Στο Μαξίμου αποκλείουν το ενδεχόμενο τριπλών εκλογών :”Όποιος τις προκαλέσει θα πάρει και το κόστος”
Η κυβέρνηση πιστεύει ότι θα αντέξει μέχρι τις ευρωεκλογές και προχωρά βάσει του προκαθορισμένου σχεδίου. Οι κοινοβουλευτικοί υπολογισμοί και ο φόβος του απροόπτου
- 01 Απριλίου 2014 10:18
Στον προεκλογικό σχεδιασμό, που ξεκινά σήμερα με το Eurogroup της Αθήνας και κορυφώνεται με το Eurogroup της 5ης Μαϊου, προχωρά όπως είχε προγραμματίσει η κυβέρνηση, προσπαθώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από την ψηφοφορία του πολυνομοσχεδίου που κατέληξε στη διαγραφή ενός βουλευτή, την παραίτηση ενός υπουργού και την έναρξη ενός νέου εσωκομματικού γύρου στο ΠΑΣΟΚ.
της Βίκυς Σαμαρά
Οι δύο συναντήσεις χθες του Αντώνη Σαμαρά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο το πρωί και το απόγευμα προκάλεσαν φήμες ανασχηματισμού και πρόωρων εκλογών. Η κυβέρνηση διέψευσε τις πρώτες το μεσημέρι με την ανακοίνωση της απλής αντικατάστασης των αναπληρωτών υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος που παραιτήθηκαν για διαφορετικούς λόγους ο καθένας και τις δεύτερες το βράδυ, μέσω δηλώσεων του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και διαρροών συνεργατών του πρωθυπουργού.
“Η χώρα θέλει σταθερότητα και όχι εκλογές. Όποιος προκαλέσει εκλογές, θα πάρει και το κόστος. Και για αυτό δεν θα τις προκαλέσει κανείς”, έλεγε στο News247.gr στενός συνεργάτης του κ.Σαμαρά, ενισχύοντας την άποψη ότι το Μαξίμου στηρίζει τον κ.Βενιζέλο στην αντιμετώπιση του Γιώργου Παπανδρέου διά της κατηγορίας για αποσταθεροποίηση και απεύχεται την προσφυγή στις κάλπες αυτή τη στιγμή, καθώς θα τίναζε στον αέρα όλο τον προγραμματισμό.
Ο κ.Σαμαράς χρειάζεται όχι το ΠΑΣΟΚ, αλλά τους βουλευτές του και το ερώτημα εάν ο κ.Βενιζέλος ελέγχει την κοινοβουλευτική του ομάδα κυριάρχησε στις χθεσινές συναντήσεις των κυβερνητικών εταίρων. Από το Μέγαρο Μαξίμου δήλωναν βέβαιοι πως στο ΠΑΣΟΚ θα επικρατήσει ψυχραιμία και απέφευγαν το ερώτημα εάν από τον πόλεμο του γάλακτος στο εσωτερικό της Ν.Δ και τη διαγραφή του Νικήτα Κακλαμάνη θα υπάρξουν παρενέργειες.
Αντίθετα εστίαζαν στις προσδοκίες από τη διήμερη συνεδρίαση Ecofin – Eurogroup. Στην Αθήνα θα βρεθούν σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συμπεριλαμβανομένου του Γερμανού Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και η κυβέρνηση προσδοκά δύο πράγματα:
Πρώτον την επικύρωση της συμφωνίας με την τρόικα μετά την ψήφιση της στη Βουλή και την αναγγελία εκταμίευσης της δόσης, η οποία κύκλοι του Μαξίμου επιμένουν ότι θα είναι 11,8 δισ και όχι 8 όπως είπε χθες ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. Η εκταμίευση των χρημάτων αυτών όμως πιθανότατα θα συνδεθεί με την εφαρμογή των προαπαιτούμενων, που ψηφίστηκαν μεν, με εκκρεμότητες δε, όπως η τελική έγκριση της Κομισιόν για το πλαφόν των επτά ημερών στο γάλα, συνεπώς προορίζεται για το Μάιο.
Δεύτερον, από τη συζήτηση να προκύψει ένα θετικό μήνυμα για την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, η οποία θα γίνει πριν τις ευρωεκλογές δοκιμαστικά και για πολιτικούς λόγους, αλλά και γιατί όπως λένε στελέχη του οικονομικού επιτελείου η κίνηση αυτή είναι απαραίτητη για τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος γενικότερα.
Από το Eurogroup της 1ης Απριλίου μέχρι το Eurogroup της 5ης Μαϊου, ο σχεδιασμός της κυβέρνησης προβλέπει εκτός της επιχείρησης επανόδου στις αγορές την επιβεβαίωση του πρωτογενούς πλεονάσματος από τη Eurostat στις 22 Απριλίου και την άμεση διάθεση του κοινωνικού μερίσματος. Το Eurogroup της 5ης Μαϊου αποτελεί επίσης μεγάλο σταθμό, καθώς το Μαξίμου αναμένει τότε να ξεκινήσει έστω σε επίπεδο προθέσεων η συζήτηση για το χρέος. Δεν τρέφει βεβαίως αυταπάτες πως θα υπάρξουν ουσιαστικές εξελίξεις πριν τις ευρωεκλογές, καθώς τις αποφάσεις θα πρέπει να επικυρώσουν οι κυβερνήσεις των ευρωπαϊκών χωρών που έχουν τα δικά τους προεκλογικά βάσανα. Γνωρίζει επίσης ότι το θέμα δεν θα έχει λήξει πριν το φθινόπωρο, καθώς εξάλλου δεν αφορά μόνο την Ευρώπη αλλά και το ΔΝΤ.
Το ερώτημα είναι ακόμη και εάν η κυβέρνηση αντέξει μέχρι τις 25 Μαϊου και όλα πάνε σύμφωνα με το πρόγραμμα, ποιο θα είναι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και ποιες πολιτικές εξελίξεις θα πυροδοτήσει.