Αλλαγή ατζέντας επιχειρούν στο Μέγαρο Μαξίμου

Αλλαγή ατζέντας επιχειρούν στο Μέγαρο Μαξίμου
Ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης στο Προεδρικό Μέγαρο το Σ¨αββατο 18 Ιουλίου 2015// ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ ΟΛΓΑ ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ. (EUROKINISSI/ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ) Ευρωκίνηση

Πολύτιμο χρόνο, προκειμένου να αλλάξει το κλίμα στο εσωτερικό της, κερδίζει η κυβέρνηση με τη μετάθεση για αργότερα τόσο το θέμα των συντάξεων όσο και της φορολόγησης των αγροτών

Μέσα σε ένα ασφυκτικό πλαίσιο η κυβέρνηση επιχειρεί να ανασυντάξει τις δυνάμεις της και να επαναφέρει στις τάξεις της κάποιες από τις 39 διαρροές της τελευταίας ψηφοφορίας.

Στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού εκτιμούσε μιλώντας στο NEWS 247, πως στην ψηφοφορία της Τετάρτης δεν θα υπάρχουν νέες απώλειες, ενώ δεν απέκλειε να «επανακάμψουν» κάποιοι από τους 7 που δεν επέλεξαν να ψηφίσουν «όχι».

Η φορολόγηση των αγροτών αποτελούσε κόκκινη γραμμή για πολλούς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και πολλοί στην κυβέρνηση θεωρούσαν βέβαιη την επιτάχυνση των πολιτικών εξελίξεων στην περίπτωση που την Τετάρτη το πολυνομοσχέδιο ερχόταν πλήρες για ψήφιση στη Βουλή.

Η απόσυρση των δυο διατάξεων, βέβαια δεν σημαίνει πως τελειώνει ο πονοκέφαλος για την κυβέρνηση. Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και η Αριστερή Πλατφόρμα αναμένεται να διατηρήσουν την ίδια σκληρή στάση και την Τετάρτη ειδικότερα μετά την επάνοδο των θεσμών από αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα.

Το πολυνομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί σήμερα στη Βουλή θα αφορά τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και την ενσωμάτωση της οδηγίας BRRD για την ασφάλεια των καταθέσεων.

Σύμφωνα και με την Κομισιόν αυτές οι διατάξεις πρέπει να ψηφιστούν μέχρι τις 5 Αυγούστου. Δεν αποκλείεται, πάντως να μετατεθούν για τον Σεπτέμβρη με το συνολικό πακέτο της συμφωνίας, με στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου να έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους ενδεχόμενες αλλαγές που μπορούν να πραγματοποιηθούν σε βάθος χρόνου προκειμένου να κάμψουν τις σφοδρές αντιδράσεις που υπάρχουν.

Σήμερα πραγματοποιείται συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας και θεωρείται βέβαιη η πίεση που θα ασκηθεί τόσο για την σύγκλιση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος και αν είναι δυνατόν ακόμα και του Συνεδρίου.

Η Αριστερή Πτέρυγα θεωρεί πως αυτή την ώρα ελέγχει το κεντρικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ μετά τη συλλογή των 108 υπογραφών κατά της συμφωνίας και όπως είναι φυσικό θέλουν να εκμεταλλευτούν αυτό το πλεονέκτημα.

Σε αντίθεση  κατεύθυνση κινείται η πλευρά της πλειοψηφίας που θέλει να αφήσει τον χρόνο να τρέξει προκειμένου οι αντιδράσεις να «καταλαγιάσουν» και να υπάρξει μεταστροφή του κλίματος μέσα στο επόμενο διάστημα.

Ήδη στο Μέγαρο Μαξίμου μετά τη χθεσινή σύσκεψη προσπαθούν να αλλάξουν την ατζέντα επικεντρώνοντας πολύ στο θέμα της διαφθοράς το οποίο έχουν σκοπό να αναδείξουν το επόμενο διάστημα.

Σήμερα στις 12 το μεσημέρι συνεδριάζει και το προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας με τη νέα του σύνθεση μετά τον ανασχηματισμό. Βασικό θέμα θα αποτελέσει η ψηφοφορία της Τετάρτης και το πώς θα περιοριστούν οι διαρροές, ενώ όπως όλα δείχνουν το ζήτημα της Ζωής Κωνσταντοπούλου φαίνεται να έχει παγώσει.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα