Fitch: Aναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας
Ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους θα βελτιωθεί με τη συμβολή της οικονομικής ανάκαμψης και τη μείωση του πολιτικού ρίσκου
- 16 Φεβρουαρίου 2018 23:47
Την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από την βαθμίδα Β- σε Β ανακοίνωσε το βράδυ της Παρασκευής ο οίκος Fitch με την αξιολόγηση της οικονομίας ( outlook ) σε θετική σχεδόν ένα μήνα μετά την αντίστοιχη αναβάθμιση από την S&P.
Στα σχόλια του ο οίκος αξιολόγησης αποδίδει την αναβάθμιση στην βάση προσδοκία για βελτίωση της βιωσιμότητας του χρέους την διατήρηση λόγω του χαμηλού κινδύνου για πολιτική αστάθεια των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων και την ανάκαμψη της οικονομίας.
Συγκεκριμένα η Fitch αναμένει οικονομική ανάπτυξη 2,1% το 2018 και 2,6% το 2019, κάνοντας λόγο για απορρόφηση της επενδυτικής ζήτησης, μείωση του ποσοστού ανεργίας και συνεχιζόμενη εκκαθάριση των καθυστερούμενων οφειλών, παράγοντες που θα στηρίξουν την εγχώρια ζήτηση.
Σημειώνει ακόμη ότι το 2017 η Ελλάδα σημείωσε πρωτογενές πλεόνασμα 1,90% του ΑΕΠ, πάνω από το στόχο του προγράμματος του ESM, ήτοι 1,75%, λόγω υψηλότερων εσόδων από τον προϋπολογισμό και του περιορισμού των δαπανών.
Ο οίκος αναμένει από την κυβέρνηση να καταγράψει ένα μέσο πρωτογενές πλεόνασμα 3,4% του ΑΕΠ κατά τη διάρκεια της περιόδου 2018-2022.
«Αν υποθέσουμε ότι ο ρυθμός αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ θα είναι 3,9%, το ακαθάριστο χρέος του ευρύτερου δημόσιου τομέα προβλέπεται να μειωθεί στο 151% του ΑΕΠ μέχρι το 2022. Αναμένουμε τα πρωτογενή πλεονάσματα να αρχίσουν να συρρικνώνονται κάτω του 3,5% από ΑΕΠ (ο επίσημος στόχος του ESM μέχρι το 2022)». Βραχυπρόθεσμα η Fitch προβλέπει ομαλή ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος προσαρμογής της οικονομίας και χαμηλά τα ποσοστά για αποκλίσεις και νέας έξαρσης φημών για αβεβαιότητα σχετικά με το μέλλον της ελληνικής οικονομίας .
Θετική και για τα νέα ομόλογα
Θετικά είναι τα σχόλια και για τις δοκιμαστικές εκδόσεις ομολόγων. Όπως τονίζεται «Το κόστος χρηματοδότησης υποχώρησε αισθητά από ένα χρόνο πριν, όταν η απόδοση των 10ετών ομολόγων ήταν πάνω από 7,0%. Η βελτίωση της μακροοικονομικής εικόνας, η συνεχής συμμόρφωση με τους όρους του προγράμματος του ESM και οι προσδοκίες για την ομαλή ολοκλήρωση της αξιολόγησης υποστηρίζουν τις κυβερνητικές προσπάθειες για την αποκατάσταση της πρόσβασης στην αγορά. Αναμένουμε από την κυβέρνηση να συνεχίσει να εκδίδει ομόλογα και να χρησιμοποιεί τα έσοδα για να εξομαλύνει περαιτέρω το προφίλ ωρίμανσης, αλλά και να δημιουργήσει ένα σημαντικό ταμειακό απόθεμα πριν από το τέλος του προγράμματος ESM».
Η Fitch εκτιμά ότι το πολιτικό σκηνικό έχει καταστεί πιο σταθερό και ο κίνδυνος μιας μελλοντικής κυβέρνησης που παραβιάζει τις προϋποθέσεις του Μνημονίου, είναι πιο περιορισμένη.
Τονίζεται ότι κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα θέσπισε μια δέσμη πολιτικά δύσκολων μέτρων την περίοδο 2015-2017 και εκτιμάται ότι θα ήταν πολιτικά δύσκολο για την ίδια κυβέρνηση να σταματήσει αυτή τη διαδικασία, μόλις ολοκληρωθεί το πρόγραμμα.
Το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης, η Νέα Δημοκρατία, έχει λιγότερη ιδεολογική αντίθεση στα μέτρα του προγράμματος του ESM και είναι έντονα φιλοευρωπαϊκή, σχολιάζεται.
Ο οίκος υπογραμμίζει πως οι αξιολογήσεις της χώρας βασίζονται σε υψηλά επίπεδα κατά κεφαλήν εισόδημα. Αν και η χρηματοπιστωτική κρίση και η ύφεση, έδειξαν τις ελλείψεις στην αποτελεσματικότητα των ελληνικών κυβερνήσεων, πιέζοντας την πολιτική και κοινωνική σταθερότητα, η διακυβέρνηση εξακολουθεί να είναι σημαντικά ισχυρότερη από ό,τι στα κράτη με παρόμοιες αξιολογήσεις.
Πρόβλημα τα κόκκινα δάνεια
Σε ό,τι αφορά στον τραπεζικό κλάδο, σημειώνεται πως αντιμετωπίζει προκλήσεις. Βασική πρόκληση αποτελεί η αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs), τα οποία παραμένουν επίμονα υψηλά, στο 50% επί του συνόλου των ακαθάριστων δανείων, στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2017.
Οι ελληνικές τράπεζες δεσμεύτηκαν για φιλόδοξα σχέδια μείωσης των NPLs μέχρι το τέλος του 2019 και έχουν επιτύχει τους ενδιάμεσους στόχους τους.
«Αναμένουμε ότι η ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού θα συνεχίσει να βελτιώνεται, αλλά εκτιμούμε ότι οι κίνδυνοι εκτέλεσης των προγραμμάτων εξακολουθούν να είναι σημαντικοί».
Η εμπιστοσύνη των καταθετών βελτιώνεται σταδιακά, με τις καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα να αυξάνονται κατά 5,9 δισ. ευρώ (5%) κατά τους έξι μήνες έως το τέλος Δεκεμβρίου 2017, αντικατοπτρίζοντας τη μειωμένη αβεβαιότητα μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και την έντονη τουριστική περίοδο.
(Φωτό: AP Photo/Henny Ray Abrams)