Στον εγκέφαλο μας αρέσουν τα γλυκά αλλά την πληρώνει το σώμα μας….

Στον εγκέφαλο μας αρέσουν τα γλυκά αλλά την πληρώνει το σώμα μας….

Υπάρχουν πάντως ενδείξεις ότι η αυξημένη κατανάλωση ζάχαρης οδηγεί σε διάφορα προβλήματα, πέραν της αύξησης του βάρους μας

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ τι είναι αυτό που κάνει τις γλυκές γεύσεις ακαταμάχητες; Που μπορεί να μας σηκώσει δύο η ώρα το πρωί από το κρεβάτι και να μας οδηγήσει λες και είμαστε υπνωτισμένοι στο ράφι του ψυγείου όπου βρίσκονται οι σοκολάτες;

Γιατί οι διαιτολόγοι αδυνατούν να μας πείσουν με λογικά επιχειρήματα να κόψουμε τις πάστες;

Οι επιστήμονες έψαξαν να βρουν τις απαντήσεις και προς μεγάλη ανακούφιση όλων δεν έχει να κάνει μόνο με την δύναμη του χαρακτήρα μας απέναντι σε ένα μπολ παγωτό.

Η ζάχαρη βοηθά στην έκκριση ντοπαμίνης, η οποία συνδέεται με την αίσθηση της ανταμοιβής. Η ίδια περιοχή του εγκεφάλου μας ενεργοποιείται αν κάνουμε χρήση κοκαΐνης και ηρωίνης. Μελετητές βρήκαν μάλιστα ότι υπάρχουν ομοιότητες ανάμεσα στους εγκεφάλους  των παχύσαρκων ανθρώπων και των τοξικομανών.

Υπάρχουν πάντως ενδείξεις ότι η αυξημένη κατανάλωση ζάχαρης οδηγεί σε διάφορα προβλήματα, πέραν της αύξησης του βάρους μας.

Μπορεί να αναπτύξουμε ένα είδος εξάρτησης και μάλιστα, να χρειαζόμαστε ακόμα μεγαλύτερη δόση για να μπορέσουμε να έχουμε την ίδια ευχαρίστηση. Και ποια είναι η λύση; Να αρχίσουμε να αντικαθιστούμε την ζάχαρη με φρούτα και άλλες τροφές που είναι φυσικά γλυκές αλλά όχι ανθιυγεινές.

Πάντως έχει παρατηρηθεί ότι οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερη τάση να αναζητούν τα γλυκά σε σχέση με τους άνδρες. Ο επιστημονικός λόγος είναι ότι μπορεί να σχετίζεται με την εγκυμοσύνη ή με κάποια φάση του κύκλου τους, όπου το αυξημένα οιστρογόνα έχουν αυτήν την επίδραση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα