#OscarsSoWhite: Ρατσισμός ή απλά ταλέντο στα φετινά Όσκαρ;

#OscarsSoWhite: Ρατσισμός ή απλά ταλέντο στα φετινά Όσκαρ;

Ύστερα από μια χρονιά που στιγματίστηκε από ακραίες ρατσιστικές αντιθέσεις, τα Όσκαρ 2015 δίνουν κάθε αφορμή και αιτία για κριτική με τις υποψηφιότητες των ηθοποιών, στις οποίες όλοι, και οι 20, είναι λευκοί!

Είναι η πρώτη φορά από το 2011 και η δεύτερη από το 1998 που στους ηθοποιούς δεν υπάρχει υποψήφιος διαφορετικής προέλευσης.

Τα φετινά βραβεία Όσκαρ μοιάζουν διαφορετικά από αυτά της προηγούμενης χρονιάς, εξαιτίας των υποψηφίων. Πέρυσι ήταν η χρονιά των έγχρωμων ηθοποιών αφού το αριστούργημα του Στιβ ΜακΚουίν, το 12 Χρόνια Σκλάβος είχε σαρώσει τα βραβεία, με υποψηφιότητες σε όλες, σχεδόν, τις κατηγορίες.

Βραβεύθηκε ως η καλύτερη ταινία της χρονιάς και οι ηθοποιοί της ήταν υποψήφιοι σε όλες σχεδόν τις κατηγορίες με τη πρωτοεμφανιζόμενη Λουπίτα Ναϊόνγκ’ο να παίρνει το Όσκαρ του Β’ Γυναικείου Ρόλου. Φαίνεται πως φέτος η Ακαδημία έδειξε διαφορετικές προτιμήσεις από τη προηγούμενη χρονιά, καθώς οι έγχρωμοι υποψήφιοι ανέρχονται στους μόλις τρεις.

Ο John Legend, ένας από τους υποψήφιους για την κατηγορία της καλύτερης μουσικής, προσπαθώντας να εξηγήσει το γεγονός ότι η ταινία Selma δεν είναι υποψήφια παρά μόνο στη συγκεκριμένη κατηγορία, δήλωσε” Η Ακαδημία είναι αυτή που είναι, γνωρίζουμε πως είναι η σύνθεσή της και τα μέλη της;”

Την ίδια στιγμή, πρόσθεσε” Δεν νομίζω κάποιος να ψηφίζει με ρατσιστικά κριτήρια, ωστόσο νομίζω πως μερικοί άνθρωποι αδικήθηκαν φέτος, άνθρωποι που έδωσαν αξία στα βραβεία με τις ερμηνείες και τη δουλειά τους. Ο ένας είναι ο Ντείβιντ Ογιελόβο, Βρετανός Νιγηριανής προέλευσης, και η άλλη είναι Άβα Ντι Βερνέι σαν σκηνοθέτης. Είναι μεγάλη ατυχία που δεν είναι υποψήφιοι”.

“Η Selma είναι μια πολύ καλοδουλεμένη παραγωγή. Η υπόθεση μας διηγείται ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της Αμερικάνικης ιστορίας, είναι μια ταινία που θα εμπνεύσει κόσμο, θα τους διδάξει πως η ελευθεριά δεν είναι κάτι που είναι δωρεάν. Αν θέλουμε μια κοινωνία που θα υπάρχει ισότητα, πρέπει να παλέψουμε για αυτήν”, πρόσθεσε ο Legend.

 

Το γεγονός εντοπίστηκε και έγινε αντικείμενο ευρείας, αρνητικής κριτικής από τα media σε βάρος της Ακαδημίας, με το σύνθημα #OscarsSoWhite. Γεγονός που ανάγκασε την πρόεδρο της Ακαδημίας, Τσέριλ Μπουν Αϊζακς για να διευκρινίσει ότι τα μέλη της είναι αφοσιωμένα στην διερεύνηση τρόπων που θα βοηθήσουν να αυξηθεί η διαφορετικότητα.

Ακόμη, ένα σημαντικό γεγονός που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις είναι πως οι υποψήφιοι όχι μόνο είναι όλοι λευκοί αλλά είναι και μιας μεγαλύτερης ηλικίας, κάτι που σημαίνει πως είναι η πρώτη φορά που η Ακαδημία κάνει στην άκρη όλα τα νέα ταλέντα και τους πρωτοεμφανιζόμενους καλλιτέχνες.

(Πηγή: Mashable)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα