Εισαγγελική έρευνα για την αξιοποίηση ακινήτων του Δημοσίου

Εισαγγελική έρευνα για την αξιοποίηση ακινήτων του Δημοσίου

Βαρύτατα αδικήματα αντιμετωπίζουν μέλη του ΤΑΙΠΕΔ, μετά την ολοκλήρωση έρευνα από την Εισαγγελία Διαφθοράς. Ασκήθηκαν ποινικές διώξεις για "μη επωφελή" αξιοποίηση 28 ακινήτων, μεταξύ των οποίων και το Golden Hall

Ποινική δίωξη σε βάρος του συμβουλίου εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ για την αξιοποίηση 28 ακινήτων του Δημοσίου άσκησε η Εισαγγελία Διαφθοράς, ύστερα από τη μηνυτήρια αναφορά που επέβαλαν δικηγόροι του Πειραιά.

Τα αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα που αντιμετωπίζουν οι εμπλεκόμενοι, είναι:

– απιστία στην υπηρεσία με την επιβαρυντική περίσταση του ν. 1608/50, με ζημιά που υπερβαίνει τα 580 εκατ. ευρώ σε βάρος των μελών του συμβουλίου εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ,

– υπεξαίρεση με την επιβαρυντική διάταξη περί καταχραστών του Δημοσίου (ν. 1608/50) σε βάρος τριών μελών του διοικητικού συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τον καταστατικό νόμο του ΤΑΙΠΕΔ τα μέλη του ΔΣ για πράξεις ή παραλείψεις τους, που έχουν την έγκριση του επιστημονικού συμβουλίου κι έχουν περάσει από την κρίση του ελεγκτικού συνεδρίου δεν έχουν καμία ποινική ή αστική ευθύνη και για το λόγο αυτό δεν διώκονται για το αδίκημα της απιστίας αλλά μόνο για την υπεξαίρεση.

Μη επωφελής διαδικασία

Από τη διενέργεια της έρευνας που έκαναν οι επίκουροι εισαγγελείς κατά της διαφθοράς Ιωάννης Σέβης και Αγγελική Τριανταφύλλου διαπιστώθηκε ότι η διαδικασία πώλησης και επαναμίσθωσης των επίμαχων ακινήτων δεν ήταν επωφελής για το δημόσιο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, με βάση το 2ο μνημόνιο ιδρύθηκε το ΤΑΙΠΕΔ και μεταβιβάστηκαν σε αυτό 28 ακίνητα τα οποία χαρτογραφήθηκαν σε δυο χαρτοφυλάκια.  Η συναλλαγή ολοκληρώθηκε το Μάιο του 2014 με ομόφωνη εισήγηση του συμβουλίου εμπειρογνωμόνων και απόφαση του ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ. Καταρτίστηκαν δυο συμβάσεις πώλησης και 28 συμβάσεις επαναμισθωσης για 20 χρόνια για λογαριασμό του ελληνικού Δημοσίου με αντισυμβαλλόμενο μέλη το ελληνικό δημόσιο και δυο αναδόχους (Eurobank Properties, ΕΘΝΙΚΗ Πανγαία). Το συνολικό τίμημα ανήλθε σε 261 εκατ. ευρώ, ενω το Δημόσιο ανέλαβε την υποχρέωση να καταβάλλει ετησίως μισθώματα που για το πρώτο έτος ανέρχονταν σε 25,5 εκατ. ευρώ.

Οι εισαγγελείς που πραγματοποίησαν την προκαταρκτική εξέταση, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα μέλη του συμβουλίου εμπειρογνωμόνων παρ’ό,τι μπορούσαν λόγω των γνώσεων και των ικανοτήτων τους, να εισηγηθούν τροποποίηση των όρων της συναλλαγής ώστε η αξιοποίηση της περιουσίας να είναι συμφέρουσα για το δημόσιο.

Κατά τις αρχές όμως, γνωμοδότησαν ομόφωνα προς το ΔΣ ότι η διαδικασία που τηρήθηκε ήταν επωφελής ενώ αποδείχτηκε ασύμφορη και απειλούσε ζημιά του ελληνικού δημοσίου ανερχόμενη σε τουλάχιστον 580 εκατ. ευρώ.

Μεταξύ των περιπτώσεων που αναφέρονται στο εισαγγελικό πόρισμα, είναι και το ποσό των 6,6 εκατ ευρώ που αντιστοιχεί σε μίσθωμα που πλήρωσε το Δημόσιο μέχρι τον Ιούνιο του 2015 για τη μίσθωση κενών ή εν μέρη κενών κτιρίων για το κτίριο του Κεράνη και το κτίριο του υπουργείου Υγείας (πρώην Ολυμπιακό κέντρο γραπτού Τύπου).

Σε ότι αφορά την ποινική ευθύνη των μελών του ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ ως προς την πράξη της υπεξαίρεσης προέκυψε ότι ενω τα μέλη του όφειλαν αμέσως μετά το τέλος της διαδικασίας και την είσπραξη του τιμήματος και το αργότερο μέσα σε δέκα μέρες να πιστώσουν το ποσό στον ειδικό λογαριασμό του δημοσίου μαζί με τους αναλογούντες τόκους, εντούτοις δεν απέδωσαν τόκους που ξεπερνούν τις 100.000 ευρώ.

Golden Hall

Υπόθεση καρμπόν για υπεξαίρεση σε βάρος του δημοσίου αποτελεί και η δεύτερη δικογραφία που ερευνήθηκε από την εισαγγελία διαφθοράς και αφορά το GOLDEN HALL. Με τον ίδιο τρόπο το ΤΑΙΠΕΔ δεν απέδωσε το δημόσιο τόκους που φτάνουν τα 361.000 ευρώ. Σε βάρος των τριών μελών του ΤΑΙΠΕΔ ασκήθηκε δίωξη για υπεξαίρεση.

Για την υπόθεση αυτή η δικογραφία διαχωρίστηκε και συνεχίζεται η έρευνα για να διαπιστωθεί αν ενδεχομένως έχει διαπράττει απιστία σε βάρος του δημοσίου. Η δικογραφία ανατέθηκε στον ανακριτή διαφθοράς Κωνσταντίνο Σαργιώτη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα