Γαλλία: Ο Μακρόν ένα βήμα πιο κοντά στον β’ γύρο των εκλογών

Γαλλία: Ο Μακρόν ένα βήμα πιο κοντά στον β’ γύρο των εκλογών

Ο κεντρώος Μπαϊρού αποσύρει την υποψηφιότητά του και στηρίζει Μακρόν, σε μια κίνηση που μοιάζει να δίνει σημαντική ώθηση στον ανεξάρτητο υποψήφιο που φλερτάρει με το Ελιζέ. Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις;

Όσο οι μέρες πλησιάζουν προς τον α’ γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, τόσο αλλάζουν τα δεδομένα που ίσως διέθετε κανείς πριν από μόλις μερικούς μήνες. Ο Φρανσουά Ολάντ είναι ο πρώτος πρόεδρος που αποσύρεται χωρίς να διεκδικήσει την επανεκλογή, το σοσιαλιστικό κόμμα βυθίζεται στην προτίμηση των Γάλλων ψηφοφόρων έπειτα από μια προεδρική θητεία τουλάχιστον άχρωμη και η κεντροδεξιά παράταξη βλέπει το μέχρι πρότινος αδιαμφισβήτητο φαβορί του για την προεδρία, Φρανσουά Φιγιόν να καταρρέει από το σκάνδαλο που ταλαιπωρεί την οικογένειά του.

Με μόνη ανησυχητική σταθερά την πρωτοφανή δυναμική της εκπροσώπου των εθνικιστών Μαρίν Λεπέν, μια ανεξάρτητη υποψηφιότητα, εκείνη του πρώην υπουργού της κυβέρνησης Ολάντ, Εμανουέλ Μακρόν κερδίζει συνεχώς έδαφος στις δημοσκοπήσεις. Μια δημοσκοπική άνοδος που φαίνεται να ενισχύεται από την προσχώρηση στο στρατόπεδο Μακρόν και του κεντρώου Φρανσουά Μπαϊρού.

Ο καταλύτης των προεδρικών εκλογών

Ο επικεφαλής του κεντρώου κόμματος, ο οποίος το 2007 είχε καταφέρει να αποσπάσει 18% στις προεδρικές εκλογές με τότε νικητή το Νικολά Σαρκοζί, έχει καταφέρει να αποτελέσει τον “καταλύτη” σχεδόν σε κάθε προεδρική αναμέτρηση την τελευταία δεκαετία. Με τις δημοσκοπήσεις να του αποδίδουν ένα διόλου ευκαταφρόνητο 5%, ο Φρανσουά Μπαϊρού κρατούσε τα χαρτιά του κλειστά ως την Τετάρτη οπότε και ανακοίνωσε πως αποσύρεται και στηρίζει τον Εμανουέλ Μακρόν. Οι δύο συνεργαζόμενοι πλέον πολιτικοί φιλοδοξούν να βρουν πρόσφορο έδαφος στην αποστροφή του εκλογικού σώματος απέναντι στον παραδοσιακό διαχωρισμό αριστεράς – δεξιάς.

Άλλωστε, το 2012, ο Μπαϊρού έχοντας αποσπάσει ποσοστό 9% στο α’ γύρο είχε ανακοινώσει τη στήριξή του στον Φρανσουά Ολάντ, στο δίπολο Ολάντ – Σαρκοζί, με τον Γάλλο σοσιαλιστή να κερδίζει εκείνη την προεδρική εκλογική αναμέτρηση.

έρχεται μια στιγμή όπου οφείλουμε να ξεπεράσουμε (τις διαφορές) καθώς το διακύβευμα είναι πολύ μεγάλο

“Ο ρόλος μου είναι απλός, να κάνω τα πάντα για να βοηθήσω” σημείωσε ο Μπαϊρού σε συνάντηση που είχε το απόγευμα της Πέμπτης με τον Εμανουέλ Μακρόν σε κεντρικό εστιατόριο του Παρισιού. Από την πλευρά του ο ανεξάρτητος υποψήφιος χαιρέτισε το “αίσθημα ευθύνης” του κεντρώου πολιτικού και τόνισε πως παρά τις διαφορές που είχαν στο παρελθόν “έρχεται μια στιγμή όπου οφείλουμε να τις ξεπεράσουμε καθώς το διακύβευμα είναι πολύ σοβαρό”.

Τόνωση στις δημοσκοπήσεις

Δύο νέες δημοσκοπήσεις, που δημοσιεύθηκαν νωρίτερα σήμερα, δείχνουν τον Μακρόν σχεδόν να ισοψηφεί με τον υποψήφιο της συντηρητικής παράταξης στη Γαλλία, τον Φρανσουά Φιγιόν. Μια τρίτη δημοσκόπηση, της Ifop Fiducial, που διεξήχθη τις τελευταίες τρεις ημέρες και άρα εν μέρει λαμβάνει υπόψη της τη συμμαχία που σχημάτισαν ο Μπαϊρού και ο Μακρόν, φέρει το ποσοστό του Μακρόν να ανεβαίνει κατά τρεις μονάδες, στο 22,5% των προθέσεων ψήφου, πάνω από αυτό του Φιγιόν, που βρίσκεται στο 20,5%.

Όλες οι δημοσκοπήσεις συνεχίζουν να προβλέπουν νίκη της Λεπέν στον πρώτο γύρο της 23ης Απριλίου αλλά την ήττα της την 7η Μαΐου όποιος κι αν είναι ο αντίπαλός της. Η μία φέρει τον Φιγιόν να την κερδίζει με 55% έναντι 45%, οι άλλες όμως καταγράφουν υψηλότερες διαφορές.

ΜΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ LEFIGARO/ΑΠΕ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα