Ο Θέμης Μάνεσης ήταν ο ‘μάγκας’ της ελληνικής TV. Οι ρόλοι του που αγαπήσαμε

Ο Θέμης Μάνεσης ήταν ο ‘μάγκας’ της ελληνικής TV. Οι ρόλοι του που αγαπήσαμε

Αποχαιρετούμε τον σπουδαίο Θέμη Μάνεση με τους πιο εμβληματικούς του ρόλους. Μια βίντεο αναδρομή σε στιγμές της καριέρας του (Vids)

Ο Μπάμπης Βαρθακούρης, ο Μένιος Τσαπάρας, ή αλλιώς ο σπουδαίος Θέμης Μάνεσης, άφησε το δικό του “μάγκικο” στίγμα στην ελληνική τηλεόραση.

Η πορεία του στον χώρο της ηθοποιίας ξεκίνησε από τη Δραματική Σχολή Κωστή Μιχαηλίδη (1969).

Η πρώτη του εμφάνιση στη θεατρική σκηνή έγινε με τον θίασο Νίκου Ρίζου – Κώστα Βουτσά – Μάρως Κοντού – Γιάννη Βογιατζή (1969-1970), στο έργο των Νίκου Τσιφόρου – Πολύβιου Βασιλειάδη: “Αγάπη μου Παλιόγρια”, όπου υποδυόταν το γκαρσόνι.

Ακολούθησαν συνεργασίες του με τους: Λ.Κωνσταντάρα στο έργο “Της Ζήλειας τα Καμώματα”, Γ. Μεσσάλα “Τα Πατατάκια”, Ρ. Βλαχοπούλου “Η Χαρτοπαίχτρα”, Γ. Σκούρτη – Κ. Μεσάρη, “Η Απεργία”, Φ. Νικολάου “Ερωτικό τίκι-τάκα”, Σ.Γιούλη – Μ.Χρονοπούλου, στο έργο των Μποστ – Κ. Μουρσελά “Εφημερέβομεν”, Α. Αντωνίου “Ο Φονιάς”, Μ. Φωτόπουλο – Λ. Λαζόπουλο “Μια στο Καστρί και Μια στο Πέταλο”, Π. Μιχαλόπουλο – Β. Τριφύλλη “Πυρετός στη Γκαρσονιέρα μου”, Κ. Χατζηχρήστο “Ξεκουμπιστείτε Παρακαλώ”, Σ. Φασουλή – Μ. Χρυσομάλλη – Α. Παναγιωτοπούλου “Ελλάς στο Φούρνο με Πατάτες”, Π. Μεταξόπουλο “Τα Νεύρα μου, τα Χάπια μου κι Ένα Ταξί να Φύγω”, Β. Τριφύλλη – Τ. Πεζιρκιανίδη “Αθήνα 2.000 με τα Τέσσερα”, Σ. Μουστάκα, “Τι Βρακί θα Παραδώσεις Μωρή” κ.ά.

Πρωταγωνίστησε επίσης σε θεατρικά έργα που προβλήθηκαν στην τηλεόραση: “Το Υπόγειο”, “Η Χαρτοπαίχτρα”, “Χαβιάρι και φακές” κ.ά., σε πολλές βιντεοταινίες, ενώ συμμετείχε και στο τηλεπαιχνίδι “Κόντρα Πλακέ”, που παρουσίαζε ο Σπύρος Παπαδόπουλος στο MEGA το 1996.

Το 2000 συνεργάστηκε με το ΚΘΒΕ, στο ανέβασμα του έργου του Αριστοφάνη “Πλούτος”, όπου υποδυόταν τον Συκοφάντη.

Στον κινηματογράφο έκανε το ντεμπούτο του το 1971 στην ταινία του Γιάννη Δαλιανίδη, “Οι Αμαρτωλοί”. Εμφανίστηκε επίσης στο πλευρό του μεγάλου Θανάση Βέγγου, στην ταινία “Θανάση σφίξε κι άλλο το ζωνάρι”, ενώ στην “Παραγγελιά” του 1980, υποδυόταν τον ταξιτζή. Ως “Μήτσος” είχε παίξει σε έξι ρόλους, με τον τελευταίο να είναι το 2010 στη σειρά “Η γενιά των 592 ευρώ”. Σταθμός στην καριέρα του Θέμη Μάνεση ήταν η ταινία “Φυλακές Ανηλίκων” σε σενάριο Γιώργου Μυλωνά και σκηνοθεσία Ντίμη Δαδήρα.

Η πρώτη του παρουσία στη μικρή οθόνη, έγινε το 1972, στο θρυλικό σίριαλ “Η Γειτονιά μας”. Δυο από τις γνωστότερες τηλεοπτικές σειρές που συμμετείχε ήταν οι “Αυθαίρετοι” (ως Μπάμπης Βαρθακούρης)  και οι “Δυο Ξένοι” (ως Μένιος Τσαπάρας), ενώ η τελευταία του τηλεοπτική εμφάνιση ήταν το 2014 στη σειρά του Alpha, “Μην αρχίζεις τη Μουρμούρα”.

Είχε πρωταγωνιστήσει και εμφανιστεί σε δεκάδες σειρές και πολλές βιντεοταινίες, ενώ τον τελευταίο καιρό είχε επιλέξει να μείνει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

 

Από τις “Φυλακές Ανηλίκων”:

Ο Μάνεσης διδάσκει “μαγκιά και ζοριλίκι”. Από την ταινία “Η μεγάλη των γάτων σχολή”:

Ένα βαρύ άσμα από το “Μας φάγανε οι τρέλες στις Σεϊχέλες”:

Από τους “Δύο Ξένους”:

Από τους θρυλικούς “Αυθαίρετους”:

“Τμήμα Ηθών”. Σε ένα από τα καλύτερα επεισόδια της σειράς:

Ο κομιστής της “Παπαρήγας της καλής”. Από τους “Απαράδεκτους”:

Μαζί με τον Γιώργο Βασιλείου στο “Πολιτσμάνα του σαματά η μάνα”:

“Ο Φονιάς” στο θέατρο της Δευτέρας:

Ήτανε γραφτό να μείνει στην ιστορία:

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα