Μήνυμα Τραμπ σε Ευρώπη για την Ελλάδα

Μήνυμα Τραμπ σε Ευρώπη για την Ελλάδα

Αναφερόμενος στο ελληνικό ζήτημα ο νέος Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν το χαρακτήρισε ως ένα αμιγώς "ευρωπαϊκό ζήτημα". Η τοποθέτηση του Τζέρι Ράις για τη συνάντηση Μέρκελ - Λαγκάρντ

Ο νέος υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν συνομίλησε την Τρίτη με την Κριστίν Λαγκάρντ, ενώ πρόσφατα είχε συνομιλία με τον Ελληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Χθες, Πέμπτη, σε συνέντευξη του στη Wall Street Journal δήλωσε πως η οικονομική κρίση της χώρας μας είναι ένα εκ των “βασικών προβλημάτων της Ευρώπης”.

Στο δημοσίευμα της Wall Street Journal υπογραμμίζεται ότι ο Τραμπ θα μπορούσε να προσφέρει “κάλυψη” στο ΔΝΤ, ώστε να παραμείνει σταθερό στην σκληρή του θέση ως προς τις αιτιάσεις που έχει απέναντι στις γερμανικές πιέσεις για τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα.

“Με τις γερμανικές εκλογές αργότερα εντός του έτους, δύσκολα μπορεί να είναι κανείς αισιόδοξος ότι επίκειται μία ελάφρυνση χρέους επαρκούς έκτασης, που θα παρακινήσει το ΔΝΤ να συμμετάσχει”, σχολιάζει το δημοσίευμα της WSJ. Η λύση που προκρίνεται, είναι κάποια ενδιάμεση.

Ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρι Ράις επανέλαβε άλλωστε πως το ΔΝΤ θέτει ως προαπαιτούμενο για τη συμμετοχή του την ψήφιση των διαρθρωτικών αλλαγών αλλά και τη δέσμευση συγκεκριμένων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους. “Το σκέλος του χρέους είναι εξίσου σημαντικό με το σκέλος των μεταρρυθμίσεων”, τόνισε ο Ράις.

Όπως είπε, αναμένει να γίνει η συζήτηση για το χρέος αμέσως μετά τις συζητήσεις για τις μεταρρυθμίσεις. Μόνο μετά από αυτό θα μπορέσει το ταμείο να πάει πρόταση χρηματοδότησης στο Δ.Σ.

Αρνήθηκε να προβλέψει πότε θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και σημείωσε ότι “πρέπει να αφήσουμε τις συζητήσεις να εξελιχθούν. Όλοι μπαίνουν στις συζητήσεις με την καλύτερη δυνατή διάθεση να κάνουν ότι καλύτερο για την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό”.

Σε ότι αφορά την επικοινωνία Λαγκάρντ με τον νέο υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Στίβεν Μνούτσιν, είπε ότι συζητήθηκε το θέμα της Ελλάδας, αλλά δεν έδωσε παραπάνω διευκρινήσεις. Ο ίδιος διέψευσε τα ρεπορτάζ ότι υπήρξε συμφωνία μεταξύ Λαγκάρντ – Μέρκελ για να μπει το Ταμείο στο πρόγραμμα με 5 δισ. ευρώ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα