Νέο αίτημα από Μπαν Κι Μουν για έρευνα για εγκλήματα πολέμου στη Συρία

default image

Παρόμοιο αίτημα είχε εμποδιστεί το 2014 από τη Ρωσία και την Κίνα. "Δεν υπάρχει χρόνος για συζητήσεις και διαφωνίες", επεσήμανε ο γγ του ΟΗΕ

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι-μουν ζήτησε εκ νέου την Δευτέρα από το Συμβούλιο Ασφαλείας να ζητήσει την έναρξη έρευνας από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) για εγκλήματα πολέμου στη Συρία.

Η διατύπωση ενός τέτοιου αιτήματος είχε εμποδιστεί το 2014 από τη Ρωσία και την Κίνα, κράτη που διαθέτουν δικαίωμα βέτο στο ΣΑ, μολαταύτα ο Μπαν Κι Μουν αποφάσισε να καλέσει εκ νέου να υιοθετηθεί σχετικό ψήφισμα.

«Καλώ το Συμβούλιο Ασφαλείας να παραπέμψει το πρόβλημα στο ΔΠΔ, το καλώ εκ νέου», τόνισε ο Μπαν Κι Μουν μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Τόνισε ότι η κατάσταση στο Χαλέπι είναι «σπαρακτική», τόνισε πως «δεν υπάρχει χρόνος για να κάνουμε συζητήσεις και να διαφωνούμε» κι εξέφρασε απογοήτευση για το γεγονός ότι το ΣΑ δεν έλαβε καμιά απόφαση κατά τη συνεδρίασή του το Σάββατο, όταν απορρίφθηκαν δύο σχέδια ψηφισμάτων.

Η Ρωσία χρησιμοποίησε το βέτο που διαθέτει για να εμποδίσει την έγκριση του σχεδίου ψηφίσματος που κατήρτισε η Γαλλία και προέβλεπε τον τερματισμό των βομβαρδισμών και τη διακοπή όλων των υπερπτήσεων στρατιωτικών αεροσκαφών στο Χαλέπι. Ένα δεύτερο σχέδιο ψηφίσματος, το οποίο παρουσίασε η Ρωσία και προέβλεπε και αυτό να τεθεί σε ισχύ ξανά η κατάπαυση του πυρός, επίσης απορρίφθηκε.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας αντί να αναλώνεται σε διαφωνίες πρέπει να «προστατεύσει ανθρώπινες ζωές», επέμεινε ο Μπαν Κι Μουν. Νωρίτερα, σε μια συνέντευξή του στη γερμανική ραδιοφωνία, στο δίκτυο Deutsche Welle, ο ίδιος έκρινε πως «οφείλαμε να εμποδίσουμε τη Σρεμπρένιτσα, οφείλαμε να εμποδίσουμε τη γενοκτονία στη Ρουάντα, πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για το Χαλέπι».

Τα 15 κράτη μέλη του ΣΑ έχουν τη δυνατότητα να παραπέμπουν την κατάσταση σε μια χώρα στο ΔΠΔ προκειμένου οι εισαγγελείς του να διεξαγάγουν έρευνα για εγκλήματα πολέμου, όπως έχει ήδη συμβεί στις περιπτώσεις της Λιβύης ή της επαρχίας Νταρφούρ του Σουδάν.

Τον Μάιο του 2014 η Γαλλία είχε παρουσιάσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας ένα σχέδιο ψηφίσματος με το οποίο εκαλείτο το ΔΠΔ να αρχίσει έρευνα. Απορρίφθηκε από τη Ρωσία και την Κίνα, που χρησιμοποίησαν και σε εκείνη την περίπτωση το βέτο που διαθέτουν ως μόνιμα μέλη του ΣΑ.

Ο πρεσβευτής της Γαλλίας στον ΟΗΕ Φρανσουά Ντελάτρ δεν αποκλείει την εκ νέου υποβολή ενός τέτοιου αιτήματος, αν και εξηγεί πως οι διπλωμάτες πρέπει να δείξουν «δημιουργικότητα» όσον αφορά τον τρόπο που θα προσπαθήσουν να εμπλέξουν το ΔΠΔ σε μια έρευνα για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου στη Συρία.

«Όταν βομβαρδίζονται νοσοκομεία, όταν βομβαρδίζονται σχολεία, όταν σκοτώνονται παιδιά, αν αυτά δεν συνιστούν εγκλήματα πολέμου, τότε ειλικρινά δεν ξέρω τι είναι έγκλημα πολέμου», είπε ο Ντελάτρ.

Το ΣΑ είναι βαθιά διχασμένο όσον αφορά τον πόλεμο στη Συρία, καθώς η Ρωσία υποστηρίζει στρατιωτικά το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ και οι δυτικές χώρες υποστηρίζουν οργανώσεις ανταρτών.

Το Χαλέπι αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα διακυβεύματα του πολέμου στη Συρία, ο οποίος έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 300.000 ανθρώπους από το 2011 και έχει προκαλέσει τη χειρότερη ανθρωπιστική τραγωδία μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα