Τι θα κάνει η Ν.Δ αν η κυβέρνηση φέρει τη συμφωνία στη Βουλή;

Τι θα κάνει η Ν.Δ αν η κυβέρνηση φέρει τη συμφωνία στη Βουλή;
Ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας στην Βουλή την Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015. (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) Eurokinissi

Οι γαλάζιοι θα έλθουν σε δύσκολη θέση, καθώς το ερώτημα εάν θα υπερψηφίσουν διχάζει. Η σαμαρική ηγεσία αναζητεί μία μέση λύση και περιμένει να δει το ακριβές κείμενο, εάν τελικά έλθει προς ψήφιση στο Κοινοβούλιο. Η άμυνα μέσω του e-mail Χαρδούβελη και οι στρατηγικές δυσκολίες. Διαβάστε το ρεπορτάζ του news247

Το ερώτημα ποια στάση θα κρατήσει η Νέα Δημοκρατία εάν η κυβέρνηση φέρει τη συμφωνία στη Βουλή βασανίζει από χθες τους γαλάζιους, που έρχονται σε αμήχανη θέση.

Από το περιβάλλον του Αντώνη Σαμαρά έλεγαν απλώς ότι “θα πρέπει πρώτα να δούμε το κείμενο” και επισήμαιναν τις κυβερνητικές διαρροές ότι ενδεχομένως να μην απαιτηθεί επικύρωση από τη Βουλή, χωρίς να παραλείπουν να σχολιάσουν σαρκαστικά “να δούμε πως θα γίνει αυτό. Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου;”

Επί της ουσίας και επί της αρχής, ανέφεραν ότι “η θέση μας όπως τη διατύπωσε ο πρόεδρος του κόμματος στην κοινοβουλευτική ομάδα δεν έχει αλλάξει. Δε θα διστάσουμε να στηρίξουμε μέτρα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά δε θα ψηφίσουμε λάθος αποφάσεις, όπως η κατάργηση των εκπτώσεων σε φάρμακα και βιβλία, καθώς και των εκπτώσεων στα νησιά”.

Πίσω από τη στάση αυτή αναμονής κρύβεται όμως το γεγονός, ότι οι απόψεις διίστανται για τη στάση που πρέπει να κρατήσει η Ν.Δ έναντι της συμφωνίας, εάν αυτή έλθει τελικά στη Βουλή ή εάν τεθεί προς ψήφιση μόνο η παράταση και όχι συγκεκριμένα μέτρα. Ορισμένοι θεωρούν ότι θα είναι παράδοξο η Ν.Δ από τη μία να κατηγορεί το ΣΥΡΙΖΑ ότι οδηγεί μέσω μίας γέφυρας τη χώρα σε τρίτο μνημόνιο και από την άλλη να ψηφίζει αυτή την παράταση, άλλοι πιστεύουν ότι η στήριξη της συμφωνίας είναι η εθνικά υπεύθυνη στάση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε χθες στην τηλεόραση του Bloomberg πως: “Η επιστολή Βαρουφάκη ουσιαστικά επιβεβαιώνει και συνεχίζει το έργο που κάναμε στη Διοικητική Μεταρρύθμιση. Είμαστε εδώ για να τη στηρίξουμε”.

Στην προσπάθεια δε αποδόμησης της λίστας Βαρουφάκη, ο κ.Σαμαράς παραδέχθηκε πως υπήρξε e-mail Χαρδούβελη και ότι δεν ήταν απλά προτάσεις, αλλά δεσμεύσεις, οι οποίες πάντως όπως υποστήριξε θα οδηγούσαν στην έξοδο από το μνημόνιο. Για προφανείς λόγους, ο πρόεδρος της Ν.Δ θέλησε επίσης να ακυρώσει τα επιχειρήματα της κυβέρνησης, ότι με τη συμφωνία αποσοβούνται πιέσεις για περαιτέρω μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις.

Εν κατακλείδι, η Συγγρού εστιάζει μεν στις αντιδράσεις εξ αριστερών του ΣΥΡΙΖΑ για τη συμφωνία, αντιμετωπίζει όμως και η ίδια τον αντίστροφο κίνδυνο εκ κεντροδεξιών, δηλαδή το να δουν οι νεοδημοκράτες ψηφοφόροι θετικά τη συμφωνία, ειδικά εάν στους τέσσερις μήνες της παράτασης η κυβέρνηση επιτύχει κάποια αποτελέσματα. Μέχρι τότε όμως ο κ.Σαμαράς έχει βρει τα επιχειρήματα για να αμυνθεί στην εσωκομματική γκρίνια. Αλλά η συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας της Ν.Δ την Πέμπτη 5 Μαρτίου και η σύγκληση της πολιτικής επιτροπής την Κυριακή 8 Μαρτίου θα έχουν οπωσδήποτε ενδιαφέρον για τις εσωκομματικές εξελίξεις.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα