Μετά το ασφαλιστικό, στην ‘μέγγενη’ των δανειστών και τα εργασιακά
Ανοίγει το ζήτημα στην Επιτροπή Αξιολόγησης της ελληνικής αγοράς εργασίας, στις 30 Μαΐου. Στο τραπέζι η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και οι αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο
- 22 Μαΐου 2016 14:48
Η δέσμευση της κυβέρνησης ότι δεν θα υποστούν μειώσεις τα μικρά και μεσαία εισοδήματα των συνταξιούχων, κατέρρευσε μαζί με την κατάργηση του ΕΚΑΣ. Σειρά παίρνουν και τα εργασιακά με το ζήτημα να ανοίγει στην συνεδρίαση της Επιτροπής Αξιολόγησης της ελληνικής αγοράς εργασίας και τους βιομήχανους να μην χάνουν την ευκαιρία.
Οι χαμηλοσυνταξιούχοι των 664 ευρώ και άνω θα είναι οι πρώτοι που θα βιώσουν τα αποτελέσματα της Ασφαλιστικής Μεταρρύθμισης αφού από τον επόμενο μήνα θα χάσουν το ΕΚΑΣ που λάμβαναν ή στην καλύτερη περίπτωση, θα μειωθεί το ποσό του επιδόματος, λόγω αλλαγής προς το χειρότερο των εισοδηματικών κριτηρίων. Με δεδομένο μάλιστα ότι θα πρέπει να επιστρέψουν πίσω τα ποσά που εισέπραξαν κατά το α’ εξάμηνο του έτους, η μείωση στις συντάξεις τους θα είναι ακόμα μεγαλύτερη. Μόνο που το υπουργείο Εργασίας, κατάλαβε τον κοινωνικό αντίκτυπο της προωθούμενης απόφασης και θέλει να περιορίσει κάπως τις αντιδράσεις. Για το λόγο αυτό, κατέθεσε αργά το βράδυ της περασμένης Παρασκευής τροπολογία στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με την οποία το όριο επιστροφής δεν θα υπερβαίνει τα 30 ευρώ το μήνα. Οι μηνιαίες δόσεις επιστροφής θα είναι 12 στην περίπτωση που η οφειλή είναι μικρότερη των 360 ευρώ. Για μεγαλύτερες οφειλές, ο συμψηφισμός θα γίνει σε πολύ περισσότερες μηνιαίες δόσεις, έως το τέλος τους 2018.
Την ίδια στιγμή σύμφωνα με τα dikaiologitika.gr, στις 30 Μαϊου, πραγματοποιείται στο Άμστερνταμ συνεδρίαση της Επιτροπής Αξιολόγησης της ελληνικής αγοράς εργασίας. Αυτό σημαίνει ότι παράλληλα με τα «απόνερα» του Ασφαλιστικού, εμφανίζονται στο προσκήνιο και τα εργασιακά «αγκάθια». Η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και οι αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο, αναμένεται να αποτελέσουν βασικά ζητήματα των συζητήσεων που θα λάβουν χώρα, εντός καλοκαιριού. Ήδη οι βιομήχανοι «ακονίζουν τα ξίφη τους» θεωρώντας πρόσφορο το έδαφος για περαιτέρω παρεμβάσεις τα μισθολογικά, που θα μπορούσαν υπό προϋποθέσεις να οδηγήσουν ακόμα και σε ουσιαστική κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού.
Σε όλα τα παραπάνω έρχεται να προστεθεί και η λειτουργία του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, που συνδέεται άμεσα με κατάργηση προνοιακών παροχών – επιδομάτων, για να ολοκληρωθεί το σκηνικό έντασης που αναμένεται το καλοκαίρι για ασφαλιστικά και τα εργασιακά. Πιο συγκεκριμένα, το συγκεκριμένο πρόγραμμα, όπως επίσης επισημάνθηκε στην ίδια τροπολογία αναμένεται να ξεκινήσει πιλοτικά σε 30 δήμους της χώρας, από τα μέσα Ιουλίου και μετά. Στόχος είναι την 1.1.2017 η Πολιτεία να είναι έτοιμη για να ξεκινήσει την καθολική εφαρμογή του προγράμματος σε όλη τη χώρα. Για να συμβεί όμως κάτι τέτοιο θα πρέπει να εξοικονομηθούν πόροι ύψους έως 900 εκατ ευρώ, ή 0,5% του ΑΕΠ. Η εξοικονόμηση έχει συμφωνηθεί να προκύψει μέσα από παρεμβάσεις στα προνοιακά επιδόματα που ήδη χορηγούνται. Το υπουργείο Εργασίας έχει περιθώριο έως τον Σεπτέμβριο για να καταλήξει στο πλαίσιο των περικοπών και να διαλέξει ποιες κατηγορίες πολιτών θα δυσαρεστήσει. Ορατός είναι ο κίνδυνος οι περικοπές να επηρεάσουν τους ανάπηρους, αλλά και τους πολύτεκνους, που θα προκαλέσουν ανάλογες κοινωνικές εντάσεις.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΑ DIKAIOLOGITIKA.GR