Αναβάθμιση της οικονομίας και στο βάθος χρέος
Σήμα εξόδου από το μνημόνιο, αλλά και ένδειξη πως θα δοθεί στη χώρα η ελάφρυνση χρέους δίνουν η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας από τον Fitch, αλλά και τα θετικά σχόλια για το γεγονός στον γερμανικό Τύπο
- 17 Φεβρουαρίου 2018 21:57
Η είδηση της αναβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας δεν πέρασε απαρατήρητη από τον ξένο Τύπο, ενώ και η κυβέρνηση δια του υπουργείου Οικονομικών, έσπευσε να σημειώσει τη σημασία της κίνηση του οίκου Fitch, καθώς η κίνηση συνδέεται με πρόβλεψη για ελάφρυνση χρέους. Όλα αυτά, λίγα μόλις εικοσιτετράωρα μετά την επιτυχημένη έκδοση του επταετούς ομολόγου.
Στα τέλη του Γενάρη άλλωστε και η Standar & Poor’s αναβάθμισε το αξιόχρεο της Ελλάδας σε ‘B’ από ‘B-‘ με θετικές προοπτικές, κάνοντας λόγο για ενδεχόμενο περαιτέρω αναβάθμισής του μέσα στο 2018, προοινίζοντας θετικές εξελίξεις για την οικονομία το 2018.
Η αξιολόγηση Fitch και το χρέος
Ο οργανισμός αξιολόγησης Fitch αύξησε την Παρασκευή πιστοληπτική ικανότητα της Ελλαδας εκτιμώντας ότι το Eurogroup θα χορηγήσει στην Ελλάδα περαιτέρω ανακούφιση για την εξυπηρέτηση του χρέους της κατά τη διάρκεια του έτους, γράφει η γερμανική Handelsblat.
Όπως τονίζει η γερμανική οικονομική εφημερίδα ο οργανισμός αξιολόγησης Fitch βλέπει την Ελλάδα να βαδίζει στον σωστό δρόμο και αξιολογεί πιο θετικά τη φερεγγυότητα της χώρας.
Στα σχόλια του ο οίκος αξιολόγησης αποδίδει την αναβάθμιση στην βάση προσδοκία για βελτίωση της βιωσιμότητας του χρέους την διατήρηση λόγω του χαμηλού κινδύνου για πολιτική αστάθεια των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων και την ανάκαμψη της οικονομίας.
Συγκεκριμένα η Fitch αναμένει οικονομική ανάπτυξη 2,1% το 2018 και 2,6% το 2019, κάνοντας λόγο για απορρόφηση της επενδυτικής ζήτησης, μείωση του ποσοστού ανεργίας και συνεχιζόμενη εκκαθάριση των καθυστερούμενων οφειλών, παράγοντες που θα στηρίξουν την εγχώρια ζήτηση.
Σημειώνει ακόμη ότι το 2017 η Ελλάδα σημείωσε πρωτογενές πλεόνασμα 1,90% του ΑΕΠ, πάνω από το στόχο του προγράμματος του ESM, ήτοι 1,75%, λόγω υψηλότερων εσόδων από τον προϋπολογισμό και του περιορισμού των δαπανών.
Ο οίκος αναμένει από την κυβέρνηση να καταγράψει ένα μέσο πρωτογενές πλεόνασμα 3,4% του ΑΕΠ κατά τη διάρκεια της περιόδου 2018-2022.
Ικανοποίηση στο ΥΠΟΙΚ για τις αναβαθμίσεις
Ισχυρή ένδειξη της σταθερά ανοδικής πορείας της και της διαρκούς ανάκτησης της εμπιστοσύνης των επενδυτών αποτελούν οι συνεχείς αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας, ανέφερε το υπουργείο Οικονομικών, με αφορμή την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας κατά μια βαθμίδα (σε «Β» από «-Β») από τον οίκο Fitch (έναν μόλις μήνα μετά την αναβάθμιση από τον οίκο Standard’s & Poor’s).
Σύμφωνα επίσης με το υπουργείο, απόδειξη της θετικής πορείας της οικονομίας αποτελεί και η πρόσφατη επιτυχημένη έξοδος στις αγορές.
Όπως, παράλληλα, επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, «με τη λήψη αποφάσεων για την περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους, την ομαλή ολοκλήρωση του προγράμματος, την εκπόνηση από την κυβέρνηση της ολιστικής αναπτυξιακής στρατηγικής και τη δημιουργία ενός “μαξιλαριού” ρευστότητας για την στήριξη της οικονομίας και την διασφάλιση σταθερής πρόσβασης στις αγορές, δημιουργούνται οι βάσεις για βιώσιμη ανάπτυξη που θα συμπεριλαμβάνει τον κόσμο της εργασίας».