Τα διεθνή ΜΜΕ για την πορεία των διαπραγματεύσεων

default image

Σε εκτιμήσεις για την εσωτερική κατάσταση στην Ελλάδα, μετά τη συμφωνία στο Eurogroup και σε πιθανές προοπτικές που διαγράφονται, με την αποστολή των μέτρων από την ελληνική κυβέρνηση προς τις Βρυξέλλες, αναφέρονται δημοσιεύματα σε διεθνή ΜΜΕ

Τα ξένα ΜΜΕ αναφέρονται τόσο στις δυσκολίες της ελληνικής κυβέρνησης να πείσει στο εσωτερικό του κόμματος πως η συμφωνία δεν έρχεται σε αντίθεση με τις αρχές και τις εξαγγελίες της, δίνουν πληροφορίες για τη λίστα των μεταρρυθμίσεων και τονίζουν πως η δημοφιλία του πρωθυπουργού παραμένει αμείωτη.

Νιου Γιορκ Τάιμς

Στη Νιου Γιορκ Τάιμς επισημαίνεται ότι «η ελληνική κυβέρνηση έκανε αγώνα δρόμου την Κυριακή για να παρουσιάσει τη λίστα με τις προτάσεις της για αλλαγές στο πρόγραμμα λιτότητας, οι οποίες θα γίνονταν αποδεκτές από τους δανειστές της Ελλάδας, τη στιγμή που αντιμετωπίζει ανταρσία από μέλη του ίδιου του κόμματός της, τα οποία είναι εξαγριωμένα που η κυβέρνηση υπέκυψε στις απαιτήσεις των Βρυξελλών».

Όπως σημειώνεται «ενώ η κυβέρνηση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, χαιρέτισε τη δυνατότητα να προτείνει το δικό της σχέδιο ως νίκη, η συμφωνία του Eurogroup είναι μια “απότομη” υπαναχώρηση για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος κέρδισε τις εκλογές με την υπόσχεση να ξεφορτωθεί το πρόγραμμα διάσωσης. Επιπλέον, η Αθήνα θα πρέπει να πείσει τους δανειστές της ότι τα εναλλακτικά μέτρα που θα προτείνει δεν θα εκτροχιάσουν τον προϋπολογισμό και ότι οι όποιες προτάσεις θα πρέπει να τύχουν της έγκρισης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης».

Στη συνέχεια, μεταξύ άλλων, στο δημοσίευμα της Νιου Γιορκ Τάιμς υποστηρίζεται ότι «ανεξαρτήτως αν η συμφωνία του Eurogroup της Παρασκευής αποτελεί ή όχι μια νίκη, στρίμωξε στη γωνία τον κ. Τσίπρα στο εσωτερικό, όπου του ασκούνται πιέσεις να μην εφαρμόσει το πρόγραμμα λιτότητας, παρά τις πιέσεις από τις Βρυξέλλες».

Επίσης, επισημαίνεται ότι «μετά τη συμφωνία του Eurogroup της Παρασκευής, ο κ. Τσίπρας, απευθυνόμενος στον Ελληνικό λαό περιέγραψε τη συμφωνία ως “μία σημαντική διαπραγματευτική επιτυχία στην Ευρώπη”, παρά τις κατηγορίες που δέχτηκε από τους επικριτές του εντός και εκτός της κυβέρνησης, ότι συνθηκολόγησε υπό όρους».

Όπως τονίζεται στην ανταπόκριση, «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο κ. Τσίπρας εξαναγκάστηκε από τους υπουργούς της ευρωζώνης να εγκαταλείψει τις προεκλογικές του υποσχέσεις για ριζοσπαστική επαναδιαπραγμάτευση ή σκίσιμο του προγράμματος διάσωσης, όταν έγινε εμφανές ότι η χώρα πιθανώς θα είχε να αντιμετωπίσει ελέγχους κεφαλαίων εντός ημερών και θα έμενε από χρήματα εντός εβδομάδων».

Τέλος, επισημαίνεται η δήλωση του Μανώλη Γλέζου, ο οποίος «κάλεσε τα μέλη, τους φίλους και τους υποστηρικτές του ΣΥΡΙΖΑ να αντιδράσουν πριν είναι πολύ αργά, κάνοντας συσκέψεις έκτακτης ανάγκης σε όλα τα επίπεδα για να αποφασίσουν αν θα αποδεχτούν αυτή την κατάσταση», όπως αναφέρεται.

Γουόλ Στριτ Τζέρναλ

Σε δημοσίευμα στη Γουόλ Στριτ Τζέρναλ επισημαίνεται ότι «ενώ η κυβέρνηση τρέχει για να παραδώσει τη λίστα με τις προτάσεις της στους Ευρωπαίους δανειστές, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, προσπαθεί να προετοιμάσει την ελληνική κοινή γνώμη για την πιθανότητα να μην τηρήσει πλήρως τις υποσχέσεις του».

Μεταξύ άλλων, γίνεται αναφορά «στην κίνηση του Μανώλη Γλέζου την Κυριακή να απολογηθεί στους ψηφοφόρους, με επιστολή που αναρτήθηκε στο προσωπικό του blog, επειδή η κυβέρνηση δεν τήρησε τις προεκλογικές της υποσχέσεις. Ο λόγος γι’ αυτό είναι ότι η κυβέρνηση, μετά από εβδομάδες αντιδικίας με τους εταίρους της ευρωζώνης, άλλαξε πορεία και ζήτησε την επέκταση του προγράμματος διάσωσης».

Τέλος, υπογραμμίζεται ότι «παρόλα αυτά, η δημοφιλία του κ. Τσίπρα φαίνεται να παραμένει αμείωτη. Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε την Κυριακή στη μικρή, φιλοκυβερνητική εφημερίδα Αυγή, οκτώ στους δέκα Έλληνες επικροτούν τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις».

Ρόιτερς

Σε ανάλυση του Χιούγκο Ντίξον, του ειδησεογραφικού πρακτορείου Ρόιτερς, που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Νιου Γιορκ Τάιμς, διατυπώνεται η άποψη ότι «ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να διατηρήσει την ψυχραιμία του. Ο νέος πρωθυπουργός της Ελλάδας διέβη τον Ρουβικώνα ζητώντας επέκταση του μισητού, στη χώρα του, προγράμματος διάσωσης, καθώς εγκατέλειψε πολλές από τις προεκλογικές υποσχέσεις. Πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι τώρα δεν υπάρχει γυρισμός. Αλλά, μπορεί να αποσπάσει τη νίκη μέσα από την ήττα, αν υιοθετήσει δραστικές μεταρρυθμίσεις με σθένος».

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, «η αναστροφή του κ. Τσίπρα θα εξοργίσει την ισχυρή, σκληρά αριστερή φράξια του κόμματός του, αλλά αυτό είναι προς το συμφέρον του ελληνικού λαού. Στις προτάσεις του που θα παρουσιάσει στο Eurogroup, η Αθήνα θα πρέπει να προτείνει ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις. Θα πρέπει να εκπλήξει τους εταίρους της ευρωζώνης με το ζήλο, ώστε αυτό να βοηθήσει να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη τους».

Ο κ. Ντίξον προτείνει «έξι ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις», όπως σημειώνει, «που θα βοηθήσουν τον κ. Τσίπρα να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των εταίρων του στην ευρωζώνη:

1) Στην κορυφή θα πρέπει να είναι η δημιουργία ανεξάρτητης φορολογικής Αρχής. Ο Αντώνης Σαμαράς έδιωξε τον επικεφαλής της Αρχής. Στηρίζοντάς την με ισχυρές νομικές δικλείδες, θα δείξει ότι σοβαρολογούσε αναφορικά με την πάταξη της φοροδιαφυγής που είναι ένα από τα βαθύτερα προβλήματα της Ελλάδας.

2) Ο πρωθυπουργός πρέπει να υποσχεθεί ότι θα αποσύρει τόσο τα φορολογικά, όσο και τα προνόμια κοινωνικής ασφάλισης των πλουσίων. Για παράδειγμα, δικαστές, στρατηγοί και ανώτατοι δημόσιοι υπάλληλοι θα πρέπει να περιμένουν για να βγάλουν τη σύνταξη όσο και οι απλοί άνθρωποι.

3) Επίσης, η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδας δεν θα πρέπει να εξαιρεθεί από το φόρο ιδιοκτησίας και δεν θα πρέπει η κυβέρνηση να συνεχίσει να πληρώνει τους μισθούς και τις συντάξεις των κληρικών.

4) Ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να εξετάσει, εκ νέου, την ιδέα την οποία έριξε στο “καλάθι των αχρήστων” ο κ. Σαμαράς, να φορολογήσει τους πλούσιους Έλληνες εφοπλιστές.

5) Θα πρέπει να απελευθερώσει τις αγορές. Αυτό θα προσελκύσει επενδύσεις και θα είναι προς όφελος των καταναλωτών.

6) Τέλος, θα πρέπει να δημιουργήσει μια “κακή” τράπεζα για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, όπως έκαναν η Ισπανία και η Ιρλανδία, γιατί αυτό θα βοηθήσει στην πάταξη της διαφθοράς και θα βοηθήσει τις τράπεζες να προσφέρουν πίστωση στην οικονομία».

Καταλήγοντας, ο αρθρογράφος υποστηρίζει επίσης ότι «αν ο κ. Τσίπρας μπορέσει να εκπλήξει τους εταίρους στην ευρωζώνη με ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις, εκείνοι θα είναι πιο πρόθυμοι να παράσχουν στην Αθήνα την απαιτούμενη ρευστότητα για να αποφύγει τη χρεοκοπία. Είναι πιθανότερο να χαλαρώσουν το δημοσιονομικό “στύψιμο” της Αθήνας, επιτρέποντας έτσι την κυβέρνηση να χρηματοδοτήσει κάποιες από τις πλέον πιεστικές πολιτικές κατά της φτώχειας. Θα είναι, επίσης, πιο δεκτικοί στην ανακούφιση της Ελλάδας από το τεράστιο χρέος της».

Τέλος, επισημαίνει ότι «δεν θα είναι εύκολο για τον κ. Τσίπρα να τα κάνει όλα αυτά λόγω των αντιδράσεων από τους ακραία αριστερούς συναδέλφους του και από τα κεκτημένα συμφέροντα που στηρίζουν το κόμμα του. Αλλά, είναι αρκετά δημοφιλής για να τα κάνει, ειδικά αν εξασφαλίσει μια νέα εντολή με δημοψήφισμα ή με νέες εκλογές».

Liberation

Η Ελλάδα θα πρέπει να στείλει τις προτάσεις των μεταρρυθμίσεων στις Βρυξέλλες, με μια μέρα καθυστέρηση. Ο κατάλογος έχει πηγαινοέρθει πολλές φορές, ενώ το άρθρο κάνει λόγο για δημοσίευση από την ελληνική πλευρά της “τελικής” λίστας με τα μέτρα.

Το γαλλικό δημοσίευμα σημειώνει πως η Αθήνα δέχεται “συμβουλές” ώστε οι προτάσεις τους να είναι ικανοποιητικές για τις πιο σκληρές χώρες, την Γερμανία και την Ισπανία, προκειμένου να αποφευχθεί μια επιστραφεί το φάντασμα της εξόδου από το ευρώ.

Το δημοσίευμα όμως αναφέρεται και στην εσωτερική κριτική, όπως την αναφέρει, τονίζοντας τις δηλώσεις του βετεράνου του ΣΥΡΙΖΑ και ευρωουλευτή του Μανώλη Γλέζου και τους συμβιβασμούς στην ευρωζώνη. “Για τον κ. Τσίπρα το εύρος των ελιγμών είναι πολύ στενό, αφού είναι αναγκασμένος να μην διαταράξει τα δημοσιονομικά της χώρας” σημειώνει ο Γάλλος αρθρογράφος και παραθέτει τις δηλώσεις Μοσκοβισί που αναφέρει πως είναι λογικό να υπάρχουν μέτρα στη φιλοσοφία που εύχεται ο ΣΥΡΙΖΑ, όμως πρέπει να διατηρήσουν το ισοζύγιο του προϋπολογισμού.

Τέλος, αναφέρεται η αβεβαιότητα που επικρατεί ακόμη στη χώρα και η οποία φέρνει μείωση του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο και επιστροφή στην ύφεση, παρά το γεγονός πως το 2014 η χώρα έμοιαζε να επιστρέφει σε ασθενική ανάπτυξη μετά από έξι ολόκληρα χρόνια.

Le Monde

Τις δικές του πληροφορίες σχετικά με τις “κόκκινες γραμμές” της ελληνικής κυβέρνησης δίνει η γαλλική εφημερίδα με άρθρο της. Σύμφωνα με πηγές του γαλλικού πρακτορείου, τις οποίες επικαλείται η εφημερίδα, η κυβέρνηση Τσίπρα δεν αναμένεται να αποσύρει τις κοινωνικές τις εξαγγελίες που αφορούν στην παροχή ρεύματος σε 300.000 οικογένειες, την ελεύθερη πρόσβαση σε υπηρεσίας περίθαλψης, την διανομή κουπονιών για σίτιση, τη βοήθεια στη μετακίνηση για τους πιο φτωχούς και την 13η σύνταξη στους συνταξιούχους. Όπως σημειώνει το άρθρο, η λίστα δεν θα αναφέρεται στην αύξηση του κατώτατου μισθού στα 750€. Τέλος, σύμφωνα με τις γαλλικές πηγές επιπλέον μέτρα που έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση, όπως το μπλοκάρισμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και πρωτοβουλίες για να παραγραφεί μέρος των χρεών οφειλετών του δημοσίου.

Corriere Della Sera

Η ιταλική εφημερίδα φιλοξενεί άρθρο για τις “προτάσεις Τσίπρα” στο οποίο παρουσιάζει τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς. Το άρθρο κάνει λόγο για έναν δρόμο που οδηγεί προς συμφωνία, η οποία προκαλεί τριγμούς στο εσωτερικό της ελληνικής κυβέρνησης της αριστεράς.

Το διαδικτυακό δημοσίευμα περιλαμβάνει και βίντεο με το διάγγελμα του πρωθυπουργού στο οποίο και τόνιζε πως “κερδίσαμε μια μάχη, αλλά τα δύσκολα βρίσκονται μπροστά μας”.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα