Το στοίχημα του Συνεδρίου

Το στοίχημα του Συνεδρίου

Το NEWS 247 κάνει την «ακτινογραφία» του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ μια μέρα πριν το κυβερνών κόμμα οδηγηθεί στην κορυφαία κομματική διεργασία. Τα ερωτήματα, οι τάσεις, οι «στρατηγοί» και οι ανένταχτοι

Όλα τα στελέχη εκτιμούν ότι το 2ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πολύ διαφορετικό από το πρώτο και τις διεργασίες που είχαν πραγματοποιηθεί το καλοκαίρι του 2013. Τότε το κόμμα της Κουμουνδούρου ήταν ακόμα στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το αριστερό και ριζοσπαστικό του προφίλ δεν είχε «αλλοιωθεί» από την υπογραφή του μνημονίου, ενώ το σύνολο των κομματικών και πολιτικών διαφωνιών επικεντρώνονταν γύρω από τις ενστάσεις της Αριστερής Πλατφόρμας και του Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί με το κλείσιμο και της  β΄ αξιολόγησης να αφήσει πίσω του τα μνημόνια, να βάλει την σφραγίδα του στη λύση του χρέους, αλλά να κάνει  και ανοίγματα στις δυνάμεις της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας με τους ηγέτες της οποίας διατηρεί στενούς δεσμούς ο πρωθυπουργός. Ζητούμενο του τετραημέρου θα είναι μεταξύ άλλων η αναβάθμιση του ΣΥΡΙΖΑ, με τη παρουσία του κόμματος σε κοινωνικούς και εργασιακούς χώρους και την οργάνωση συμμαχιών.

Ο Αλέξης Τσίπρας είναι το κεντρικό σημείο αναφοράς όλων των δυνάμεων που αναπτύσσονται μέσα στο κόμμα, διατηρεί τον απόλυτο έλεγχο της Κουμουνδούρου και  ένα από τα ζητούμενα είναι η περαιτέρω ισχυροποίηση της θέσης του μέσα από τις διαδικασίες του Συνεδρίου και την επανεκλογή του στην προεδρία του κόμματος.

Η κορυφαία κομματική διαδικασία, άλλωστε πραγματοποιείται σε μια συγκυρία κομβική για την κυβέρνηση που έχει να κάνει με τον ανασχηματισμό του υπουργικού συμβουλίου. Οι συσχετισμοί που θα δημιουργηθούν θα αποτελέσουν έναν από τους παράγοντες που θα διαμορφώσουν τις νέες ισορροπίες στα χαρτοφυλάκια, θα κρίνουν μετακινήσεις, αποχωρήσεις ή ακόμα και νέες εισόδους.

Ποιες είναι  οι 3 τάσεις της Κουμουνδούρου που θα επιχειρήσουν να καταγράψουν τις δυνάμεις τους το τριήμερο 13-16 Οκτωβρίου;

1. Η Ενωτική Κίνηση

Με τη διάσπαση της Αριστερής Ενότητας, μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ, η Ενωτική Κίνηση έγινε ο νέος ισχυρός πόλος υποστήριξης του Αλέξη Τσίπρα. Και σε αυτό τον χώρο, ωστόσο σε μια προσπάθεια να αναδειχθεί ένα σαφές ιδεολογικό στίγμα που να προσεγγίζει πολλές φορές και τον χώρο της κεντροαριστεράς, έχουν καταγραφεί διαφορετικές απόψεις και ομαδοποιήσεις.

Στην τάση μετέχουν ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς και ο διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού Δημήτρης Τζανακόπουλος. Σημαντικό ρόλο έχουν 4 μέλη της Πολιτικής Γραμματείας: Ο Γιάννης Μπουρνούς, ο Νάσος Ηλιόπουλος, ο Πέτρος Καραγεώργος και ο Νίκος Σκορίνης, καθώς και τα στελέχη Στέλιος Παππάς και Κώστας Πουλάκης.

Οι προετοιμασίες της Ενωτικής Κίνησης για το Συνέδριο είναι συνεχείς, καθώς στα τέλη Απριλίου διοργανώθηκε στην Αθήνα ανοιχτή πανελλαδική συνάντηση της τάσης στην οποία πήραν μέρος εκατοντάδες μέλη του κόμματος, ενώ και πρόσφατα πραγματοποιήθηκαν αρκετές προσυνεδριακές «ζυμώσεις». Στόχος των συναντήσεων ήταν η ανταλλαγή απόψεων για την πολιτική συγκυρία, αλλά και η εμβάθυνση της συζήτησης για το ρόλο και τα καθήκοντα του ΣΥΡΙΖΑ στη νέα περίοδο. Μεγάλο ενδιαφέρον θα έχει ο τρόπος που θα τοποθετηθούν τα στελέχη της κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου.

Με την Ενωτική Κίνηση έχουν συνταχθεί πολλά μέλη της Σοσιαλιστικής τάσης του ΣΥΡΙΖΑ διατηρώντας, όμως την αυτονομία τους.

2. Η Πλατφόρμα 2010

Έξι χρόνια ζωής συμπληρώνει η Πλατφόρμα 2010 με τον διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Ζαχαριάδη, τον γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος Παναγιώτη Ρήγα, την Ρένα Δούρου, τον Δημήτρη Παπαδημούλη τον Γιάννη Μπαλάφα και τον Τρύφωνα Μηταφίδη να «ηγούνται»  της συγκεκριμένης τάσης.

Τον προηγούμενο Απρίλιο σε συνέδριο που διοργανώθηκε από την τάση, υπογραμμίστηκε η ανάγκη ο ΣΥΡΙΖΑ να διευρυνθεί και να συγκρουστεί με κάθε νοοτροπία περιχαράκωσης. Στο ζήτημα των διευρύνσεων η «Πλατφόρμα 2010» έχει σαφή τοποθέτηση που επεκτείνεται και στο αυτοδικοικητικό και στο συνδικαλιστικό κομμάτι του κόμματος.

Το άνοιγμα της Κουμουνδούρου σε άλλους χώρους αναμένεται να απασχολήσει πολύ τους Συνέδρους, με την ανακοίνωση της τάσης πριν 5 μήνες να αναφέρει πως ο ΣΥΡΙΖΑ στο 2ο συνέδριό του πρέπει «να απευθύνει ένα μεγάλο πολιτικό προσκλητήριο σε όλους τους προοδευτικούς, δημοκράτες, αριστερούς πολίτες, να απευθυνθεί σε προσωπικότητες, πολιτικές κινήσεις, ομίλους πολιτικού προβληματισμού, πολιτικές συλλογικότητες κάθε είδους, που βλέπουν για τον εαυτό τους θετικά τη συμμετοχή σε ένα μεγάλο πολιτικό εγχείρημα των ευρύτατων δημοκρατικών, προοδευτικών αριστερών δυνάμεων που είναι σαφώς οριοθετημένες από τον νεοφιλελευθερισμό στην Ελλάδα και στην ΕΕ».

3. Οι  «53+»

Με τις ενστάσεις των  «53+» σε μια σειρά από ζητήματα, όπως η συνταγματική αναθεώρηση, ο τρόπος εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας και οι αρμοδιότητές του, οι καταλήψεις στη Θεσσαλονίκη και το προσφυγικό, ο διάλογος στο 2ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να είναι πολύ «ζωντανός». Θεωρείται βέβαιο πως τα πρώην μέλη της Αριστερής Ενότητας θα επιχειρήσουν να καταγράψουν τις δυνάμεις τους μέσα στο κόμμα.

– Θα πάρουν οι «53+» την θέση της Αριστερής Πλατφόρμας στο κόμμα τραβώντας τον Αλέξη Τσίπρα από το «αριστερό μανίκι»;  

– Θα καταγραφεί η ενόχληση που υπάρχει σε ένα κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ για την μετατόπιση του κόμματος από βασικές αρχές προς τον κυβερνητικό ρεαλισμό;

Η δυναμική πολιτική προβολή του παράλληλου προγράμματος και ο εμπλουτισμός του, η απόρριψη κάθε σκέψης για οικουμενική κυβέρνηση, οι «συμπράξεις» που δεν έχουν σχέση με την Αριστερά, οι ξεκάθαρες αποστάσεις από την Ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία που συμπλέει με το χώρο της δεξιάς και η επικοινωνία του κόμματος με την κοινωνία και τα λαϊκά στρώματα είναι τα βασικά ζητήματα που βάζουν στην ατζέντα τους οι «53+».

Στην απερχόμενη Πολιτική Γραμματεία υπήρξε ισχυρή εκπροσώπηση από τα στελέχη Μιχάλη Υδραίο, Χάρη Γολέμη, Πάνο Λάμπρου και Μιχάλη Σαρρή, ενώ από τους υπουργούς, την τάση στηρίζουν εκτός από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας, ο υφυπουργός ΕΣΠΑ Αλέξης Χαρίτσης και η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου. Σημαντική είναι η δύναμη που υπάρχει και στην κοινοβουλευτική ομάδα με τους Τασία Χριστοδουλοπούλου, Χρήστο Καραγιαννίδη, Αννέτα Καββαδία, Χριστόφορο Παπαδόπουλο, Χρήστο Μαντά, Ελένη Σταματάκη, Γιώργο Κυρίτση και τον Μάκη Μπαλαούρα.

Οι  «ανένταχτοι» προεδρικοί

Όλη την περίοδο που ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στην διακυβέρνηση της χώρας, τα κορυφαία στελέχη της παράταξης στηρίζουν τις επιλογές του πρωθυπουργού.

Δεν είναι τυχαίο πως η καθιερωμένη «σύσκεψη της Δευτέρας» απαρτίζεται από συγκεκριμένα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, όπως ο Γιάννης  Δραγασάκης, η Όλγα Γεροβασίλη, ο Πάνος Σκουρλέτης, ο Αλέκος Φλαμπουράρης, ο Νίκος Βούτσης και ο Νίκος Φίλης. Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται και η εκπρόσωπος τύπου του κόμματος Ράνια Σβίγκου.

Οι Πασοκογενείς

Είναι εύκολο να διαπιστωθεί πως με την αποχώρηση του Αλέξη Μητρόπουλου από το δυναμικό του ΣΥΡΙΖΑ η συγκεκριμένη τάση έχει «ατονήσει», χωρίς να υπάρχει επικεφαλής ή  κάποια ενιαία δραστηριότητα. Παρ΄όλα αυτά η παρουσία και μόνο του Παναγιώτη Κουρουμπλή στο πλευρό του Αλέξη Τσίπρα στο υπουργικό συμβούλιο, αλλά και η συμμετοχή του Αντώνη Κοτσακά στην Πολιτική Γραμματεία δίνουν το στίγμα της παρουσίας του κεντρώου χώρου στον ΣΥΡΙΖΑ.

Έντονο  «άρωμα» ΠΑΣΟΚ  έχει η κυβέρνηση μέσω του υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη, με πληροφορίες να αναφέρουν πως υπήρξαν προσπάθειες από το περιβάλλον του για ενίσχυση του χώρου και συνεργασία με την Ενωτική Κίνηση, του Δημήτρη Μάρδα στο υπουργείο Εξωτερικών, της Θεοδώρας Τζάκρη, αλλά και του Μάρκου Μπόλαρη.

Παράλληλα υπάρχουν και πολλά στελέχη στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης που προέρχονται από την Χαριλάου Τρικούπη. Στην κοινοβουλευτική ομάδα ηχηρή είναι η παρουσία του βουλευτή Ηρακλείου Γιάννη Μιχελογιαννάκη και του Θεόδωρου Παραστατίδη.

Κορυφαίοι και ισορροπίες

Κάτω από την «ομπρέλα» του Αλέξη Τσίπρα οι  «κορυφαίοι»  της Κουμουνδούρου αναμένεται να παίξουν καταλυτικό ρόλο μέσα από την κυβερνητική θέση  που έχουν και τις νέες ισορροπίες που έχουν δημιουργηθεί από τον Ιανουάριο του 2015 και μετά, τις τάσεις που συμμετέχουν, τις ομιλίες που θα πραγματοποιήσουν και τις νέες συμμαχίες που θα σχηματιστούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες του NEWS 247, την προηγούμενη Παρασκευή βρέθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να συζητήσουν  λεπτομέρειες του Συνεδρίου ο Γιάννης Δραγασάκης, ο Νίκος Βούτσης και ο Πάνος Σκουρλέτης.

O Γιάννης Δραγασάκης επιζητεί να έχει κορυφαίο ρόλο στο κόμμα και στην κυβέρνηση. Χαρακτηριστική ήταν το τελευταίο διάστημα η παρέμβαση του για το χρέος, η οποία δημιούργησε ζήτημα για το Μαξίμου καθώς αξιοποιήθηκε από την αξιωματική αντιπολίτευση και η συζήτηση γύρω από τις τράπεζες. Ο εμπνευστής του πρώτου προεκλογικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ έχει αναδείξει μια σειρά στελεχών και εξακολουθεί να θέλει να παίζει στο κομματικό παιχνίδι.

Ο εξ απορρήτων του πρωθυπουργού Νίκος Παππάς μέσω της Ενωτικής Κίνησης, που αποτελεί την κυρίαρχη τάση στο κόμμα, αναμένεται να δείξει την δυναμική του με την εκλογή των περισσότερων μελών στην Κεντρική Επιτροπή, ενώ θεωρείται δεδομένο το  «πλασάρισμα» τους στις πρώτες θέσεις της σταυροδοσίας.

Η στροφή στον ρεαλισμό και το άνοιγμα στις δυνάμεις στης σοσιαλδημοκρατίας είναι δυο πεδία που θα τον φέρουν αντιμέτωπο με αρκετούς συντρόφους του κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου.

Έχοντας την διττή ιδιότητα του υπουργού Οικονομικών, αλλά και του άτυπου επικεφαλής της κίνησης των «53+» ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει υψηλές προσδοκίες ως προς τη θέση στην οποία φιλοδοξεί να τοποθετηθεί στο Συνέδριο του κόμματος. Το «θρίλερ» της συμμετοχής του ή μη στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ ένα χρόνο πριν, έρχεται να θυμίσει πως ο κ. Τσακαλώτος έχει αρκετά να πει όσον αφορά το παρελθόν και το πρώτο διάστημα διακυβέρνησης του κόμματος. Σε πολλές περιπτώσεις, πάντως ο υπουργός Οικονομικών δεν έχει ακολουθήσει τους  «53+» σε σκληρές κριτικές που έχουν ασκήσει στην κυβέρνηση.
 

Το πολιτικό βάρος του Νίκου Βούτση αναμένεται να παίξει σημαντικό ρόλο στο Συνέδριο και τους συσχετισμούς που θα διαμορφωθούν, καθώς η επιρροή που έχει τόσο στον πρωθυπουργό όσο και σε πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ή και νέους βουλευτές είναι ιδιαιτέρως σημαντική.

Οι  μάχες του Πάνου Σκουρλέτη για την μη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, αλλά και η προηγούμενη ιδιότητά του ως εκπρόσωπος τύπου του κόμματος που οδήγησε τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία αναμένεται να αναδείξουν ως κομβικό το ρόλο του υπουργού Ενέργειας στο τετραήμερο στο Tae Kwon Do.

Με ενδιαφέρον αναμένεται η τοποθέτηση της αποστασιοποιημένης από την κεντρική πολιτική σκηνή Ρένας Δούρου, αλλά και του αντιπροέδρου του Κοινοβουλίου Δημήτρη Παπαδημούλη που στηρίζει από τις Βρυξέλλες τις κυβερνητικές επιλογές.

Ναι ή όχι στις τάσεις;

Σε υψηλούς τόνους θα διεξαχθεί η συζήτηση κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου σχετικά με τη «χρησιμότητα» ύπαρξης των τάσεων με αρκετά κορυφαία στελέχη να έχουν εκφράσει τόσο δημοσίως όσο και σε ιδιωτικές συζητήσεις τον προβληματισμό τους. Υπενθυμίζεται πως στο άρθρο 21 του καταστατικού του ΣΥΡΙΖΑ αναγνωρίζεται η δυνατότητα ύπαρξης και λειτουργίας τάσεων και ρευμάτων ιδεών. Αναφέρεται χαρακτηριστικά πως «τα μέλη του κόμματος έχουν τη δυνατότητα να συνδιαμορφώνουν και να προβάλλουν συλλογικά τις απόψεις και προτάσεις τους μέσα στο κόμμα αλλά και δημόσια. Για τη δυνατότητα δημοσιοποίησης των απόψεων της τάσης ισχύει ό,τι και για τις προσωπικές απόψεις των μελών του κόμματος. Η δημοσιοποίηση πρέπει να διευκρινίζει πως δεν πρόκειται για την επίσημη θέση του κόμματος».

Τα ερωτήματα

Πολλή κουβέντα αναμένεται να αρχίσει την Πέμπτη στο Παλαιό Φάληρο για τον τρόπο που ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναπτυχθεί σε δήμους και περιφέρειες, ώστε να ανατρέψει την κακή εικόνα που υπάρχει από τις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014, στην πρωτοβουλίες που πρέπει να πάρει για την προώθηση ενός παράλληλου προγράμματος στήριξης των κοινωνικά αδύναμων στρωμάτων, στην περιβαλλοντική διάσταση του κόμματος, στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό, στη σχέση κόμματος – κυβέρνησης, στον ρόλο των πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ, στον τρόπο συγκρότησης των ψηφοδελτίων, στην ενδυνάμωση της νεολαίας, αλλά και στη στήριξη των κινημάτων και των «καθαρών» σοσιαλιστικών ρευμάτων.

Στο επίκεντρο της συζήτησης και των τοποθετήσεων θα βρεθεί  και ο απολογισμός του κόμματος από την πρώτη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ.

Η «μάχη» του σταυρού

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται την Κυριακή το βράδυ η «συγκομιδή» των κορυφαίων στελεχών σε ψήφους, καθώς σε πολύ μεγάλο βαθμό τη τελική σταυροδοσία θα κρίνει κατά πόσο είναι σε θέση να ισχυροποιήσουν την παρουσία τους όχι μόνο μέσα στον κόμμα, αλλά και στην κυβέρνηση.

Το 2013 την πρωτιά είχε κερδίσει ο Γιάννης Δραγασάκης με 1.458 ψήφους και δεύτερος είχε «τερματίσει» ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μαζεύοντας 1.352 σταυρούς. Την πρώτη δεκάδα, από τα στελέχη που υπάρχουν ακόμα στον ΣΥΡΙΖΑ, συμπλήρωναν ο Δημήτρης Βίτσας (963), ο Νίκος Παππάς (958), ο Πάνος Σκουρλέτης (950), ο Νάσος Ηλιόπουλος (941), ο Νίκος Βούτσης (888) και η Ρένα Δούρου (870).

Πιθανότατα η διαδικασία των εκλογών να γίνει με ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο 350 υποψηφίων με τις τάσεις να έχουν καθορίσει από ποιούς θα εκπροσωπηθούν στη νέα Κεντρική Επιτροπή.

Το πρόσωπο του νέου Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής αποτελεί ένα από τα «μυστικά» της Κουμουνδούρου με όλα τα ενδεχόμενα να θεωρούνται πιθανά. Από την τοποθέτηση στη θέση ενός ακόμα κομματικού στελέχους ή την «μετακόμιση» κορυφαίου υπουργού από το χαρτοφυλάκιό του.

Το νέο καταστατικό

Οι αλλαγές στο καταστατικό έχουν παραπεμφθεί για το Συνέδριο του 2017, όμως σύμφωνα με πληροφορίες, για το επικείμενο Συνέδριο υπάρχουν ήδη προτάσεις για 4 τροποποιήσεις:

1.  Εξειδίκευση και οργάνωση της περιφερειακής συγκρότησης (πέρα από τη νομαρχιακή που υπάρχει ήδη).

2.  Η συγκρότηση των τμημάτων και ο τρόπος που θα γίνει.

3. Η ποσόστωση φύλου (30%) που τώρα υπάρχει μόνο για την Κεντρική Επιτροπή να επεκταθεί στην Πολιτική Γραμματεία και στα άλλα όργανα του κόμματος.

4. Με βάση τις τωρινές διατάξεις μόνο το 25% της Κ.Ε μπορεί να είναι κυβερνητικά στελέχη. Η νέα πρόταση προβλέπει στο ποσοστό αυτό να συμπεριλαμβάνονται και οι βουλευτές, ενώ εξετάζεται τα μέλη της να μειωθούν από 201 σε  151.

Κορυφαία στελέχη υποστηρίζουν πως σε σχέση με την εγγραφή νέων μελών έχει γίνει αναπλήρωση των αποχωρήσεων του περασμένου καλοκαιριού μετά τις εντάξεις πολλών στελεχών προς την ΛΑΕ.

Το Συνέδριο

– Θα συμμετέχουν περισσότεροι από 2.300 εκλεγμένοι σύνεδροι.

– Έχουν προσκληθεί όλα τα Κοινοβουλευτικά κόμματα (πλην Χρυσής Αυγής).

 – Έχουν προσκληθεί επίσης  οι ΛΑΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ,  Οικολόγοι Πράσινοι, το ΠΡΑΤΤΩ (Νίκος Κοτζιάς), ΕΚΙΕΑ (Φώτης Κουβέλης), Κοινωνική Συμφωνία (Λούκα Κατσέλη), Κοινωνία Πρώτα.

– Έχουν προσκληθεί αντιπρόσωποι κομμάτων 80 χωρών (Pierre Laurent, Gregor Gysi κλπ), 25 πρεσβειών και 30 προσωπικότητες.

– Κεντρικό σύνθημα: Με την αριστερά μπροστά για την Ελλάδα που μας αξίζει. Κοινωνική Δικαιοσύνη – Δημοκρατία – Δίκαιη Ανάπτυξη

– Η εκλογή της νέας Κεντρικής Επιτροπής θα γίνει την Κυριακή το βράδυ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα