Tζον Κυριακού: Ποτέ δεν θα μετανιώσω που μίλησα για τα βασανιστήρια

Tζον Κυριακού: Ποτέ δεν θα μετανιώσω που μίλησα για τα βασανιστήρια
AP2012

Ο πρώην Πράκτορας της CIA μιλάει στο Έθνος για τα βασανιστήρια του εικονικού πνιγμού και παρότι πλήρωσε ακριβά την επιλογή του να καταγγείλει τις πρακτικές των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, δεν μετανιώνει

Αποκάλυψε τα βασανιστήρια που υπέβαλε η CIA σε κρατουμένους για θέματα τρομοκρατίας, μίλησε για το «μαρτύριο του πνιγμού» που η αμερικανική κυβέρνηση είχε δώσει έγκριση να χρησιμοποιείται. Και η Αμερική πάγωσε. Κανείς μέχρι εκείνη την ώρα δεν είχε πει δημόσια αυτό που όλοι υποπτεύονταν πίσω από τις κλειστές πόρτες ανάκρισης της «σκληρής» αυτής υπηρεσίας. Και ήταν ακόμη πιο σοκαριστικό, που τις αποκαλύψεις έκανε ένας πιστός και πετυχημένος πράκτορας της CIA με βραβεία και παράσημα από επικίνδυνες αποστολές στη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη.

Ο Τζον Κυριάκου πλήρωσε ακριβά τις αλήθειες που είπε δημόσια: κατηγορήθηκε, λοιδωρήθηκε, φυλακίστηκε, έφτασε στα όρια της οικονομικής καταστροφής. Όμως δεν μετανιώνει ούτε στιγμή. «Ποτέ, μα ποτέ δεν θα μετανιώσω που μίλησα δημόσια γι’ αυτό. Ναι, πλήρωσα ακριβό τίμημα. Αλλά θα το έκανα ξανά και ξανά», είπε στο «Έθνος» ο πρώην πράκτορας της CIA.

Στις 8 Νοεμβρίου, ο Τζον Κυριάκου πρόκειται να βρεθεί στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει σε μια μεγάλη εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο Ευρωκοινοβούλιο με θέμα τον ένα χρόνο του Ντόναλντ Τράμπ στον Λευκό Οίκο. Στην εκδήλωση, που συνδιοργανώνουν ομαδικά πολλοί ευρωβουλευτές της Αριστεράς, μεταξύ των οποίων και ο Στέλιος Κούλογλου, έχουν προσκληθεί σημαντικά πρόσωπα και από την Αμερική.

Η συμμετοχή του Τζ. Κυριάκου έχει ιδιαίτερη σημασία, αφού πέραν των ειδικών γνώσεων και της πορείας του, είναι και ένας από τους πιο θερμούς υποστηρικτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις ΗΠΑ .«Ο Τραμπ είναι ντροπή για τις ΗΠΑ», μας είπε στην συνέντευξη που μας παραχώρησε, λίγες μέρες πριν ταξιδέψει προς την Ευρώπη.

-Πρόσφατα, ο δικαστής του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου της Ουάσιγκτον αποφάσισε την έναρξη ακροαματικής διαδικασίας εναντίον των δύο ψυχολόγων, οι οποίοι σχεδίασαν μεθόδους βασανισμού των φυλακισμένων. Η υπόθεση έκλεισε με εξωδικαστικό συμβιβασμό. Πώς το σχολιάζετε;

Απογοητεύτηκα από την εξέλιξη της υπόθεσης για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι προσωπικός. Είμαι ο μόνος που έχει κάποια σχέση με το θέμα των βασανιστηρίων και πήγε φυλακή. Και φυλακίστηκα όχι επειδή βασάνισα κάποιον, αλλά επειδή είπα την αλήθεια στον αμερικανικό λαό, ότι δηλαδή η CIA βασάνιζε τους κρατουμένους της. Δεύτερον, ήθελα η υπόθεση αυτή να πάει στο δικαστήριο για να αποκαλυφθούν έγγραφα και στοιχεία που θα μας έδιναν μια πολύ καλύτερη εικόνα των εγκλημάτων που διέπραξε η CIA. Αφού τελικά συμφωνήθηκε ο εξωδικαστικός διακανονισμός, τα κρίσιμα αυτά έγγραφα επέστρεψαν στα θησαυροφυλάκια της CIA. Ποτέ δεν θα μάθουμε τι λένε, και αυτό είναι μια κακή υπηρεσία στον αμερικανικό λαό.

– Αποκαλύψατε ότι η CIA κάνει χρήση του βασανιστηρίου του πνιγμού, που θεωρείται ένα από τα χειρότερα βασανιστήρια που υπάρχουν. Αλλά πληρώσατε το τίμημα. Έχετε μετανιώσει;

Ποτέ, μα ποτέ δεν θα μετανιώσω που μίλησα δημόσια γι’ αυτό. Ναι, πλήρωσα ακριβό τίμημα. Αλλά θα το έκανα ξανά και ξανά. Πρέπει όλοι να παίρνουμε θέση απέναντι στα σκουπίδια, την απάτη, την κακομεταχείριση, την παρανομία που διαπράττει η κυβέρνησή μας.

-Τι αντιδράσεις είχατε από τους συναδέλφους σας;

Μπορεί να εκπλήξει μερικούς, αλλά έλαβα δεκάδες κλήσεις και μέιλ από νυν και πρώην συναδέλφους της CIA, που εξέφραζαν την υποστήριξή τους. Ένα από αυτά μάλιστα ήταν από τον πρώην αναπληρωτή διευθυντή της CIA που έλεγε ότι «δεν είχα τα κότσια να το κάνω, αλλά χαίρομαι που το έκανες εσύ!». Επίσης, 16 πρώην συνάδελφοί μου με επισκέφθηκαν στη φυλακή. Αυτό νομίζω λέει πολλά για την σχέση μου με τους πρώην συναδέλφους μου.

– Και η… επίσημη Αμερική; Πώς συμπεριφέρθηκε μετά τις αποκαλύψεις;

Ε να… Η κυβέρνηση πήρε τη σύνταξή μου, με κατέστησε σχεδόν ανίκανο για εργασία και το FBI συνέχισε να με παρακολουθεί για τουλάχιστον ένα χρόνο. Τώρα όμως είμαι εκτός δοκιμασίας, μου δόθηκε ξανά το δικαίωμα ψήφου και νομίζω ότι η κυβέρνηση γενικά με… αφήνει στην ησυχία μου. Έχουν προφανώς αποφασίσει να επικεντρωθούν σε άλλους, όπως ο Edward Snowden.

-Πώς θα περιγράφατε την εμπειρία σας μέσα στη φυλακή;

Την πρώτη μέρα που μπήκα στη φυλακή, αποφάσισα ότι θα απαντούσα σε κάθε επιστολή που θα λάμβανα. Δεν μπορούσα ποτέ να φανταστώ ότι θα καταλήξω να απαντήσω σε 7.000 επιστολές κατά τη διάρκεια αυτών των 23 μηνών. Δεν υπάρχει «εύκολος» χρόνος φυλάκισης. Η φυλακή είναι καταθλιπτική και βίαιη. Αλλά οι δεξιότητες που είχα αποκτήσει από την CIA και η ικανότητά μου να κερδίζω φίλους και συμμάχους με κράτησαν ασφαλή. Για τους 23 αυτούς μήνες στο Ομοσπονδιακό Σωφρονιστικό Ίδρυμα στο Loretto της Πενσυλβάνια έγραψα ένα βιβλίο. Ονομάζεται “Πώς η CIA μου έμαθε να επιβιώνω στη φυλακή» (“Doing Time Like a Spy: How the CIA Taught Me to Survive and Thrive in Prison”). Στις ΗΠΑ κυκλοφόρησε τον Μάιο και στις αρχές του επόμενου έτους θα κυκλοφορήσει στα ελληνικά από τις εκδόσεις Πατάκη.

-Πώς το έζησε όλο αυτό η οικογένειά σας;

Δόξα τω Θεώ, η γυναίκα μου η Χέδερ ήταν δίπλα μου σε όλη τη δοκιμασία. Την ημέρα της σύλληψής μου, μου είπε: “Πρέπει να το πολεμήσεις, δεν έκανες τίποτα λάθος, είσαι πιο σκληρός και πιο δυνατός από ο,τι νομίζουν”. Με τα τρία παιδιά μας, με επισκέπτονταν κάθε μήνα για 23 μήνες που ήμουν στη φυλακή. Τελικά, εκείνη ήταν πιο δυνατή και πιο σκληρή από ‘μένα.

-Αν δεν κάνω λάθος, ο Ολιβερ Στόουν είχε ενδιαφερθεί να κάνει την ζωή σας τηλεοπτική σειρά.

Δυστυχώς, ο Ολιβερ αποσύρθηκε από τις τηλεοπτικές σειρές και το πρότζεκτ αυτό ακυρώθηκε. Αλλά έχω εμπιστοσύνη στον ατζέντη μου που έχω στο Χόλιγουντ και τον δικηγόρο μου, και ξέρω ότι σύντομα θα έχουν καλά νέα.

-Πρόσφατα είχατε ένα τροχαίο ατύχημα. Γράφτηκε ότι ήταν «ύποπτο». Εσείς τι λέτε;

Πιστεύω ότι πραγματικά ήταν ατύχημα. Το περιοδικό Newsweek έγραψε ότι είχα κάποια ερωτηματικά γι’ αυτό, αλλά δεν είναι αλήθεια. Ουσιαστικά υπονόησε ότι ήταν μια απόπειρα δολοφονίας. Όμως η αλήθεια είναι ότι ήταν δικό μου λάθος. Θεωρώ ότι το γεγονός ότι δεν υπήρξε έκθεση ατυχήματος και ότι μάρτυρες δήλωσαν ότι η αστυνομία είπε στον άλλο οδηγό να φύγει, ήταν απλώς ανικανότητα της αστυνομίας.

– Σε παλαιότερη συνέντευξή σας, είχατε αναφερθεί στην «17 Νοέμβρη», λέγοντας ότι υπάρχουν και άλλα ασύλληπτα μέλη. Εχετε κάποιες αποδείξεις γι’ αυτό;

Δεν έχω καμία απόδειξη γι ‘αυτό. Αλλά πιστεύω ότι είναι αλήθεια. Η «17Ν» ήταν ίσως η πιο επαγγελματική τρομοκρατική οργάνωση που έχω μελετήσει ποτέ. Ο τρόπος χρηματοδότησης της ομάδας ήταν εξαιρετικός. Ακόμη και όταν έκανε λάθη –όπως στην περίπτωση Αξαρλιάν ή στου Ρέντη- κατάφερνε να ανακάμψει γρήγορα. Επίσης, διήρκεσε δύο γενιές. Πάντα πίστευα ότι υπήρχαν και άλλοι εμπλεκόμενοι, ίσως σε πράγματα όπως η παρακολούθηση, για παράδειγμα, που δεν ταυτοποιήθηκαν ποτέ.

-Πέραν από τη «17Ν», με ποιες άλλες «ελληνικές» υποθέσεις έχετε ασχοληθεί;

Ασχολήθηκα πολύ με τον ΕΛΑ, τον Επαναστατικό Λαϊκό Αγώνα. Πάντοτε με συνέπαιρνε ο τρόπος ίδρυσης του ΕΛΑ και της 17Ν και οι ιδεολογικές τους διαφορές.

-Έρχεστε στις Βρυξέλλες για να μιλήσετε για τον ένα χρόνο διακυβέρνησης Τραμπ. Ποια είναι η γνώμη σας;

Νομίζω ότι ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ένας διεθνής διασυρμός. Πιστεύω ότι θα μείνει στην ιστορία ως ένας από τους χειρότερους προέδρους στην ιστορία της χώρας. Ήταν απροετοίμαστος να αναλάβει την προεδρία. Δεν έχει ιδέα πώς λειτουργεί η κυβέρνηση. Προτιμά περισσότερο να είναι δικτάτορας παρά πρόεδρος. Νομίζω ότι θα ένιωθε πιο άνετα σε μια φασιστική ή αυταρχική κυβέρνηση παρά σε μια δημοκρατική. Δεν μπορώ να φανταστώ ένα σενάριο όπου κερδίζει ένα δεύτερο γύρο. Αν αυτό συμβεί, το Δημοκρατικό Κόμμα θα πρέπει να διαλυθεί λόγω ανικανότητας.

– Οι επιθέσεις των Τζιχαντιστών συνεχίζονται -πριν από λίγες μέρες, είχαμε μία ακόμη επίθεση στις ΗΠΑ. Ποια είναι η γνώμη σας ως ειδικού επί του θέματος;

Η τρομοκρατία είναι πραγματικότητα. Όσο δυσάρεστο κι αν είναι, πρέπει να παραμείνουμε σε επαγρύπνηση ενάντια σε εκείνους που θέλουν να μας βλάψουν. Η Ελλάδα έχει την τύχη να μην έχει να αντιμετωπίσει εδώ και πολύ καιρό “διεθνή” τρομοκρατία. Προσωπικά πιστεύω ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι διαδοχικές ελληνικές κυβερνήσεις αντιμετώπισαν καταπιεσμένους, πρόσφυγες και πολιτικούς εξόριστους με σεβασμό.

-Σήμερα με τι ασχολείστε;

Δουλεύω πολλά πράγματα τώρα. Έχω μια καθημερινή ραδιοφωνική εκπομπή σε σταθμό στην Ουάσιγκτον, DC, δουλεύω το τέταρτο βιβλίο μου και μια ιδέα που είχα θα γίνει τηλεοπτική σειρά στην εταιρεία παραγωγής MGM. Μιλώ για τα βασανιστήρια, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις πολιτικές ελευθερίες στα κολέγια και τα πανεπιστήμια της χώρας και της Ευρώπης. Είμαι τυχερός. Εχω μια καλή ζωή, ακόμα κι αν δεν βγάζω πολλά χρήματα. Έχω την οικογένειά μου και την ελευθερία μου. Δεν μπορώ να ζητήσω τίποτα περισσότερο από αυτό.

-Θέλετε ακόμη να επιστρέψετε κάποτε στην Ελλάδα, όπως είχατε πει;

Σκέφτομαι την Ελλάδα κάθε μέρα. Έχω συγγενείς στη Ρόδο και την Αθήνα και ήθελα πάρα πολύ να περάσω δύο εβδομάδες εκεί το περασμένο καλοκαίρι με τη γυναίκα μου και τα παιδιά μου. Δυστυχώς, δεν τα καταφέραμε. Αλλά σχεδιάζουμε να το κάνουμε τον Αύγουστο του 2018. Εν τω μεταξύ, ψάχνω συνεχώς λόγους για να πάω. Πήγα στο Άγιον Όρος το 2006 και θα ήθελα να πάω ξανά. Αλλά η καρδιά μου είναι στην Αθήνα, μία από τις καλύτερες πόλεις του κόσμου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα