Για να μην παραγραφούν τα αδικήματα: Ειδικός ανακριτής ‘στριμώχνει’ τον Φιγιόν

Για να μην παραγραφούν τα αδικήματα: Ειδικός ανακριτής ‘στριμώχνει’ τον Φιγιόν

Πολιτικό σεισμό προκαλεί στη Γαλλία η απόφαση της δικαιοσύνης να αναθέσει σε δημόσιο κατήγορο την υπόθεση πρόσληψης μελών της οικογενείας του υποψηφίου προέδρου, με την αιτιολογία πως σε διαφορετική περίπτωση θα παραγραφούν

Ανατίθεται επίσημα η δικαστική έρευνα σε ειδικό ανακριτή, αναφορικά με τη διερεύνηση της υπόθεσης Φιγιόν στη Γαλλία, στην οποία θα ελεγχθεί κατά πόσο η σύζυγος, αλλά και τα παιδιά του πρώην πρωθυπουργού προσελήφθησαν σε θέσεις στο δημόσιο χωρίς να παρέχουν τις υπηρεσίες τους. Αν και η οικονομική εισαγγελία που ανέλαβε την προκαταρκτική έρευνα, είχε προαναγγείλει τη συνέχιση της διερεύνησης του φακέλου και όχι την τοποθέτησή του στο αρχείο, με την παρούσα απόφαση η γαλλική δικαιοσύνη επισπεύδει τη διαδικασία και απαγγέλλει κατηγορίες κατά παντός υπευθύνου.

Ο κίνδυνος παραγραφής

Μάλιστα, στην επίσπευση της απόφασης του οικονομικού δικαστηρίου φαίνεται πως έπαιξε σημαντικό ρόλο νέος νόμος που προβλέπει την παραγραφή αδικημάτων, μετά το πέρας ορισμένων χρόνων από την τέλεσή τους και ο οποίος ψηφίστηκε στις 16 Φλεβάρη.

Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν όσοι βρεθούν να εμπλέκονται σε αυτή την υπόθεση, που θα αναλάβει ειδικός εισαγγελέας, αφορούν στη διασπάθιση δημοσίου χρήματος, την κατάχρηση και απόκρυψη δημοσίων αγαθών, κατάχρηση εξουσίας και αμέλεια καθήκοντος. Η δίωξη αφορά “κυρίως” την οικογένεια Φιγιόν, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, ωστόσο η διερεύνηση διεξάγεται κατά παντός υπευθύνου.


“Το οικονομικό δικαστήριο αποφάσισε να ανοίξει δικαστική έρευνα από σήμερα, εξαιτίας της παλαιότητας μέρους των στοιχείων που αφορούν την υπόθεση και της θέσης σε ισχύ του άρθρου 4 του νόμου από την 16η Φεβρουαρίου 2017” σημειώνει στην απόφαση, εξηγώντας τους λόγους που προχωρά άμεσα στην έρευνα, προκειμένου να μην παραγραφούν ορισμένα από τα τυχόν αδικήματα που ενδεχομένως προκύπτουν.

Ποιος/Ποιοι θα βρεθούν στο εδώλιο;

Με αυτό τον τρόπο η υπόθεση περνά στα χέρια ειδική ανακριτή, που με την διαδικασία που αποφασίστηκε από το οικονομικό δικαστήριο μπορεί να επιταχύνει τη διαδικασία. Όπως αναφέρει η γαλλική Liberation, ο ανακριτής μπορεί να καλέσει άμεσα για ακρόαση τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση. Μένει να εξακριβωθεί σε αυτούς θα συμπεριλαμβάνονται μόνο η σύζυγος του Φρανσουά Φιγιόν, Πενελόπ ή και τα παιδιά του. Στην περίπτωση που συμπεριληφθεί και ο πρώην πρωθυπουργός στην ανακριτική διαδικασία, ο υποψήφιος της κεντροδεξιάς έχει ανακοινώσει πως θα παραιτηθεί.

Ο Φρανσουά Φιγιόν μιλούσε την ίδια ώρα σε προεκλογική συγκέντρωση σε προάστιο του Παρισιού, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί στο γεγονός της έναρξης δικαστικής έρευνας. Ωστόσο, κατέστησε σαφές στο ακροατήριο πως θα “ξεπεράσουμε την καταιγίδα” και έδωσε σε κάθε τόνο την πρόθεσή του να παραμείνει στην προεδρική κούρσα μέχρι τέλους.

Η διασπάθιση δημοσίου χρήματος επισύρει ποινή ως και δέκα χρόνια φυλάκιση με χρηματική αποζημίωση ενός εκατομμυρίου ευρώ. Σε ό, τι αφορά την κατηγορία της κατάχρησης δημοσίου αγαθού, η μέγιστη ποινή προβλέπει πέντε χρόνια φυλάκιση και 375.000 ευρώ αποζημίωση.

Νομικοί Φιγιόν: Η έρευνα θα οδηγήσει σε αθώωση

Οι νομικοί σύμβουλοι του Φρανσουά Φιγιόν, του υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων για την προεδρία της Γαλλίας, εμφανίστηκαν αισιόδοξοι απόψε ότι η έρευνα που είναι σε εξέλιξη για την υπόθεση της αργομισθίας της συζύγου του θα οδηγήσει στην αθώωση και των δύο.

Οι δικηγόροι του Φιγιόν εξέδωσαν την ανακοίνωση αυτή μετά την απόφαση του οικονομικού εισαγγελέα να αναθέσει την έρευνα της υπόθεσης σε ανακριτή.

Η νομική ομάδα του πρώην πρωθυπουργού επανέλαβε επίσης την κριτική που έχει ασκήσει στη διαδικασία, τονίζοντας ότι οι διαρροές στα μέσα ενημέρωσης είναι απαράδεκτες.

Ο Φιγιόν αρνείται κάθε κατηγορία και υποστηρίζει ότι δέχεται επίθεση από τη γαλλική αριστερά.

Το χρονικό του Penelope Gate

Το Penelope Gate, όπως πλέον αποκαλούν τα γαλλικά ΜΜΕ την υπόθεση πλασματικής εργασίας που φέρεται να απήλαυσε η σύζυγος Φιγιόν επί σειρά ετών, με απολαβές που αγγίζουν το 1 εκατ ευρώ, πυροδοτεί πολιτικό σεισμό στο Παρίσι. Οι αποκαλύψεις της εφημερίδας Canard Enchaine προκάλεσαν την παρέμβαση της δικαιοσύνης, με την εφημερίδα σε νέο της ρεπορτάζ να δημοσιεύει επιπλέον στοιχεία που δείχνουν πως την ίδια πρακτική εφήρμοσε ο υποψήφιος της δεξιάς παράταξης προκειμένου να δώσει δουλειά και στα παιδιά του. Τα χρήματα αυτά αφορούσαν τις υπηρεσίες που σύμφωνα με το κατηγορητήριο δεν παρείχε ως κοινοβουλευτική ακόλουθος, αλλά και τη συνεργασίας της με γαλλικό περιοδικό για την οποία ο τότε διευθυντής σύνταξης δήλωνε παντελή άγνοια.

Παράλληλα, το δεύτερο ρεπορτάζ της εφημερίδας Canard Enchaine προσθέτει στις δραστηριότητες Φιγιόν και την πρόσληψη δύο εκ των παιδιών του σε θέσεις βοηθών του. Ο υποψήφιος δήλωσε στην γαλλική τηλεόραση TF1 πως η κόρη και ο γιος του είχαν προσληφθεί προκειμένου να αναλάβουν συγκεκριμένες υποθέσεις με την ιδιότητα του δικηγόρου. Σύμφωνα όμως με την γαλλική εφημερίδα Le Monde, τόσο η κόρη του Μαρί, όσο και ο γιος του Σαρλ, ανέλαβαν εργασία νομικού συμβούλου χωρίς να έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους. Η Μαρί Φιγιόν έλαβε για τις υπηρεσίες της στη Γερουσία 57.084€ σε διάστημα 11 μηνών, ενώ ο Σαρλ Φιγιόν έτυχε απολαβών 26,651€ σε έξι μήνες, παρά το γεγονός πως ήταν τότε ακόμη φοιτητής της Νομικής.

Τέλος, η γαλλική nouvelle observateur, δημοσιεύει τις “αμαρτωλές” συμβάσεις των οποίων έχει λάβει γνώση ο εισαγγελέας που διερευνά την υπόθεση και στις οποίες σύμφωνα με το μέσο. Η Πενελόπ Φιγιόν ως κοινοβουλευτική ακόλουθος ήταν υποχρεωμένη να παρουσιάζεται στην αντιπροσωπεία του κόμματος της Δεξιάς, στην πόλη Le Mans και στην οδό Γαμβέτα 10. Το δημοσίευμα αναρωτιέται κατά πόσο η κα. Φιγιόν μπορούσε να παρίσταται καθημερινά σε ένα πόστο 50χλμ μακριά από την κατοικία της, από όπου και ισχυρίζεται ο κύκλος Φιγιόν ότι προσέφερε τις υπηρεσίες της.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα