλλάξει, επισήμανε ωστόσο ότι στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Οικονομικών των G7 στην Ιαπωνία πραγματοποιήθηκαν συζητήσεις και ότι βρίσκονται σε ισχύ οι σχετικές δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Αύριο συνεδριάζει το Eurogroup, σήμερα το EuroWorking Group. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες υπήρξαν πολύ εντατικές εργασίες. Μπορώ και να σας παραπέμψω στις δηλώσεις του υπουργού ότι είναι αισιόδοξος πως υπήρξε πρόοδος. Δεν θα ήθελα τώρα, μια μέρα πριν από τη μεγάλη συνάντηση επί της οποίας εργάζονται όλοι, να κάνω αξιολογήσεις, αλλά οι δηλώσεις του Σαββατοκύριακου στέκουν από μόνες τους», δήλωσε η κ. Τίσενχάουζεν και, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν το ΔΝΤ θα παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα, τόνισε: «Γνωρίζετε τη θέση της κυβέρνησης, ότι θεωρούμε τη συμμετοχή του ΔΝΤ απαραίτητη, αλλά και τη θέση μας σε ό,τι αφορά πιθανή ελάφρυνση χρέους. Δεν υπάρχει εδώ τώρα κάποια αλλαγή. Οδεύουμε προς μια σημαντική συνάντηση αύριο, σήμερα ακόμη γίνεται σημαντική προεργασία των υφυπουργών. Η στάση της κυβέρνησης δεν έχει αλλάξει». ΄

Όσον αφορά δε το πώς ο κ. Σόιμπλε δήλωσε αισιόδοξος ενώ το ΔΝΤ επιμένει για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, η εκπρόσωπός του ζήτησε υπομονή μέχρι το αυριανό Eurogroup, σημειώνοντας ότι κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις στην Ιαπωνία. «Δεν μπορώ εδώ να προκαταλάβω την αυριανή συνάντηση του Eurogroup. Μπορώ μόνο να υπογραμμίσω για άλλη μια φορά αυτό που είπα σε ό,τι αφορά τη θέση μας για πιθανή ελάφρυνση χρέους και συμμετοχή του ΔΝΤ και τη δήλωση του υπουργού το Σαββατοκύριακο. Όλοι μας τώρα πρέπει να περιμένουμε τι θα βγει αύριο», δήλωσε.

Ερωτώμενη σχετικά με το ύψος της επόμενης δανειακής δόσης που θα εκταμιευθεί για την Ελλάδα, το οποίο τις τελευταίες ημέρες υπήρξε αντικείμενο πολλών αναφορών στα ΜΜΕ, η κ. Τισενχάουζεν επισήμανε ότι στο ελληνικό πρόγραμμα δεν υπάρχει πλάνο εκταμίευσης με συγκεκριμένους αριθμούς. «Σε αυτό το πλαίσιο, αναφορές για λιγότερο ή περισσότερο δεν έχουν βάση. Σίγουρα υπάρχουν ιδέες, αλλά πηγαίνουμε βήμα-βήμα. Είμαστε ακόμη στη φάση της α’ αξιολόγησης. Αύριο είναι η κεντρική συνάντηση, όλα τα άλλα ερωτήματα τίθενται μετά», τόνισε, ενώ αρνήθηκε να αξιολογήσει τα μέτρα που ψήφισε χθες η Αθήνα και το αν επαρκούν. «Δεν εναπόκειται στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών ή στη γερμανική κυβέρνηση να αξιολογήσουμε το πού βρίσκεται η εφαρμογή των μεταρρυθμιστικών βημάτων στην Ελλάδα. Αυτό το κάνουν οι θεσμοί. Αναφέρθηκε η ψήφιση στη Βουλή χθες το βράδυ. Είμαι σίγουρη ότι αύριο στο Eurogroup θα κατατεθεί από τους θεσμούς μια έκθεση για το πού βρίσκεται η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Παρακαλώ να την περιμένουμε», κατέληξε.

Bloomberg: Εκταμίευση δόσης 11 δισ. ευρώ για την Ελλάδα

Το ελληνικό πρόγραμμα «είναι γενικά σε τροχιά, ανοίγοντας τον δρόμο για την επόμενη εκταμίευση για την Ελλάδα», αναφέρει η έκθεση συμμόρφωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενόψει της συζήτησης που θ

Η έκθεση αναφέρεται, επίσης, σε έναν συνδυασμό μέτρων για την επαναφορά του ελληνικού χρέους σε βιώσιμο επίπεδο. «Ένας κατάλληλος και σταδιακός συνδυασμός μέτρων διαχείρισης του χρέους (περιλαμβανομένου του κλειδώματος των σημερινών χαμηλών επιπέδων επιτοκίων), επέκτασης των περιόδων αποπληρωμής και των περιόδων χάριτος για το κεφάλαιο και τους τόκους», μαζί με άλλο μηχανισμό κερδών (σ.σ. τη μεταφορά κερδών από τα ομόλογα της ΕΚΤ) θα επέτρεπε στην Ελλάδα να φέρει σε βιώσιμο επίπεδο το χρέος της, αναφέρει η έκθεση των στελεχών της Κομισιόν, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Το Bloomberg σημειώνει ότι οι υποθέσεις της τελευταίας έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με ημερομηνία 21 Μαΐου, είναι πιο αισιόδοξες από την προηγούμενη πρότασή της, με ημερομηνία 9 Μαΐου. «Η Επιτροπή προβλέπει χαμηλότερες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας από το πρόγραμμα βοήθειας και υψηλότερα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις, τα οποία θα οδηγήσουν σε ένα ελαφρά χαμηλότερο λόγο του δημόσιου χρέους (προς το ΑΕΠ) τις επόμενες δεκαετίες». Το έγγραφο προβλέπει ότι η Ελλάδα θα επιτυγχάνει και θα διατηρεί πρωτογενές πλεόνασμα άνω του 1,5% του ΑΕΠ έως το 2040.

Η έκθεση της Κομισιόν αναφέρει ότι η Ευρωζώνη θα καταβάλει στην Ελλάδα το ποσό των 11 δισ. ευρώ με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Το ποσό αυτό θα καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας έως το τέλος Νοεμβρίου. Τα 3,8 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων (του Δημοσίου προς ιδιώτες) και τα 7,2 δισ. ευρώ για την εξυπηρέτηση χρέους. Οι τιμές των 10ετών ομολόγων του ελληνικού δημοσίου εκτινάχθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο 6 μηνών, μετά την ψήφιση των προαπαιτούμενων για την αξιολόγηση χθες από την ελληνική Βουλή, αναφέρει το Bloomberg.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα